almalé és kungfu Rólunk

Na és mi lesz a HomePoddal? A HomePod szart ér???

A keynote-on nem volt szó a HomePodról, pedig itt is történik azért előrelépés. A termékoldal frissítése legalábbis ezt mutatja.

Szeptember 30-án érkezik a rádióállomások támogatása, vagyis a HomePod hagyományos rádióvá változhat, Sirivel. Három fontos ficsört várunk még, a többfelhasználós támogatást, a Music Handoffot és az Ambient Sounds-ot.

Több felhasználó

A HomePod képes lesz felismerni legfeljebb hat személyt a családból, és ha ők kérnek zenét, a saját kollekciójukból, ajánlásaikból válogat majd. Ugyanígy a saját nevükben küldhetnek üzenetet, és a saját könyvtárjukba menthetik a hallgatott dalokat.

Music Handoff

Könnyebbé teszi a hallgatott dal lejátszását HomePodon. Ha a kezedben lévő iPhone-on kikeresel egy dalt, és elkezded játszani, nem kell megnyitni az AirPlay menüt, és kiválasztani a hangszórót, egyszerűen csak közel kell tartani az eszközt ahhoz a HomePodhoz, amin le akarod játszani azt. Felugró ablak érkezik, okézni kell, és kész.

ke_pernyo_foto_2019-09-12_9_48_19.png

Ambient Sounds

Ez nem valami Dolby Atmost döntögető márka, egyszerűen csak arról van szó, hogy a Siritől direktben kérhetünk természetes hangokat, óceánmorajlást, dzsungelt, esőhangot, és játssza is.

Ez a három képesség azonban csak “valamikor ősszel” várható, közelebbi megnevezés nélkül.

Apropó Dolby Vision és Dolby Atmos. Az Apple TV + is támogatja majd ezeket, de természetesen csak az erre fogékony eszközökön. Ezek pedig a Vision esetében:

 • iPhone 8 és későbbi
 • iPad Pro 12.9 col (3. gen)
 • iPad Pro (11 col)
 • iPad Pro 12.9 col (2. gen)
 • iPad Pro (10.5 col)
 • Apple TV 4K
 • 4K, 4K HDR, 4K Dolby Vision és HDR10 elérhető minden Mac-en, ami 2018-as vagy későbbi, és tudja a 4K-t
 • iMac Pro
 • Kompatibilis okos tévék

És a Dolby Atmos:

 • Minden Mac-en, ami 2018-as vagy később
 • iPhone 11
 • iPhone XR
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • 11 colosiPad Pro és 12.9 colos iPad Pro (3. gen)
 • Apple TV

Igen, egy sima Apple TV is képes a Dolby Atmosra. És itt nem arról a Dolby Atmosról van szó, ami az iPhone-oknál tapasztalunk, ami sima kéthangszórós trükközések a térhangzásra. Itt arról van szó, hogy valódi, több hangszórós Atmos-kompatibilis házimozi rendszereket is támogat.

És itt jön képbe a HomePod. A HomePod nem alkalmas ellátni ezt a házimozi funkciót, mégpedig ezek miatt:

 • tud térhangzást előidézni, hiszen az Apple saját szoftvere támogat ilyesmit, de ez mégsem Dolby Atmos
 • egy, de még két hangszóró hangereje is kevés ahhoz, hogy mozihatást érjünk el otthon (tesztünk során a HomePod épp a hangerőn vérzett el a hasonló versenytársak között)
 • annyiba kerül egy hangszóró, mint egy alap, Atmos kompatibilis megoldás (bár ettől még simán működhetne, megszoktuk)

Szóval a “mi legyen a HomePoddal?”, “kell-e olcsóbb HomePod?” kérdéskört én így oldanám meg:

 • Kell drágább HomePod, egy TheaterPod, ami nagyobb hangerőre képes, és alapból kettőt lehet venni
 • Kell olcsóbb HomePod, amik egy 5.1-es rendszerhez vagy Atmoshoz mehetnének a falakra. Mellékesen egyesével is meg lehetne venni őket, hogy a Siri elérést kiterjesszük mindenhová, és a multiroom ne egy x-szer 300 dolláros megoldás legyen.

Egy komplett Atmos HomePod-rendszer, 9 hangszóró, kerülhetne mondjuk 999 dollárba (ha nagyon jó fejek). A HomePod hangereje és hangzása arra tökéletes, amire kitalálták: egy nappaliban zenét hallgatni. De így, hogy minden készülék támogatja már az Atmost az Apple-nél, elég ciki, hogy a hangforrásként eladott termékük épp nem.Mitől Pro az iPhone 11 Pro, és miért éri meg ezt venni?

Őszintén szólva hiába vártam, az Apple nem győzött meg tegnap arról, miért nevezi Prónak az új telefonjait. Pontosabban: előny most is van a 11 és a 11 Pro között, de nem látok többet, mint amit az XR - XS viszonylatban láttam. Sima marketing bullshitnek tűnik a dolog.

newiphonesno3dtouch-800x538.jpg

Lássuk, mit vásárol az, aki Pro iPhone-t vesz egy sima 11-es helyett - leszámítva nyilván a kinézetet, hiszen a Pro fáradt színekkel, míg a 11 az iPhone 5c-hez hasonló vidámsággal pompázatoskodik.

