Az a jó a Magyarországgal kapcsolatos pletykákban, hogy azok akár igazak is lehetnek: mivel tőlünk nyugatabbra azt sem tudják, hogy létezünk, nem vesztegetik az időt hazugságok kitalálására, a körülöttünk lévő országok meg nem erősek a pletykagyártásban, így általában valamilyen valódi információ áll a rólunk szóló hírek mögött. 

Éppen ezért fantasztikus hír, amikor a MacRumors arról ír a lengyel Rzeczopolitára hivatkozva, hogy az Apple rövidesen bevezeti az online zeneboltot tíz kelet-európai országban, így nálunk is. A cikk konkrétan Lengyelországot, Magyarországok és Csehországot nevezi meg, de leírja azt is, hogy az unió 27 országából 12-ben nincs Music Store, és a kicsi Máltát és Ciprust leszámítva rövidesen mindenhol bevezeti azt.

Mivel arról lehetett tudni, hogy Steve Jobs az EU-val közösen dolgozott a közösség zeneipari szétszabdaltságának megszüntetésén, hogy a helyi kiadók, szervezetek fején némiképp átlépve olyan zeneboltot hozzon létre, ami közösségi szinten működik, a hír nem meglepő. Ráadásul az is látszik, hogy a régióban komoly erősítésen dolgozik az Apple: a közelmúltban létrehoztak egy magyar nyelvű információs vonalat, beindult a magyar Apple Store és újraindult az iPhoto szolgáltatás is, igaz, emögött a forgalmazó és nem az anyacég áll.

Akárhogy is, az iTunes Music Store igazi áttörés lenne a magyar legális zeneletöltő szolgáltatások között, hiszen hasonló méretű, szervezettségű online bolt nincs nálunk. Arról nem is beszélve, hogy ha filmek is lesznek benne, értelmet nyernek Magyarországon is az olyan készülékek, mint az Apple TV, amit például Music Store hiányában nem is forgalmaztak nálunk.

Köszönjük Ephialtesnek a linket.