almalé és kungfu Rólunk

Mire képes, és mire nem képes az Apple Watch EKG?

Az egészségügyi Big Data hajnalán, vagyis most, amikor az Apple végképp szexivé teszi az EKG-t, jól megmutattuk az érettségünket a témában. Vége-hossza nincs az olyan posztoknak, amiben emberek a saját görbéjüket osztják meg screenshot formájában, valamennyi személyes adat közül a kódok, jelszavak és pornóelőzmények utáni legtitkosabbat, az egészségügyi adatokat rögtön kiteregetve. Aztán együtt elemezgetik a borzalmas formájú görbéiket, összehasonlítva azokat az Apple részvényének árváltozásával az elmúlt egy évben.

Az érettségünk a témában gyermeki, és egyben ártatlan. Nosztalgiával tekintünk majd vissza erre az időszakra egy-két évtized múlva.

Inkább kettő. Lassan ébredő erő ez ugyanis: az Apple Watch első megjelenése, vagyis 2015 előtt már azt vizionáltuk a levédetett szabadalmak alapján, hogy az óra egy komplett mentőautó valamennyi érzékelőjét megkapja, de legalábbis csalódás volt a pulzusmérő egyedüli jelenléte. Aztán mégis megmaradt velünk egyedüliként, 2018-ig.

És ha meggondoljuk, most sem léptünk előre hatalmasat, még. Az Apple Watch 4 beépített EKG-jával kapcsolatban egyre inkább kihangsúlyozza minden oldal, hogy a készülék csak a pitvarfibrilláció - A-fib vagy magyarul PF - jelzésére szolgál (maga az ECG app is háromféle értékkel tér vissza: A-fib, normál szinusz vagy meghatározhatatlan). Arra is csak 22 év felett, mert ezen életkor alatt előfordulnak olyan szívritmus-ingadozások, amik könnyen összetéveszthetőek a pitvarfibrillációval, ha nem kellően elemezzük ki az EKG-t. És az Apple láthatóan egyelőre korlátozott módon képes elemezni a görbét.

ke_pernyo_foto_2018-12-10_9_51_40.png

Nem nagyon van támpontunk a dologban, hiszen nem lettünk tegnapról mára kardiológusok. Nem tudjuk, mit jelent, hogy “csak pitvarfibrillációt mér”, az Apple honlapján is csak annyi segítséget kapunk ehhez, hogy mit NEM mér az óra:

The irregular rhythm notification feature does not detect a heart attack, blood clots, a stroke or other heart-related conditions including high blood pressure, congestive heart failure, high cholesterol or other forms of arrhythmia.

Úgyhogy lássuk ezt kicsit mélyebben.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar a felnőttek körében, 65 év felett már eléggé megnő a gyakorisága. A szívizom nem ritmusosan húzódik össze, aminek következtében jöhet akár a stroke. Igen, az Apple az oldalán külön kiemelte, hogy a stroke-ot nem jelzi, az egyik előszobáját, a PF-et viszont igen.

Vannak egyéb szívritmuszavarok, de a pitvarfibrilláció ezzel a módszerrel viszont viszonylag könnyen és hatékonyan észlelhető. Elvileg lehetséges, hogy az Apple Watch csak szívciklus-detektálást végez, ami annyit jelent, hogy beazonosítják az egyes kamrai aktivációs hullámokat (QRS csúcsokat). De ezt az információt látszólag csak a szívritmus meghatározására használják, árulták el nekünk a WIWE magyar EKG-mérő készítői. Ez hatékonyabb, pontosabb, mint egy sima pulzusmérés, de pontatlanabb, mint egy komplett EKG elemzés.

1024px-electrocardiograph_complex_svg.png

Forrás: Wikipedia

Lássuk, miről is van szó, itt egy EKG görbe, P, Q, R, S, T és U hullámokkal. Itt egy teljes elemzéskor a hullámok saját hosszát, amplitudóját, egymáshoz viszonyított távolságát kell megmérni, és ezek összefüggése mutat rá a különféle szívproblémákra.

