Az Apple zsenialitásának a legnagyszerűbb bizonyítéka most a Mac Pro. Remekül sikerült az iPad Air és az új mini, a MacBook-sorozatot egyre szerethetőbbre reszelik, és igazán ügyes lett az iPhone 5s is, de a Mac Pro az, ami minden oldalról bizonyítja, hogy az Apple a Jobs utáni érában is potens, fantasztikus cég.

És minél többet tudunk meg róla, annál biztosabbak vagyunk a dolgunkban.

Láttuk először, hogy a gép kialakítása a mérnöki zsenialitás csúcsa.

Aztán megjelent, és kiderült, hogy szinte kihasználhatatlan teljesítmény van benne: olyan erős, hogy egészen speciális feladatokra van szükség a normális teszteléséhez, de sokat elmond a Mac Pro brutalitásáról, hogy már az alapgép is képes várakozási idő nélkül rádobni 15 effektet egy 4k-s videóra FCPX alatt, aztán frameveszteség nélkül lejátszani azt. Elképzelésünk sem lehet, hogy mikor fog először teljesítménykorlátba futni a csúcsmodell, de simán lehet, hogy nem ebben az évtizedben.

Nemrég aztán összehasonlítottam a Mac Pro árát a piacról összelegózható, alkatrészenként összerakott garázsgépével, és kiderült, hogy az alapmodellnél is csak néhány százalékos felárat fizetünk, a középső konfigurációnál már ez a különbség is eltűnik, a csúcsverzió meg egyenesen olcsóbb, ha az Apple-től vásároljuk, mintha a piacról kukáznánk össze. Szóval van egy gyönyörű, hihetetlenül erős, a teljesítményéhez képest egész olcsó gépünk.

De biztos képtelenség upgrade-elni.

És most kiderült, hogy ez sem igaz. Az iFixit szétszedte, és 10-ből 8 pontot adott a szerelhetőségének.

RtFlKRIVD1AnbWMo.huge.jpeg

Kezdjük a rossz hírrel: az ssd-nek és a grafikus gyorsítónak spéci csatlakozása van. Ezek is upgrade-elhetők, de csak az Apple közreműködésével, ne is álmodjunk arról, hogy bemegyünk egy sima pc-boltba és leakasztjuk az új alkatrészt a polcról.

Minden más viszont könnyedén pótolható. Fogod a ramot, és egy kattintással kicseréled egy újra. Valamelyik nagyobb egységgel van bajod? Semmi gond, spéci szerszámok nélkül is ki tudod kapni (más kérdés, hogy egy ilyen árú konfigurációnak csak az álljon neki otthon, aki tudja, mit csinál). És mi a helyzet a processzorral? Hát az, hogy akadály nélkül lecserélheted bármilyen kompatibilis csipre, akár az alapmodell négymagosa helyett is berakhatod a 12 magos csúcs cpu-t, ha néhány év múlva arra lesz szükséged.

Nekem is közel egy hónap volt megemészteni az új Mac Pro árát, de ismerve a teljesítményét, kialakítását, képességeit és azt, hogy milyen hosszútávra lehet tervezni vele, be kell lássam, hogy a célközönségének ez most az egyik legjobb vétel az egész Apple-portfólióban. Remekül sikerült, csodálatos gép az új Mac Pro, amiben minden benne van Jobs filozófiájából és az első Macintoshokból.