Az Egyesült Államok okostelefon-piacán az NPD közvélemény-kutatása szerint elhúzott a Google operációs rendszere az iPhone OS mellett, 28 százalékos részesedéssel átvette a második helyet, míg a RIM-nek 36, az Apple-nek pedig 21 százalékos tortaszelet jutott.

Tegyük hozzá, hogy a piacon sokféle Androidos készülék kapható, míg az Apple telefonjából összesen kétfélét lehet vásárolni (és persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy az iPhone-t elvileg csak AT&T-s hálózaton lehet használni), a grafikon meredeksége mégis egyértelműen azt mutatja, hogy most az Android a sláger.

Az NPD a kutatást havonta 150 ezer ember online megkérdezésével készítette, állításuk szerint az eredmény az USA lakosságát hűen reprezentálja.

Nem ért egyet ezzel a ComScore, akik néhány hónapja egész máshogy festették le a piacot, legalábbis a Google szempontjából. Ők azt állapították meg a webes forgalmat vizsgálva, hogy 2009 végén az Android részesedése 5,2 százalék volt, és az ötödik helyen áll az okostelefonos operációs rendszerek amerikai versenyében.

update: az Apple szóvivője véleményete a grafikont, szerinte a 150 ezer ember semmiképpen sem reprezentálja a valóságot, és más kutatási eredményeket említett, amik szerint világviszonylatban jelentősen emelkedett az iPhone piaci részesedése.