Az új számítógépek eladása Nyugat-Európában meglehetősen gyatra képet mutat 2011. második negyedévében: jól láthatóan a piac szenved, még nincs kint a válságból, hiszen erős visszaesést mutat az előző év azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban 12,649 ezer számítógépet adtak el, ami nem tűnik kevésnek, de 2010. második negyedévében még 15,6 milliós volt a piac a Gartner szerint, ami masszív, 19 százalékos visszaesést jelent.

A legnagyobb vesztes a netbookkorszak hőse, az Acer volt, ami 44,6 százalékot zuhant, miután a tabletek átvették az olcsó, apró laptopok helyét (ez a kategória 53 százalékot gyengült). Hasonló problémákkal küszködhet a netbookkategória megalkotója, a 23 százalékos mínuszban zárt Asus is, ehhez képest a Dell 13 százalékos, vagy a HP 6 százalékos visszaesése már nem is jelentős.

A piac egészét és összes nagy gyártóját tekintve egyetlen olyan szereplő volt, amelyiknek nem kellett veszteséget leírnia, az Apple, igaz, a kaliforniai cég is csak versenytársait elnézve lelkendezhet: alig fél százalékkal tudta növelni eladásait, de még így is övék az egyetlen pluszban zárt sor a táblázatban. A Mac gyártója 879 ezer gépet adott el, míg tavaly még csak 875 ezret, úgyhogy ha köztetek van az a plusz négyezer ember, jelentkezzetek!