Volt már szó a sencseni helyzetről, tavaly nagyon sokat követtek el öngyilkosságot a gyárakból épült városban, és a média nyomására a vezetőség megszavazta a fizetés emelését, a körülmények normalizálását és hálók kifeszítését a magasabb épületek köré. Ez utóbbiról biztosan tudjuk, hogy hiánytalanul megtörtént.

A mostani hírek arról szólnak, hogy az Apple-termékeket gyártó üzemekben papírt iratnak alá a dolgozókkal, hogy nem ölik meg magukat. A bizarr ígérethez azért ragaszkodnak, mert az életben maradási szerződést megszegők családja a minimum kártérítést kapja.

Az egész helyzet igen groteszk, mert nyilván a dolgozók munka- és életkörülményeit kellene javítani, ez lenne az elsődleges megoldás, ehelyett hálókkal és ilyen szerződésekkel gondolják bebiztosítani magukat. Az azonban tény, hogy amikor tavaly meghallottam, mennyi pénzt kap egy család az öngyilkosságot elkövetett dolgozó után, meglepődtem. Persze egyrészt a munkaképes családtag elvesztése ott hatalmas csapás, másrészt egyenesen motiválja az elkeseredett, kimerült dolgozókat az a lehetőség, hogy halottan több pénzt tudnak termelni a családnak, mint élve.

A körülmények állítólag továbbra is elkeserítőek. A Centre for Research on Multinational Companies and Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom) felmérése szerint a törvényben megengedett 36 óra helyett akár 98 óra túlórát is bevállalnak egy hónapban a munkások, az iPad bevezetésekor két hétben csak egy szabadnap járt, a rosszul teljesítő dolgozókat megalázzák a kollégák előtt, senki nem beszélhet munka közben, és egyáltalán senkinek sincs szociális élete. A számok nem sokat árulnak el, de gyakorlatilag az ott dolgozóknak nem szólnak másról a napjaik, mint a gyárról, és ezen állítólag a legutóbbi, öngyilkossági hullámot kísérő béremelés sem segített.

A Daily Mail cikke nem tér ki arra, mi a helyzet a többi gyárban, bár mivel 500 ezer főre szólt a felmérés, nem gondolom, hogy az eredmények csak az Apple-termékeket gyártó dolgozók körülményeit mutatják. Ez a helyzet sajnos általános arrafelé.