almalé és kungfu Rólunk

Mit várunk a ma estétől?

Múlt héten az Apple kiszórt pár termékfrissítést. Sok izgalom nem volt, de azért nagyon jólestek ezek az update-ek.

Látszott, hogy nem is ezzel törődtek az utóbbi egy évben. Amivel törődtek, azt ma este hattól mutatják be, és nagyjából már mindenki tudja, mik ezek. De azért lehet meglepetés.

app_1.jpg

Az biztos, hogy jön egy videós streaming szogláltatás. Az Apple 20-25 saját készítésű műsort mutat be, van ugye egy rakás filmje, amikkel könnyen gazdálkodik, ezen túl más szolgáltatók becsatornázásával érhet el egy nagy szolgáltató-monstrumot. Árakról nem tudni, és a területi korlátokról sem, a WSJ 9,99 dolláros havidíjról hallott az HBO, Showtime vagy Starz előfizetése kapcsán.

Az is biztos, hogy jön egy havidíjas hírszolgáltatás, a nagy amerikai lapok részvételével. Itthon valószínűleg nem.

Rebesgetik, hogy egy prémium játék-stream szolgáltatás is jön, vagyis havidíjért lehet korlátlanul játszani. Ennek kapcsán merült fel az iPod touch neve, mint bemutatandó hardver, és mint régi-új kézikonzol.

Rebesgetik azt is, hogy egy saját hitelkártyát is kiadhat a cég, a Goldman Sachs-szal karöltve.

A fenti négy közül legalább kettő szinte biztosan nem lesz elérhető nálunk. Viszont este hattól kezdünk, lehet követni az eseményeket videón az Apple.com-on vagy az Apple TV megfelelő appjában, minket pedig érdemes olvasni e mellé, kiegészítésként.Jövő hétfőn szerintem a Disney-vel akar valamit kezdeni az Apple

Az Apple és a Disney kapcsolata elég régre vezethető vissza. Steve Jobs a Disney legnagyobb részvényese volt, végül az általa feltőkésített Pixar is ide olvadt be. Jobs halála után özvegye, Laurene lett a legnagyobb részvényes a Disney-ben, de ő aztán elpasszolta a részvények felét. Sokáig a negyedik legnagyobb részvényes volt, most már a top 5-ben sincs.

Persze nem csak erről van szó. Az, amit az Apple a videós tartalomról gondol, nagyjából ugyanazt gondolja a Disney. Durva erőszak és meztelenség kizárva, családok a fókuszban. És a Disney-nek meg is van mindene, ami ehhez kell: animációs stúdió, Pixar, Lucasfilm, Marvel, ESPN több tévécsatorna, sőt Disney Music Group, ahol zenékkel, és a Disney Theatrical Group, ahol élő műsorokkal foglalkoznak.

Az Apple-nek mije van? Pár tucat filmes és videós szerződése, amik gyártása folyamatban van.

Kétségtelen, hogy sokat adna érte az Apple, hogy egy nagy ugrással ott tartson, mint a Disney most, legalábbis ami a fenti tevékenységeket illeti. Sokan pedzegették, hogy az Apple majd felvásárolja a Disney-t, amit megtehetne, de valójában nem tudna vele megbirkózni. A Disney sokkal szerteágazóbb cég annál, mint amire az Apple-nek szüksége lenne, hiszen ingatlanok, fogyasztói termékek, meg egy rakás cég járna vele, a Disney-nek még magyar leányvállalata is van. Itt van minden alvállalat.

Ezekért pedig, mivel az Apple-nek nincs rá szüksége, felesleges lenne dollárszázmilliárdokat költeni. Viszont a Disney bizonyos része nagyon is jól jönne az Apple-nek. Én azt gondolom, hogy hétfőn egy szoros kapcsolatra derül fény a két cég között. Egy olyan tartalmi paktum, ami ugyan nem teszi exkluzívvá az Apple-nél a Disney tartalmait, de mindenképp az Apple eszközein lesz a legnagyobb élmény fogyasztani ezeket a tartalmakat.

blancanieves-apple-730x385_1.jpg

A Disney sorra vásárolja fel a médiabirodalmakat, most a 21st Century Fox-ot kebelezte be. Annyira most, hogy a napokban véglegesedett a deal, az Apple bejelentése előtti héten. Ezt a dátumot már lehetett tudni előre, így szerintem nem lehet teljesen véletlen, hogy az Apple is jövő héten mutatja be, amit be akar. Mert a bejelentésnek sok köze lehet a Disney-hez, így, kiegészülve a Twentieth Century Fox, Fox Searchlight Pictures, National Geographic Partners, éééééés Hulu alvállalatokkal. Meg egy rakás mással.

Egy hatalmas médiabirodalom ez tehát, tévécsatornákkal, hírcsatornákkal, sportcsatornával, saját családi filmekkel, animációs tartalmakkal, és a Disney erre az évre ütemezte be a saját stream-szolgáltatását is. Ez nyilván valahol exkluzív tartalmakat is jelent, miközben a fontosabb műsorokat meghagyja a szélesebb közönség számára is. Nem lepődnék meg, ha ez a stream-szolgáltatás valahogy összeérne az Apple elképzeléseivel, és valami hibrid megoldásban gondolkoznának.

Kíváncsi vagyok, igazam lesz-e. Hogy tényleg főszereplő lesz-e a Disney, vagy csak a többiekkel egy szinten lévő mellékszereplő.Vajon mit mutat be a hét hátralévő két napján az Apple?

