Óriási, tíz százalékos zuhanásba kezdtek az Apple részvényei a zárás utáni kereskedésben, vagyis körülbelül 50 milliárd dollárt vesztett értékéből a cég, annak hírére, hogy:

- A tavalyi év 46,3 milliárd dolláros forgalma után idén 54,5 milliárd dolláros rekordot ért el
- A nyereség 13,1 milliárd dollár maradt
- Heti 4,2 milliárd dollárt keresett az utolsó negyedévben a vállalat, ami közel 1000 milliárd forint
- 137 milliárd dollárra nőtt a készpénzállomány, ami megfelel a magyar GDP-nek

Másként nézve annyi pénzen ücsörög az Apple, hogy könnyedén kifizethetné a magyar államadósságot, és még mindig brutálisan sok pénze maradna. Vagy ha nekünk adná, egy évig mindenki fizetett szabadságra mehetne Magyarországon, az Apple állhatná a cechet.

apple-q113-cash31.png

Ha a számokat egyenként nézzük, elég vegyes a kép. Tavaly év végén 47,8 millió iPhone-t adtak el, ami csodálatos növekedés a 2011-es 37 milliós darabszámhoz képest, de alul múlja az 50 milliós várakozásokat. És a 22,9 milliós iPad-forgalom is jónak tűnik a tavalyi 15 milliós után, de az elemzők 23 milliós forgalomra számítottak. Érdekes, hogy leginkább ez a két, nagyon sikeresnek mondható termékcsalád rontotta el a befektetők hangulatát, nem az iPodok egyre zsugorodó piaca (12,7 millió a tavalyi 15,4 millió után), vagy a Mac visszaszorulása (4,1 millió a tavalyi 5,2 millió után), amit Cook elsősorban az iMac készlethiányával magyarázott.

apple_tim_cook_money-580x418.jpg

Akárhogy is, az figyelmeztető jel lehet, ha a társaság profitja nem nő, de a 17 százalékkal erősödő bevételt figyelembe véve ez leginkább azt jelenti, hogy érezhetően csökkent az egy eladott terméken realizálható (de szar szó) nyereség. Szóval beütött az iPad mini-hatás.

Az 54,5 milliárd dolláros bevétel egyébként szokás szerint magasabb lett, mint amit az Apple előre jelzett és nagyjából megfelelt a hivatásos elemzői várakozásoknak, és nincs okunk abban kételkedni, hogy a következő negyedévre, az Apple által előre jelzett 42 milliárdos forgalmat nem múlja majd felül 1-2 milliárddal a cég. Figyelembe véve azonban, hogy egy évvel korábban 39 milliárd dollár környékén zárt a vállalat, az látszik, hogy rövid távon már nemcsak a nyereségben, de a bevételben sem vár brutális növekedést a cég.

screen-shot-2013-01-23-at-3-02-49-pm.png

A stagnáló nyereség és a várhatóan csak szerény mértékben növekvő bevétel lehetett az oka annak, hogy az Apple részvényei óriásit buktak a zárás utáni kereskedésben, és ma nyitáskor mínusz tíz százalékról kell visszamászniuk a papíroknak, ami meglehetősen erőltetett menetnek ígérkezik.