Megjelent az iPad Air és a retina mini, mindkettőben ott van az Apple A7-es processzor, ami összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mint ami a három évvel ezelőtti első modellben volt. Le is mértük, hogy mennyire, tessék:

A videóból tehát nemcsak az derül ki, hogy 12-szeresre ugrott a teljesítmény*, de az is, hogy ezzel az eredménnyel már képes befogni az Air a három évvel ezelőtti MacBook Pro teljesítményét. Annyiból hülyeséget mondok, hogy a tesztelt gép valójában egy 2008-as unibody MacBook, de mindkettőben ugyanaz a 2,4 gigahertzes Penryn P8600-as Core 2-es dolgozik, szóval a lényeg szempontjából tökmindegy.

speed.jpg

Ez persze csak a múlt, de érdemes megnézni azt is, hogy ilyen fejlődési ütem mellett mikorra éri be az iPad az aktuális laptopgenerációt. A következtetést a készülékek Geekbench alatt mért teljesítményéből vezetjük le, amiben persze bőven van bizonytalansági tényező, hiszen a kiváló szintetikus tesztprogram nem mindennek az alfája és ómegája. Ennek ellenére szívesen használjuk, mert elég jól belövi egy rendszer teljesítményét, szóval szerintünk jó kiindulási alap.

És persze: elképzelésünk sem lehet, hogy a következő években milyen üzemben fejlődik a processzortechnológia, csak az elmúlt évek átlagos változásából indulhatunk ki. Ennek ütemét az iPadnél viszont erősen meghatározta, hogy akadt olyan modell (3-as), ami Geekbench alatt semmivel sem volt gyorsabb elődjénél (2-es), de volt olyan év is, hogy egyszerre két modellel lépett piacra az Apple (3-as és 4-es). A MacBook Airnél meg sokat dobott az eredményen a 2011-es váltás, amikor a Core i5-ös processzorral duplázódott a teljesítmény, miközben azóta csak öt-tíz százalékos az átlagos növekedés (mindenhol az aktuális év legerősebb processzorát vettük alapul).

Lényeg, hogy ezek alapján a MacBook Airnél a várható fejlődési ütemnél valamivel gyorsabb tempóval számoltunk, és a kivételes 2012-es év miatt (egy év, két iPad) talán az iPadnél is, de összességében kiegyensúlyozott az arányszám.

Ne dumáljunk tovább, ez várható:

ipadvsair.001.jpg

Láthatjátok, hogy az elmúlt három év fejlődését alapul véve 2014 lesz az utolsó év, hogy az Intel processzora lenyomja az Apple A akárhányasát, ami 2015-ben aztán beéri, 2016-ban meg alaposan le is nyomja a konkurensét. Változatlan fejlődési ütem mellett.

Tudom, hogy ez így sci-finek hangzik, de azt se felejtsétek el, hogy az iPad Air már most is gyorsabb, mint 2010-ben a legerősebb MacBook Air, vagy a 2008-as MacBook/2010-es MacBook Pro, meg azt se, hogy az eredeti teljesítménykülönbség még tízszeres volt, most meg már csak 2,3-szoros.

Ha megjött a kedvetek egy jó kis iPadhez, nézzetek szét a webáruházunkban, tök jó áron találjátok a készülékeket.

* az első iPaden nem fut az iOS 7-es, így a Geekbench legújabb verziója sem, a hasonló hardverrel szerelt iPhone 4-en viszont igen, így a teszteredmény a mobilé. A két eszköz közt csak órajelben van különbség, kb. 20 százaléknyi. A fejlődés üteménél már a felszorzott eredménnyel számoltunk.