A P hullám elemzésével például kizárható lenne a 22 év alatti fals pozitív PF (a WIWE készülék ezt meg is tudja tenni), tehát ebből gondolhatjuk azt, hogy az Apple Watch a P hullám elemzésével például nem foglalkozik, és csak szívciklus-detektálást végez, vagyis a QRS csúcsok pozícióját határozzák meg. Mondom, semmi biztosat nem lehet egyelőre mondani, az első felhasználói videók és az Apple saját leírására, korlátozásaira támaszkodva valószínűsíthetjük ezeket. Később majd többet tudunk meg.

Mindenesetre a fejlesztés nagyon is hasznos. A leggyakoribb szívritmus-zavart képes valamilyen potossággal jelezni, és ezt a felhasználók számával összehozva garantált a siker. Máris megvan az első “megmentett az órám” sztori: egy Reddit felhasználó már arról számolt be, hogy az újonnan letöltött app jelezte neki: fibrillációra utaló jeleket lát. Mivel előfordul mindig a fals pozitív értékelés, többször elvégezte a tesztet, mindig ugyanazt az eredményt kapta. A felesége meg mindig negatívat. Felkereste az orvosát, aki épp előző este olvasta az új app kiadását, gondolta is, hogy lesz emiatt új páciense elég, de nem gondolta, hogy mindjárt másnap reggel eljön az első.

Azoknak pedig, akik soha nem mérnek majd semmi kórosat az órával: legalább lesz egy szép előtörténet, amit az orvosnak mutogathattok, amikor majd esetleg gond lesz. Az biztos, hogy nem szabad ezt túlzásba vinni: egyes kardiológusok máris felhívták a figyelmet a veszélyre, amit az egészséggel kapcsolatos megszállottság, szorongás okozhat.Mától lehet EKG-zásra használni az Apple Watch-ot (hivatalosan csak az USA-ban)

Megjelent a watchOS 5.1.2, vele együtt az új ECG app, ami letölthető az órához. Ezentúl, ha az USA-ban élsz, vagy más módon telepíted az appot (korábbi bétában működött, hogy átállítod a régiót, és kész), mérheted a szinuszgörbédet. Az app futtatása után ráteszed az ujjad a Digital Crownra, a tekerentyűben lévő elektródák pedig elkezdik monitorozni a szíved által kibocsátott elektromos impulzusokat. Mivel mindkét kezed csatlakozik az órához egy fémfelületen, az áramkör zárt, és az elektromosság mérhető.

apple-watch-ecg-app-12062018.gif

Ezzel az Apple Watch kimondott egészségügyi eszközzé vált, az eddigi inkább fitnesz-jellegűből. Nem kérdés, hogy a felhasználók óriási előnyt élveznek majd az új funkcióból, és bizonyos betegségeket, veszélyes állapotokat mindenképp előrejelz majd az óra, 40 év felett meg már a rendszeres méregetés is bőven indokolt.

A kérdés még az, hogy mennyi eltérést képes érzékelni, mennyi fals pozitív, negatív lehetőséget tud kiszűrni az óra. Az Apple Watch 4 esetében az Apple például nem javasolja az eszköz EKG célra való használatát 22 éves kor alatt, ami megint csak fals pozitív eredmények kizárása miatt lehet szempont (a gyakori légzési aritmiával való összetéveszthetőség miatt), állítják a hasonló területen mozgó magyar WIWE szakértői.

Az engedélyeztetési eljárás zajlik több más országban. Akár egy év is lehet, amíg átmegy, erről itt írtunk.

