Na, minden igaz volt, az Apple a MacBookot és a MacBook Prót is frissítette. A változás elsősorban a processzorokat érintette, a kisebbik gépben mostantól 2,1 gigahertztől indulnak a Core 2 Duók és az eddigi 2,2 gigahertzest 2,4 gigahertzes csip váltja a legdrágább MacBookban. Nagyobb lett a merevlemez is, mostantól 160 és 250 gigabájt között mozog a méterük az eddigi 80-160 gigabájtos kínálat helyett. De szerencsére a dvd-OLVASÓ változatlanul az alapgép része, komolyan mondom, inkább vennék ki, az is kevésbé lenne ciki, mint 2008-ban cd-írót rakni egy 1100 dolláros gépbe. Az viszont tényleg öröm, hogy a középső modelltől felfelé már 2 gigabájt memória az alap.



A Próban mostantól 2,4 gigahertzen ketyeg a választható leggyengébb processzor, a csúcsmodellt 2,5-ös Core 2-essel szerelik, de 2,6-os csip is kérhető mellé. Itt is nagyobbak lettek a vincseszterek, mostantól 200-250 gigabájtig terjed a kínálat. Növelték a 8600-as Geforce memóriáját is, a középső és nagyobbik gép már 512 megabájtot kap (jó ég, a MacBookomban, amikor vettem, a rendszernek jutott ennyi). Ami ennél is fontosabb: a Próban is megjelent az Air multitouch-tapipadja, ami tényleg jó móka: ujjmozgatással tudjuk nagyítani, meg elforgatni a képeket, arról nem sikerült meggyőződnöm a rövid Air-teszt alatt, hogy hasznos újításról van szó, de kétség kívül élveztem a próba alkalmával



Hát, nem kell újraélesztő után nyúlnunk, az biztos. És nem lett Hello Kitty-s kombájn se, de azért ideje volt.
  
Mondjuk a leírásból nem derül ki, de az új processzorok valószínűleg az Intel Penryn-sorozatából valók. Mit jelent ez? Hát fejlettebb gyártástechnológiát, 45 nanométeres csíkszélességet a 65 nanométeres helyett. És az mire jó? Ugyanabból a szilíciumlapból több processzormagot lehet kivágni, tehát olcsóbb lesz a gyártás. Az új Core 2-esek változatlan fogyasztás mellett 20 százalékkal nagyobb teljesítményre, vagy változatlan sebesség mellett 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztásra képesek, ami egy laptopnál nagyon nem mindegy. Mivel az órajel nem ugrott meg jelentősen, valószínűleg kicsivel tovább bírja majd az új gépek akkumulátora.

update: és amint az már több hozzászólásból is kiderült, nincs többé távirányító a gépekhez, ami durvább, mintha a plafonhoz ragasztanánk egy gyors észjárású tevét. Oké, én sem használom minden nap a sajátomat, de ez egy olyan hozzávaló volt, ami néha tényleg megkönnyítette az életem. Legközelebb mi lesz? Kiveszik az iSightot? Vagy a dvd-OLVASÓT?!