almalé és kungfu Rólunk

Így véd meg az Apple: távolról kikapcsolták a biztonsági rést

Van egy Zoom videókonferencia program, amivel kapcsolatban múlt héten merült fel először, hogy mindannyiunk rémálmát valósítja meg:

olyan biztonsági rést hagy nyitva, amivel egy weboldal meglátogatása esetén a weboldalon keresztül hozzáférnek a kameránk képéhez.

Ez annyira ösztönös és zero-day félelem, tapasztalataim szerint főként férfiaknál (vajon miért?), hogy sokan az egyetlen megoldásként a kamera post-it-tal történő leragasztásában látták a menekülő utat. Biztonsági szakértők is. Láttam ilyet. De ti is láttatok hasonlót:

ke_pernyo_foto_2019-07-15_15_37_23.png

Nem maga a Zoom alapprogram volt a ludas, hanem egy web szerver segédprogram, ami a telepítéskor szintén felment, és amivel a böngészőnk elfogad olyan request-eket is, amiket egy normál böngésző nem. A cél a kényelem volt, hogy a weboldalak a böngésző segítségével Zoom hívást indíthassanak, csakhogy a telepített segédprogram tárva-nyitva hagyta a Mac-et a kamera átvételére támadóknak.

A probléma akkor sem szűnt meg, ha uninstallt nyomtak a felhasználók, mert a webes segédprogi akkor is maradt. Mindenféle Terminal-os parancsokkal lehetett letörölni a problémás fájlokat. Aki időben kapcsolt, a Zoom beállítások között kikapcsolta a Turn off my video when joining a meeting kapcsolót. Mindenesetre nagy volt a káosz.

Aztán az Apple azt csinálta, hogy kiadott egy gyors update-et, ami magától lejön, lefut, megtisztítja a rendszert, és kész. És hogy mit szólt a cég, akinek a kódjába belenyúlt az operációs rendszer gazdája?

Örülünk, hogy az Apple-lel dolgozhattunk ezen az update-en.

:)


Mit csinálj, ha olyan lakást vettél, aminek még az alapja sincs kész? Használd az AR-t!

Az Apple most már évek óta tolja az AR-t, és a bemutatókon olyan nélkülözhetetlen dolgokat mutatnak be, mint a pontatlan virtuális collstok és az élőszereplős Minecraft. Vannak azonban olyan esetek, amikor igenis van értelme a kiterjesztett valóságnak.

Ilyen eset például az, amikor nagyon fontos lenne egy adott helyszínen, életnagyságban látni valamit. Mondjuk egy komplett lakóparkot, ott, ahol jelenleg még semmi nincs.

A Metrodomnál ismerik azt, amikor a leendő ügyfeleket ilyen módon kell képbe hozni, mert a tervrajzok sajnos kevésnek bizonyulnak. Ezért már korábban is mindenféle 3D-s modelleket mutattak nekik az értékelsítő irodákban, de most egy bárki által letölthető és kipróbálható appot is kiadtak, amivel

 • odamész a helyszínre
 • felemeled a telefont
 • látod az épületet

Videóban nézhetitek meg, hogyan is működik:

Nekem iPhone SE-vel akadt némi felismerési probléma, ha ilyen van, akkor kézzel tegyétek le a modellt a földre, és nagyítsátok addig, amíg a helyére nem kerül.

Ilyenkor azt gondolom, hogy mégis érdemes fejleszteni ezt a fránya AR-t.

Az app itt érhető el.

Disclaimer: a Metrodom az Appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetőjeEgy éve megjósoltam, hogy az Apple egyszer csak megfordítja az idő kerekét

Hogy pontosan mit és miért csinál az Apple, pontosan még nem látni. Csak nézzük, mi történik, és próbáljuk visszafejteni az algoritmust, de egyelőre nincs elég adat. Az biztos, hogy a cég sok tekintetben visszamegy az időben, hogy a rég otthagyott lyukakat befoltozzák:

 • moduláris Mac Prót adnak ki
 • ehhez tartozó, korábban nyugdíjazott szoftvert frissítenek
 • szerverterembe pakolható Mac Prókat adnak ki
 • újra figyelnek a pro közösség igényeire, még ha egy szinttel magasabbra is céloznak, mint eddig
 • egérrel használhatóvá teszik az iPad Prót
 • engednek pendrive-ot dugni a tabletbe
 • elengedik a vékony butterfly keyboardot, és visszahozzák a jól bevált ollós mechanikát
 • gesztusvezérelt másolás-beillesztést fejlesztenek
 • támogatja a helyi és nemzetközi rádióállomásokat a Siri
 • végre hajlandóak az SSD piaci árának csökkenését megjelentetni az áraikban
 • árcsökkentést hajtanak végre a MacBook Air laptopoknál

apple_rew.jpg

Eszembe jutott egy több mint egy éves posztom, ami arról szólt, hogy az idő visszafelé halad. Hogy a jelen a kiindulópont, és a múlt a cél a tech-iparban: vajon értelmezhetőek visszafelé az Apple egyes döntései? Lehet-e úgy látni, hogy valójában a fejlettebb volt régen, és a fejletlenebb van most?