Az biztos, hogy most jönnek az éles tesztek. Egymás mellett lehet megnézni az EKG-mérések eredményét egyazon szívritmuszavaros emberek eredményét.

update: eddig úgy néz ki, hogy az Apple lezárta a régióváltás lehetőségét az USA-n kívüli eszközökre, bár néhány felhasználó állítólag így is jelezte: nekik USA-n kívül is ment a dolog. Zoltán olvasónk írja, hogy az USA-ban vásárolt óráknál át se kell állítani a régiót, magyar beállításokkal is megjelenik.10 dolog, amire nem gondoltál a HomePod használata előtt

Itt írtam egy részletesebb leírást arról, miért baromi jó a HomePod. Most pedig összeszedtem, mik azok, amikre nem is számítanál a hangszóróval kapcsolatban, vagy csak több heti, havi (évi?) használat után jössz majd rá.

Leállítja az Apple TV-s lejátszást

A HomePod sajnos hivatalosan nem fér hozzá az Apple TV-n futó alkalmazásokhoz, tehát egyelőre nem lehet olyat mondani neki, hogy játszon le a Youtube-ról valamit a tévén. Ha azonban a tévénk külső hangfalaként használjuk, vagyis az Apple TV-n kiválasztjuk a hangszórót külső eszköznek, a hangunkkal tudjuk hangosítani, halkítani, valamint működik a play/pause hangutasítás, és a hangunkkal be is kapcsolhatjuk a tévét.

A gyerekek felnőnek

A kislányom két éves, magyarul már elég jól beszél, és nagyon viccesnek találja, hogy én meg angolul beszélek a hangfallal. Angol nyelvterületen ilyenkor máris belefutnak az alábbi problémába (nekem van még fél-egy évem): a gyerek simán felülírhatja a kérésedet, a zenehallgatás bemondásos alapon megy. Ha nem beszélitek meg időben a szabályokat, egész nap szólhat a Pimpinkin.

A parancsokhoz nem kell megvárni, hogy lehalkítsa a zenét

Ezt az előző posztban is leírtam, de fontos: nem kell megvárni a Siri válaszát ahhoz, hogy utasítsuk. Ha szól a zene, a Hey Siri után rögtön mondhatjuk a kérésünket, és noha mindenhol azt állítják, hogy a hangerőt a “turn the music volume up/down” kifejezéssel lehet állítani, simán megy a Hey Siri louder/quieter kérés. Érdemes kipróbálni rövidebb parancsokat, arra fogunk rászokni.

img_0194.jpg

Jobb, ha nem középre rakod az adott térben

Noha a HomePodnak hét hangszórója van körbe, nem érdemes a helyiség közepén egy térdfalra rakni mondjuk, mert megfoghatatlan lesz a hangzás. A falról visszavert hullámokkal ugyanis jobban tud játszani a HomePod úgy, ha közel van hozzá valami függőleges platform.

Ha nem tetszik a hangzás, emeld meg a HomePodot

Ha valamiért azt gondolod, hogy nem stimmel a hangzás, újra lehet kalibráltatni a készüléket. Csak meg kell emelni, aztán visszatenni a helyére: a készülékben található giroszkóp érzi, hogy elmozdították, így ismét lefuttatja a néhány másodperces kalibrálást, optimalizálást.

Felvehetjük a telefonunkat

Ha csörög a telefonunk, és nem tudunk odamenni hozzá, nyugodtan szóljunk a HomePod-nak: Hey Siri answer my phone. Kihangosítja a hívást, és tökéletes hangminőségben hallanak minket a túloldalon akkor is, ha épp hat méterre pakolunk a HomePodtól. Az Apple zajszűrő algoritmusairól itt olvashatunk, zseniálisak.

Akkor is eléred a zenéidet, ha nem vagy Apple Music előfizető

Sokan gondolják, hogy csak az Apple Music-kal van lehetőség a zenehallgatásra, és tényleg ez a legegyszerűbb mód. A szolgáltatás diákoknak 699, egyebeknek 1490 forint havonta, ezzel egyrészt elérünk 50 millió dalt, ráadásul automatikusan megkapjuk az iTunes Match-et is, vagyis az iTunes-unkba beolvasott saját mp3-akat is feltölti a rendszer felhőbe, a HomePod pedig lejátssza azt, ha kérjük.

