Vége "gonosz Apple nem engedi be a Google-t az App Store-ba" meg a "gonosz Google nem készít nekünk programot iOS-re", a pletykák szerint már annyira kész is van az iPhone-ra, iPod touch-ra és iPadre készített Google Maps, hogy már tesztelik Mountain View falain kívül is, mielőtt benyújtják az Apple-höz jóváhagyásra. A hírt a Wall Street Journal szellőztette meg.

google-maps-ipad-1.jpg

Úgy tűnik tehát, hogy még év vége előtt lesz újra Google Maps.

Két kérdés merül fel: vajon a Google a korábbi iOS-es Maps szintjét tartja, vagyis a készülő alkalmazás nem tud majd turn-by-turn navigáviót, nem lesz vektoros (vektortalan lesz) és a saját térképeinket sem tudja majd kezelni, vagy megpróbálják most megközelíteni az androidos élményt? Mert azt el kell ismerni, hogy az iOS-es megoldás úgy lemaradt az utóbbi években, hogy azt újdonságként piacra dobni minimum pofátlanság.

A másik kérdés, ami felmerül: vajon az Apple elfogadja-e az appot, vagy visszadobja? Ezen a téren nincsenek illúzióim, természetesen elfogadja, szó sincs az ellenkezőjéről. Az Apple nyilvánosan szégyelli magát a Maps miatt, és az app betegségei továbbra is megvannak. A megjelenésekor beküldött budapesti hibákat még mindig nem javították ki Cupertinóban, vagyis a hibajelentés nagyon hasznos funkció, de egyelőre a hajunkra kenhetjük.

Budapestiként egyébként tudom használni a mostani Mapsot is, kiegészítve a Wazétől kapott forgalmi adatokkal. Csak jó lenne a javulás jeleit látni.