Tim Cook beváltotta tegnapi fenyegetését, az Apple ma elérhetővé tette az OS X 10.8-as verzióját, a Mountain Liont. Az új operációs rendszer a Mac App Store-ból vásárolható meg mindössze 16 euróért, 4.600 forintért, tehát még a Lion eleve kedvező árát is csökkentették harminc százalékkal. Sőt, aki az elmúlt egy hónapban vette a gépet, annak ingyenes a cucc.

Az operációs rendszer innen tölthető le.

mountain-lion-release.jpg

Telepítés előtt azonban érdemes figyelembe venni a következőket:

Az Apple elvileg rendesen tesztelte a rendszert, ettől függetlenül hibák elképzelhetők. Éppen ezért erősen ajánlott biztonsági mentés készítése telepítés előtt.

A rendszer hardverkövetelménye nem különösebben nagy, ettől függetlenül számos 2007-2008. előtti Macet kizártak a támogatott gépek közül. A következő modellekre telepíthető a rendszer:

iMac (2007 közepétől)
MacBook (Alumínium modellből a 2008. végétől, a többiből 2009. elejétől)
MacBook Pro (2007. közepétől)
MacBook Air (2008 végétől)
Mac mini (2009 elejétől)
Mac Pro (2008 elejétől)
Xserve (2009 elejétől)

Rossz hír, hogy az AirPlay Mirroring, az operációs rendszer egyik legjobb funkciója még kevesebb modellen lesz használható, lényegében csak a 2011-től megvásárolt iMaceken, Mac miniken, MacBook Aireken és Prókon érhető el a szolgáltatás, amivel a Mac képét a tévére tudjuk varázsolni.

Aki bizonytalan a saját gépét illetően, az kattintson az Alma menüre (), azon belül az "About This Mac"-re, majd a "More Info"-ra. Valami ilyesmi ablaknak kell előugrania:

Screen Shot 2012-07-25 at 8.42.45 AM.jpg

Az én gépem például egy Mid 2009-es MacBook Pro, a Mountain Lion tehát remekül érzi majd magát rajta, AirPlay Mirroringról viszont kár is lenne álmodoznom.

Aztán ott vannak a szoftverek: akik Lionról frissítenek, azoknak elvileg nincs sok félnivalójuk, akik viszont eddig Snow Leopardot használtak, azok jobban teszik, ha ellenőrzik, hogy kedvenc programjuk kompatibilis-e a 10.8-assal. Itt van egy remek oldal, ahol ezt kényelmesen meg lehet tenni.

Screen Shot 2012-07-25 at 8.51.10 AM.jpg

És akkor lássuk, hogy miért érdemes telepíteni az operációs rendszert: mert jobb lett az iCloud-integráció, mert a rendszerbe építve kapjuk meg a Messagest, ott a Reminders, a Notes, a Notification Center, a Power Nap, a Gatekeeper, az okosabb Safari, az ősszel érkező a Facebook-integráció, és még sok egyéb. Vonatkozó posztjainkat itt és itt.

all.png

Kezdjétek el tölteni az operációs rendszert, mi meg telepítés után folyamatosan frissítjük ezt a posztot az új infókkal.

 Screen Shot 2012-07-25 at 2.43.13 PM.jpg

Update 1: a szerverek egyelőre bírják a terhelést, de még csak most fut körbe a világon a hír. Nálam körülbelül egy órát ír a 4 gigabájtos pakk letöltésére.

Update 2: telepítés indul.

Screen Shot 2012-07-25 at 3.28.38 PM.jpg

Minnyákész

fotó.JPG

Update 3:

A telepítés rendben lefutott, újraindítás után többé-kevésbé ugyanazt a gépet kaptam vissza, amit átadtam a Mountain Lionnak. 

Indítás után rögtön kaptam néhány üzenetet: be kellett lépnem az iCloud-jelszavammal, a rendszer megkérdezte, hogy szinkronizálhatja-e a Jegyzeteimet, kiderült, hogy Java-telepítésre fog sor kerülni és az is, hogy néhány program nem kompatibilis az OS-sel. Az áldozatok közt a Parallels és a Vodafone modemvezérlője.

Screen Shot 2012-07-25 at 5.02.35 PM.pngScreen Shot 2012-07-25 at 5.00.21 PM.png 

Screen Shot 2012-07-25 at 5.00.47 PM.png

Lefuttattam néhány tesztet, Geekbench és Xbench in da house, nincs jelentős eltérés, bár nem is ígérte az Apple, hogy a rendszer alapvetően gyorsulni fog. A Safari egyből szinkronizálni kezdte a könyvjelzőket és az egész OS érezhetően nagyon dolgozik, hogy megismerje a gépet, indexel a spotlight, pillanatokra megakad a Finder, alapvetően viszont az első percekben kényelmesebb a 10.8-as, mint elődje. 

Igazából csak nálam érdekes, de a valamiért használhatatlanná vált QuickTime, amit még a Lion újratelepítése sem tudott feltámasztani, most remekül működik.

Update 4: Körülbelül három órája nyúzom az operációs rendszert és tetszik. A Safari sokkal gyorsabb lett, tele hasznos funkciókkal, ahogy az OS X is kényelmesebb, gördülékenyebb lett. Kezdem belakni, már minden létező kontómat regisztráltam, az új funkciókat próbálgatom, néhány órát okvetlenül el lehet szórakozni velük. A diktálás egész jól működik, de csak angolul, most már mindent egyből tudok sharelni, és üdvözlöm a rendszerben a kínai piacot:

Screen Shot 2012-07-25 at 8.40.44 PM.png 

Az OS X 10.8 Mountain Lion innen tölthető le.