Ha azonban nem akarunk Apple Music-osok lenni, mert tonnányi saját zenénk van, előfizethetünk csak az iTunes Match-re is. Ez 100.000 dal limitig feltölti a saját iTunes könyvtárunkban lévő saját zenéinket a felhőbe, így elérhetjük őket minden eszközről. Ennek ára évente 7790 forint, szemben az Apple music 17.880 forintos éves díjával. Mondjuk a diákverzió évente csak 8399, így ha diák vagy, az Apple Music mindenképp jobb választás.

Kisebb hekkelés, amire Misi nevű olvasónk hívta fel a figyelmünket: ha mondjuk az iPhone-unk Sirijének mondjuk, hogy “Play … on my HomePod”, akkor a saját zenéket is kiteszi AirPlay-jel a hangszóróra a rendszer, mindenféle előfizetés nélkül. Fontos, hogy ilyenkor a HomePod ne halljon minket, mert az fog válaszolni, és nem fogja megtalálni, amiről beszélünk.

Okosotthon így az igazi

Az okosotthon nem az, hogy veszel pár izzót, és ha akarod, az iPhone-od appjából vagy Control Centeréből állítgatod. Az igazi a HomePoddal a dolog: ha HomeKit-es cuccaid vannak, ezentúl elérheted őket a hangszóróval, csak be kell állítani a helyiségeket, felcímkézni az eszközöket, és szóban állítgathatsz mindet, mit csináljon a hálóban, a nappaliban stb. Na ez az a szintű sci-fi, amire vártunk az elejétől fogva.

A zenei felfedezések igazán izgalmasak lesznek

Az Apple Music kurátori listái dögunalmasak. Az igazán mély merítést a HomePoddal érheted el, amikor félreért valamit, amit mondasz, vagy megpróbálod a magyar előadókat, számcímeket angolul kimondani neki, ehelyett természetesen egy nagyon furcsa nevű zenészt tesz be neked. Volt már, hogy így bukkantam jó számokra, és ha úgy vesszük, ez is humán kurátori forrás.Az Apple öt láthatatlan terméket adott ki

Megjelent az iOS 12.1.1, tvOS 12.1.1, macOS 10.14.2 és HomePod 12.1.1 update, valamint a cég végre valahára megjelentette a hivatalos iPhone XR szilikontokját. Eddig csak XS modellekhez adtak ki tokokat, és noha bizonyos országokban kiszivárgott egy ilyen kiegészítő érkezése, eddig nem volt kézzel fogható nyoma.

ke_pernyo_foto_2018-12-06_9_40_07.png

A szoftveres frissítésekben kiemelhető, hogy a FaceTime használat közben újra elérhetővé tették a Live Photos használatát, tehát a mozgókép és hang rövid felvételét, sokan ugyanis nehezményezték, hogy az iOS 12-ben ez a lehetőség eltűnt. XR-en a Haptic Touch kibotja az értesítéseket. Ilyenek.

A szoftveres frissítések ingyenesek, a tok 15.990 forint. Nem tudom egyelőre, mennyiben különbözik ez a pár ezer forintos átlátszó iPhone XR szilikontokoktól, hacsak abban nem, hogy ennek az alja szinte teljesen nyitott, így sem a kábeleket, sem a gesztusokat nem zavarja. Majd megnézzük.Milyen együtt élni egy HomePoddal?

Az Apple egyik legkevésbé sikeres terméke, ha hihetünk a pletykáknak, a HomePod. Ennek ellenére személyes kedvencem, mert megtestesíti azt, amiben az Apple mindig is jó volt, és amit sokszor már nehéz követni az új fejlesztéseknél. A HomePod egy ízig-vérig Apple-cucc, miközben abszolút ott van benne a jövő.

