A Bare Feats egy tök jó tesztet készített, aminek önmagában persze nincs semmi értelme, de ki ne szeretné a bűvészkedést a számokkal, az egy dollárra leosztott teljesítmény vizsgálatát, a drágább, de olcsóbb-típusú összeállításokat, vagy a kikötözős pornót? Utóbbiról nem lesz szó ebben a posztban.

A vizsgálat lényege a következő volt: megnézték, mire képes a Core i3-as processzorral szerelt legolcsóbb iMac, majd elvégezték a Geekbench és Cinebench teszteket a nagyobb modellekkel is, és kiszámolták a különbséget. Árban és teljesítményben egyaránt.

Kiderült, hogy a Core i5-ös gép például 41 százalékkal gyorsabb a belépő szintű modellnél, miközben csak 18 százalékkal drágább annál. A Core i7-es meg 45 százalékos előrelépés a Core i5-öshöz képest, pedig csak tíz százalékkal kell többet fizetni érte. Ugyanez a modell 104 százalékkal erősebb a Core i3-asnál, miközben az árkülönbség alig 30 százalékos.

A Cinebench eredményeit figyelembe véve például 400 dollárt kell fizetni minden elért pontért a Core i7-es, 526 dollárt a Core i5-ös és 629 dollárt a Core i3-as esetében, összességében tehát a csúcsmodell a legjobb vétel a Bare Feats szerint.

Arról nem is beszélve, hogy csak később kell majd upgrade-elni erről a gépről, hiszen a teljesítménye jóval hosszabban kitart majd, mint a Core i3-asért, a konklúzió tehát az, hogy olcsó húsnak híg a leve, valamint hogy ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát (aka ki mint vet, úgy arat!).