"Eljött a nap" - írta 35 év után a vezér, majd lemondott az Apple vezetői pozíciójáról és átadta azt Tim Cooknak. Információk szerint Jobs utolsó CEO-ként töltött napját a vállalat központjában töltötte, és bár gyengének tűnt, aktívan végezte feladatait, mint máskor. 

Csabának van már egy hosszabb anyaga az Indexen, és persze a következő napokat mi is a helyzet elemzésével fogjuk tölteni, de az biztos, hogy óriási jelentőségű lépésről van szó nemcsak az Apple, hanem az egész informatika szempontjából is. 

Gates után a másik nagy alapító is kilépett, egy óriási egyéniségét veszíti el a szegmens - azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy milyen távol kerül Jobs az Apple-től és úgy általában a nyilvánosságtól. Azt mindenesetre nehéz elképzelni, hogy nem Jobs egészségügyi állapotának romlása magyarázza a lemondást.

És akkor álljon itt a levél, amiben a bejelentés történt:

Kedves vezetőség és közösség!

 

Mindig is azt ígértem, hogy ha eljön a nap, amikor már nem tudok megfelelni az Apple CEO-jával szemben támasztott saját elvárásaimnak, azt tőlem fogjátok elsőként megtudni. Sajnos ez a nap eljött.

 

Ezennel lemondok vezérigazgatói posztomról. Ugyanakkor tovább fogok dolgozni, mint az igazgatótanács tagja és elnöke, valamint az Apple alkalmazottja.

 

Egyúttal javaslatot tettem arra, hogy a vállalat új vezérigazgatója Tim Cook legyen.

 

Biztos vagyok abban, hogy az Apple legszebb napjai még előttünk állnak. A jövőbe tekintek, és egy új szerepben fogok részt venni a további sikerekben.

 

A legjobb barátaim közül néhányra az Apple-nél leltem, és szeretném megköszönni nekik azt a sok évet, amit velük együtt dolgozhattam végig.

 

Steve

Steve Jobs 1976-ban alapította Steve Wozniakkal az Apple-t, amit a nyolcvanas évek közepéig vezetett. Ekkor kirúgták a vállalattól, ami zuhanásba kezdett, és a folyamatot csak Jobs tudta megállítani, amikor a kilencvenes évek végén visszatért az Apple-höz. Néhány év alatt felfuttatta a csőd szélén álló céget, ami mára a Macintoshok, iPodok, iPhone-ok és iPadek sikerének hála a világ legsikeresebb informatikai vállalata és második legértékesebb cége lett az Exxon után.

Jobs egészségügyi állapota azonban az elmúlt években folyamatosan romlott. Bár a 95 százalékos halálozási aránnyal járó hasnyálmirigy-rákot 2004-ben túlélte, a 2009-es májátültetése óta kórosan sovány volt és hosszú, hónapokig tartó betegszabadságokat vett ki. Ezekben az időszakokban már Tim Cook vezette a vállalatot, de abban nagyjából egyetértettek az elemzők, hogy a hosszú távú, látnoki képességeket igénylő projektek mögött továbbra is Jobs állt.

Több évnek kell ahhoz eltelnie, hogy a most megálmodott ötletek kifussanak, és kiderüljön, mire képes az Apple, ha már nem Jobs a cég legfelsőbb vezetője.