Miközben mindenki a minél nagyobb kijelzővel van elfoglalva, a mellékvonalon elindult egy iOS termék, amiknek nincs már nincs kijelzője, mert nem kell. Rá sem kell nézni, akárhová rakhatod.

dsc04528.JPG

Nehéz ezt definiálni, nehéz zászlóra tűzni, hogy nézd, erre van szükséged. Pedig erre van: amióta a lakásban van egy HomePod, amivel mindenféle rákészülés, figyelemvonás nélkül lehet kommunikálni, megváltoztak a zenehallgatási szokásaink. Azelőtt a Bluetooth-os hangfalra csatlakoztunk, először sokat, aztán egyre kevesebbet. A nagy kapkodások, otthonról meló közbeni, megszakított negyed órákban valahogy nem azzal töltöttük az időt, hogy

 • hol a telefon?
 • á megvan, indítsuk a Zene appot
 • mi is legyen? Könyvtár, vagy Önnek vagy Böngészés?
 • Kiválasztom a számot, vagy playlistet
 • és ha utána máshoz lesz kedvem, vagy inkább mégsem hallgatom ezt, vagy halkítani akarok, akkor megint előveszem a telefont, megnyomom, vagy feloldom, keresek

Biztosan fontos, ha megspórolják nekünk a napi 1-2-szeri töltőre csatlakozást egy vezeték nélküli töltési lehetőséggel, ez kényelmes, de nem változtatja meg az életünket. De mi van, ha megspórolják az egész fenti sort? Például az történik, hogy többet hallgatsz zenét. És ha hallgatsz, és eszedbe jut egy szám, hogy jaj de meghallgatnám, azonnal indíthatod, nincs várakozás, nincs telefonkeresés. Hé Sziri pléj ezmegaz.

img_0195.jpg

A hangomat mindig meghallja a cucc, akármennyire hangos, csak felé kell fordulnom, és középerősen megszólalnom (itt találtok egy belsős dokumentumot arról, hogyan hall meg téged a nagy zajban is, elképesztő algoritmusok dolgoznak a háttérben, vannak hallgatható részek is, nézzétek meg). Akármennyire hunglish-ül mondom, többé-kevésbé megérti, néha nem. Túlélem, ilyenkor lehet cselhez folyamodni, például nem a szám címét mondom, hanem az albumét, és az album utolsó számát kérem, “Hey Siri play the last song from the album Skeleton Tree”. Itt azért kellett a csel, mert valamiért mindig az albumot kezdte el, a névadó dalt nem. Egyébként dalszövegre is kereshetsz, vagy ha csak a dobos nevére emlékszel egy zenekarból, ezt is ismerheti a HomePod. Ilyenekre egyszer sem használtam eddig.

Egy idő után pedig megszokod, hogy angolul beszélsz a hangszóróval, ráadásul felgyorsul a kapcsolatotok. Eleinte így volt:

 • Hey Siri
 • Hm?
 • Turn down the volume by 20%
 • I’m on it.

Aztán rájössz, hogy ismeri azt a varázslatos szót is a Siri, hogy “quieter”, és hogy nem kell megvárni, míg lehalkítja a zenét, és visszakérdez. Szóval a “Hey Siri, quieter!” felszólítás azonnal és visszapofázás nélkül halkít, kábé 10%-kal.

Alapvetően a HomePod logikájára rá kell érezni. Ez a logika pedig a következő:

 1. Ha a hangszórótól kérsz zenét, akkor a "benne található" iOS éri el az Apple Musicot vagy a felhőben tárolt zenéidet, és így játszik le.
 2. Rá lehet csatlakozni Apple TV-vel vagy iPhone-nal is, ekkor az Airplay-en kapja az okosságot, passzív marad, és mehet a Youtube vagy más alkalmazás hallgatása. Figyelemreméltó, hogy ekkor a külső iOS eszközön képes play/pause funkciókra, tehát egy "Hey Siri, pause" kérésre a telefonunkon állítja meg mondjuk a Youtube-lejátszást.
 3. Nem kell ki-bekapcsolni a hangszórót, így ha az Apple TV-nek a hangját kilövöd rá, huzamosabb ideig is hajlandó összekapcsolni magát, vagyis egy Apple TV-vel simán megoldható, hogy a HomePod a tévéd külső hangfala legyen. Ha az Apple TV játssza a tartalmat, megy a play/pause, sőt, ha egyébként nincsenek így összekapcsolva, a "pause on my Apple TV" parancsot szintén megoldja a HomePod. Ha erre a célra vennél egyet-kettőt, simán megoldható, a Hey Siri kikapcsolható a hangfalon, és így örök időkre így funkcionálhat. Csak így lehet, hogy felesleges HomePod-ot venni, hiába baromi jól szól.