Egyes esetekben el lehet képzelni, sőt, logikusabb a visszafelé haladás. Más esetekben nem ilyen egyértelmű. Én ezt próbáltam meg modellezni.

Ez a poszt, ez a gyakorlat azonban a mostani döntésekkel egész más megvilágításba került.

Mintha a cégnél is nyomtak volna egy visszatekerő gombot. Mintha a hátrafelé haladás valahogy a cég új iránya lenne, legalábbis bizonyos tekintetben. Többé nincs “majd mi jobban tudjuk”, kivéve az olyan esetekben, amikor tényleg jobban tudták, lásd Flash halála. Most hagyjuk, hogy mindezek vajon egy SE2 megjelenését vetítik-e előre, mert igen, azt. A lényeg nem ez, hanem hogy ezentúl, úgy tűnik, ér kívánni. Ér múltba révedni, és azt akarni, hogy valamit mégiscsak fejlesszenek ki. Mert lehet, hogy meg is teszik.

Hogy mindez a régi lyukak befoltozása után a fényes jövő felé haladást eredményezi, vagy a cég annyira megrekedt a mában, hogy a jövőre vonatkozóan nincs más ötlete, mint a régi lemezek felrakása, nem tudni. Reménykedjünk az előbbiben.

Az Apple New Age témájú posztjaimat itt találod.És hogy milyen érzés használni az Apple Pay-t?

Eleinte csak az OTP-seknek indult, július elejétől már az Erste és a Gránit Bank ügyfelei is használhatják az Apple Pay-t. És mivel nekem van Erstés kártyám és bankszámlám, végre én is élvezhetem az Apple Pay előnyeit.

És hogy milyen?

ke_pernyo_foto_2019-05-13_21_08_10.png

A kártya felvitele a rendszerbe gyorsan ment, mivel ugyanez a kártya alapértelmezett az Apple ID számára is. Csak a háromjegyű biztonsági kódot kellett megadnom. Igazából Next-Next-Finish típusú volt az egész, és a Walletban már ott is volt a kártyám. Kicsit olyan érzés volt ez, hogy “basszus, erre vártunk eddig?”. Pedig nyilván a háttérben megkötött szerződések és alkuk a lényegesek, meg hogy az Apple foglalkozzon egy ekkora piaccal is.

iPhone SE-vel használom az Apple Payt, vagyis Touch ID-val. Ennek az a hatalmas előnye, hogy semmit nem kell nyomnom, egyetlen gombot sem. Nem kell duplán az oldalsót, de még csak a Home-mal sem kell felébreszteni a telefont, egyszerűen odatartom az SE-t a terminálhoz, miközben rajta tartom az ujjam a Home gomb ujjlenyomat-olvasóján.

Az érzés: szabadság. Nem azért, mert így gyorsabb, mint elővenni a kártyát, amin egyébként a pénzünk ellopásához szükséges valamennyi adat ott virít. A szabadság az, hogy többé nem kell szívrohamot kapnom, hogy otthonhagytam a pénztárcámat. Ha meg mondjuk a Walletban lenne a személyim, a jogsim és a forgalmi is, akkor meg egyenesen otthon is hagynám.Hány forint egy dollár az Apple-nél 2019 júliusában?

Visszatérő posztsorozatban nézzük meg, hogy egy nettó dollár hány bruttó forintot jelent Magyarországon. Ez az a szám, amivel megszorozva a kinti bejelentéseket megkapjuk a magyar árat, van benne extra magas ÁFA, Artisjus, árfolyamkockázat, minden.

ke_pernyo_foto_2019-07-10_9_44_01.png

Jellemző, hogy az Apple nem minden termékénél ugyanúgy vált, és vannak, amiket itthon arányaiban sokkal jobban megéri megvenni. Ezeknél érdemes egyébként sietni: várható, hogy a legjobbfej módon váltott dollár-forint címkéjű termékeknél hamarosan új váltószám lép életbe, és arányaiban nagyobb lesz nálunk a drágulás, mint máshol.

Így lehet, hogy a kint változatlan árú alap MacBook Pro nálunk átesett egy 10.000 forintos áremelésen.

Vagy, hogy ellenkező előjelre hívjuk fel a figyelmet: így lehet, hogy a Mac miniknél az SSD upgrade valamivel olcsóbb ugyanarra a méretre, mint más Mac-ek esetében.

Most azt látni, hogy az iMaceknél és az Apple TV-nél várható egy korrigálás hamarosan. Azt is látni, hogy az Apple nagyon sietett az elmúlt egy évben, hogy a korábbi ütemben növelje az árfolyamot, holott a 2014 óta vizsgált dollár-forint árfolyam alakulása ezt egyáltalán nem indokolja. Még abban sem vagyok biztos, hogy 2015 óta történt egyáltalán olyan, ami miatt növekedést kellene eszközölni.

ke_pernyo_foto_2019-07-10_9_16_37_1.png

Remélem, hogy a lendület hamarosan leáll, mert őszintén szólva sokkal olcsóbbak lennének itthon a dolgok, ha a cég egy kicsit igazságosabban csinálná ezt.

A tegnap kiadott MacBook Air a tavalyi átszámítás szerint 400 ezer forint alá menne be, hogy mást ne mondjak.