 • OLED HDR kijelző: a korábbiakhoz hasonlóan a drágább telefon OLED-es, de ez eddig is így volt. 2M:1 kontrasztarány (a 1400:1-gyel szemben)
 • Telefotó lencse: na ez a legfontosabb különbség, ha a fotózás kerül szóba. Az iPhone 11 ugyanolyan ultra széles látószöget kapott, mint a Pro, és a processzora, System on a Chip megoldása is ugyanaz, tehát a kép feldolgozása is ugyanúgy történik, beleértve az éjszakai fotózást. A különbség akkor van, ha optikai zoomot szeretnénk, mert azt csak a Pro ad, kétszereset.
 • Kétszeres optikai képstabilizáció
 • Deep Fusion: a Phil Schiller “computational photography mad science”-nek nevezett ficsör, ami során kilenc képet készít a gép, beleértve egy hosszú expozíciós idejű felvételt, amiket aztán egyetlen, tökéletes képpé egyesíti a rendszer, csak a Próra érkezik valamikor ősszel.
 • 4 méteres vízállóság: akinek nem elég a 11-es modell két méteres vízállósága, annak feltétlenül kell a Pro ehhez képest kétszeres tűrése.
 • 512 GB háttértár: az iPhone 11 legfeljebb 256, míg az iPhone 11 Pro 512 gigabájtig kérhető.
 • Rozsdamentes acél ház az alumíniummal szemben
 • update: 6 gigabájt RAM a 4 helyett


Trükközött az Apple az elődeinél 4-5 órával többet bíró telefonokkal?

Két dolog lepett meg igazán a tegnapi bemutatón, az egyik a mindig bekapcsolt Apple Watch kijelző 1 Hz-es frissítéssel, energiatakarékosan, a másik az iPhone 11 Pro négy, 11 Pro Max öt órás előnye a korábbi XS-ekhez képest, akksiidőben. Úgyhogy

éltem a gyanúperrel,

hogy ez így nem igaz, és utánajártam, hogy mit jelentenek a számok. Nyilván az állítás egészen pontosan úgy hangzik, hogy “akár négy” vagy “akár öt” órával tovább bírja. Na jó, de kikapcsolt állapotban, standby-ban, vagy úgy rendesen, használva?

ke_pernyo_foto_2019-09-10_22_49_54.png

A terméklapból kiderül, hogy egy iPhone 11 Pro Max, akár 20 óra videólejátszást tud, 12 óra streamelést, 80 óra hanglejátszást. Egy iPhone XS Max 15 óra videolejátszást tudott, és 65 óra hanglejátszást.

Így aztán kiderült, hogy nem trükközés, hiszen azt is mondhatták volna, hogy akár 15 órával is tovább bírhatja, amennyiben letöltött zenét hallgatsz, kikapcsolt kijelzővel.

Sajnos a leggyakoribb tevékenység, a böngészés már nem szerepel a mérések között idén, így nem láthatjuk, hogy ott tapasztalható-e a 4-5 órás eltérés, de valószínűleg igen, nézve az adatok egymáshoz viszonyított arányát, nagyjából ez lehet a helyzet. Egy átlagos, aktív felhasználás mellett 4-5 óra előny, ami nem semmi.

Nem mellékes, hogy a 11 Pro Maxhoz (update: és Próhoz) dobozban adják a 18 Wattos adaptert, amivel 30 perc alatt fel lehet nyomni 50%-ra az akksit.Most akkor mi mikor jelenik meg?

iOS13: szeptember 19
Arcade: szeptember 19
Apple Watch Series 5: szeptember 20
iPhone 11-esek: szeptember 20
új iPad: szeptember 30
iPadOS13: szeptember 30
macOS Catalina: októberben valamikor
Apple TV +: november 1


Mi ez a titokzatos U1 chip az új iPhone-ban, ami mintha többet tudna, mint amit tud?

Az új iPhone-ok oldalán lehet olvasni egy új, saját fejlesztésű U1 chipről, ezt:

ke_pernyo_foto_2019-09-10_22_10_59.png

Arról van szó, hogy minden eszköz, amiben ez az U1 chip van, képes érzékelni a másiktól való távolságot és irányt, nyilván egy bizonyos hatótáv esetén. Vagyis, ahogy a fenti példában is áll, az AirDroppal elérhető kontaktokat távolság szerint rendezi, és ha ráirányítod a telefont valakire, az lesz az első a listán. Vagy, akár egy AR-rel kombinálva, ha felemeled a telefont, és elindítod a keresést, a kamera látható képén bejelölheti a másik eszköz pontos helyét.

Na, ez utóbbit valamiért mégsem csinálja.

Megosztás, keresés és játék. Ez van a leírásban, ami több, mint egy sima AirDrop kiterjesztés. Az csak a megosztás rész.

De mi a keresés és a játék?

A keresés természetesen a Tile-hoz hasonló megoldás: az Apple a pletykák szerint ma mutatott volna be egy apró eszközt, nyilván U1 chippel, amit ráerősíthetsz a dolgaidra, amiket aztán megtalálhatsz könnyedén. Felemeled a telefont, körülnézel vele a nappaliban, és máris egy bazi nagy nyíl ugrál, ami a kulcscsomód helyét mutatja. De az Apple nem mutatott be ilyet, valószínű azért, mert az AR funkció nem működött pontosan (ha egyéb triviális hardveres probléma lett volna vele, el merték volna sütni).

A “játék” szó pedig azt sugallja, mintha ezt a képességet közös játékhoz is használhatnánk. Ami meg azt jelenti, hogy az Apple-nek ki kellett volna adni API-t hozzá, hogy a fejlesztők is hozzáférjenek az U1 chiphez, és beépíthessék a jeleket a játékokba. Khm, WWDC.

Szeptember 30-tól lesz elérhető ez a funkció, és úgy tűnik, egyelőre AirDropban limitálva. Várjuk a folytatást, mert minden bizonnyal lesz.