Ennyit a zenehallgatásról, amire tulajdonképp az eszköz leginkább alkalmas. Remek a hangzása, gyönyörűek a közepek, a magasok, a mély pedig nem telepszik rá az egészre, kiegyensúlyozott, elegáns.

Mire jó még?

Lehet beállítani időzítőt, akár különböző dolgokra. Tehát ha főzünk, beállítunk egy 15 perces időzítőt az egyik, egy 25 percest a másik ételre, természetesen szóban, nem kell megszakítani a konyhai tevékenységet. “Hey Siri set a steak timer for 15 minutes”. Vissza lehet kérdezni, mennyi idő van az egyes időzítőkből, "Hey Siri, how much time is left on the steak timer?”.

Lehet bevásárlólistát készíteni és ahhoz adni dolgokat. Nálunk például az én iPhone-oma ismeri a rendszer, ezért ha Évi otthon hozzáír egy tételt a bevásárlólistához szóban, “Hey Siri add apples to the shopping list” (amennyiben van már egy Shopping list elnevezésű lista a Remindersben, ha nincs “create…”) , én a másik oldalon rögtön látom a frissítést. A boltban majd megnyitom.

Lehet átváltani mértékegységeket. Ez még jól jöhet a konyhában például.

És persze lehet vezérelni a HomeKit kompatibilis eszközöket, illetve lefuttatni Shortcutban létrehozott parancsokat. Ez utóbbi rengeteg lehetőséget ad még pluszban.

A többit, a navigációs lehetőségeket, sporteredményeket egyáltalán nem használom.

A Shortcutoknál egy érdekes hülyeség, hogy azokat a csatlakozott iPhone-on indítja el, és azon hajtja végre. Tehát ha van egy shortcutom, amivel egy album lejátszását kérem (mert mondjuk az album címe magyar nyelvű, ezért nem tudom bekérni a HomePodtól, így egyedi szóbeli kérést állítok be hozzá), akkor az adott albumot a telefonon kezdi el játszani, hiába a HomePoddal dumáltam le a lejátszást.

Ez, tehát a shortcutok értelemszerű futtatása, valamint az eszközökkel való könnyebb összekapcsolás fontos lenne. Jó lenne, ha az Apple TV, ha van a hálózaton HomePod, egy felugró ablakban rákérdezne, csatlakozzon-e. Meg hogy még annyira sem tud magyarul, mint egy iPhone. Egyébként tökéletes.

Másrészt a HomePod baromi jó behúzóermék. Egyrészt a hangminőség eleinte nagyon kellemes, de érezni fogod, hogy két hangszóróval lenne az igazi. És amellett, hogy második HomePod vásárlására ösztönöz, a lakás androidos telefonjait is cserére sarkallja, egy AirPlay-t jobban támogató rendszer felé, amilyen mondjuk az iOS. Mondjuk azt a szemétséget, hogy az androidos Apple Music nem támogatja az AirPlay-t…

Az egyetlen baja a HomePodnak, hogy együtt jött ki a konkurensek hasonló cuccaival, így óhatatlanul azokhoz hasonlítják. Egy okoshangfalnál pedig valamiért a hangminőség csak egy szempont lett a sok közül, az asszisztens sokoldalúsága például fontosabb a legtöbb megítélésben. Azoknak, mint én, akiknek a legfontosabb a hang, és a zenék lekérésének könnyűsége, a többi másodlagos, azoknak ez a legjobb választás. És még a privacy miatt sem kell annyira aggódni, mint mondjuk a többi gyártó esetében tennénk, az Apple e téren mindenképp bizalmi piacvezető.