Az IDC legújabb statisztikája szerint az iPhone-ok forgalma 132 százalékkal nőtt világszerte 2010 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest Konkrét számokban kifejezve ez 8,8 milliós forgalmat jelent a tavalyi 3,8 milliós után, a piaci részesedés meg 16,1 százalékosra nőtt 10,9 százalékról.

Első továbbra is a Nokia 39,3 százalékkal, második a Blackberry-t gyártó RIM 19,4 százalékkal.

A Nokia leső helyét a jelek szerint nem veszélyezteti semmi, hiszen a vállalat nem vesztett piacot, ahogy a RIM is őrzi pozícióját, míg az Apple megkezdte felzárkózását egyetlen modelljével a vezető márkákhoz.

A TOP3-as után azonban behozhatatlannak tűnő szakadék következik, a stabilan 3-4 százalékos részesedéssel játszó HTC és Motorola nem nagyon tud beleszólni a nagyok versenyébe, az összes többi vállalat meg az Others kategóriába esett 16,3 százalékos részesedéssel - annyival, amennyit a harmadik Apple egymaga hoz.

Az okostelefonok piaca egyébként a válság ellenére hasít, a darabszám 34,9 millióról 54,7 millióra nőtt, persze az is igaz, hogy lassan alig lehet olyan mobilt venni, ami valamilyen módon ne lenne okos.

Azon mindenesetre érdemes elgondolkoznunk, hogy az egyetlen mobillal versenyző, ezért erős szezonális hatásokkal számoló Apple piaci részesedése hogyan alakul majd az új iPhone bemutatása után. A második hely összehozása egyetlen negyedévre mindenesetre elég valószínűnek tűnik már az idén.