Hétfőn kiadták az új iPadeket. Kedden az iMaceket. Kedden még mindig hihettük azt, hogy ez a dupla így kerek egész, de amikor szerdán jöttek az új AirPodok, akkor egyértelmű lett, mit tervez a cég.

Minden napra egy bemutató.

Ezzel egy hétig foglalkoztatják az embereket az új termékekkel, és így szerda magasságban elérik, hogy egy kétnapos hype induljon. Mintha a lottóhúzást várnánk, pedig valójában csak a pénzünket akarjuk elkölteni.

Vajon mi érkezik csütörtökön, és mi pénteken?

Lássuk, mire várunk a pletykák és egyebek alapján. Egyrészt az AirPowerre, amivel kapcsolatban nem tartom kizártnak, hogy egyáltalán nem is jön. Nézzük meg, mi volt eddig ezzel kapcsolatban az AirPods oldalán:

ke_pernyo_foto_2019-03-20_15_50_14.png

És mi van most?

ke_pernyo_foto_2019-03-20_15_50_29.png

Vagy megpróbálják elfelejteni az egészet, mintha nem is lett volna, vagy csütörtökre tartogatják, külön termékként az AirPowert, és majd kiegészítik az AirPods aloldalát (megnéztem, nincs a kódban sajnos elrejtett hasáb, ami ezt tartalmazná, ennyire nem voltak bénák).

Mi jöhet még? Beszéltek új iPod touch-ról, várjuk ugye a Mac Prókat, új monitort, új MacBookot, saját márkás fejhallgatót. Szerintetek?Megérkeztek az új AirPodok is!

Úgy tűnik, az Apple minden napra tartogat valami hardvert ezen a héten. Ma a régóta várt új AirPodokat tette ki a webshopba. Csak így.

ke_pernyo_foto_2019-03-20_15_15_41.png

Mától kétféle Airpodot lehet venni. Az egyik vezetékkel, a másik vezeték nélkül tölthető tokkal érkezik, más különbség nincs közöttük. Ami azt jelenti, hogy a vezetékes és a vezeték nélküli modellt is upgrade-elték az alábbiakkal:

  • 50%-kal hosszabb beszélgetési idő, mostantól az Apple 3 órát ígér, egy feltöltéssel
  • Apple H1 fejhallgatóchip, amivel gyorsabb és stabilabb a vezeték nélküli kapcsolat. Ezt írják róla: Akár kétszer gyorsabban válthatsz az aktív eszközök között, a telefonhívásokhoz pedig másfélszer gyorsabban csatlakozhatsz. Játék közben a H1 chippel 30%‑kal kisebb a késleltetés.
  • Hey Siri működik

A vezeték nélküli tok tölthető hagyományos Qi töltőkkel, és azoknak is megvásárolható külön, akiknek régi AirPodja van, és csak ezt szeretnék cserélni. A vezeték nélküli töltőtok is tartalmaz Lightning töltős csatlakozót.

A frissített, vezetékes Airpod a korábbi áron, 59.990 forintért, a vezeték nélküli tokos 74.990 forintért vehető meg. maga a tok külön 29.990 forint.Olcsóbbak lettek az SSD upgrade-ek az Apple-nél

A MacBook Air, Mac mini és MacBook Pro gépeknél lett olcsóbb az SSD upgrade. Na nem mindegyiknél, csak ha nagyon sok tárhelyet pakolnál bele. Ráadásul nem is sokkal lett kevesebb a dolog, 8 - 14 %-kal lett kedvezőbb a felpimpelés.

A MacBook Air-nél például csak a 1,5 terás opció lett olcsóbb, száz dollárral. Itthon még így is 440 ezer forint a 128 gigás verzió, szóval itt 40 ezer forint spórolásról beszélünk.

A Mac mininél a két terás opció kapott árcsökkentést, viszont itt már 200 dollárral csökkent az ár. Különös módon itt az Apple sokkal kedvezőbben számolja a magyar árakat, 1 nettó USD-t 364 bruttó forintra váltják (a MacBook Airnél és Prónál 400 forinttal számolnak). Így lehet, hogy a Mac mininél a 2 terabájt alig drágább, mint a MacBook Airnél a másfél: 509.600 forintba kerül.

A MacBook Próknál is volt csökkenés, itt is csak a 2 terás és nagyobb SSD lett olcsóbb. Különös módon a 13-as alap touch bar-os modellnél 440.000, a high-end 13-asnál meg 400.000 forint a két tera 256 gigáról (mondjuk eddig sem ugyanannyiért adták ugyanazt a tárhelyet a két modell esetében). Az Apple itt is 400 forinttal számítja át a dollárt.

ke_pernyo_foto_2019-03-20_9_56_49.png

A 15 colos MacBook Próknál is olcsóbb lett a két tera, ugyanennyivel, a négy terás upgrade viszont már kétszer ekkora árcsökkenést kapott. Már alig több mint egymillió forint pluszért lehet 4 teránk a laptopban, hurrá.

Arányaiban a legnagyobb csökkenés a 2 terás Mac mininél érhető el, ahol meg egyébként is jófej módon váltja az Apple a dollárt. Ha a jelenlegi középárfolyamra csak az ÁFA-t pakoljuk rá, akkor is 350 forintnál vagyunk, szóval mindenképp a mini-vásárlók járhatnak a legjobban az árcsökkentéssel, meg egyébként.