almalé és kungfu Rólunk

Szoftveres javítás a MacBook Pro problémás billentyűzeteihez

Azért az Apple eléggé kicseszett magával, amikor épp a billentyűzetet szarta el. Olyan sok mindent el lehet - és olyan sokat sikerült is neki -, de épp az újságírók legérzékenyebb pontján voltak képesek három rosszul működő szériát kiadni? Meg egyáltalán. Billentyűzet.

Így aztán kénytelenek voltak elviselni a negatív cikkek sokaságát, meg a Wall Street Journalba írt bámulatos cikket, amiből bizonyos problémás betűk hiányoztak. Az Apple elismeri, hogy vannak problémák, de láthatóan nem érzi ezt akkora gondnak.

2c4e74b2-fba9-4af4-b8c0-82fa2feb306c-780x240_1.jpeg

Legutóbb a 9to5Mac egyik szerzője osztotta meg, hogy neki is egyre rosszabb a billentyűzet a laptopján, duplázások és be nem vett lenyomások egyaránt tarkítják a mindennapi munkáját. Nem mindenki tudja elképzelni, de én már dolgoztam rossz billentyűzeten, konkrétan feleannyi munkát tudtam elvégezni egységnyi idő alatt.

Fontos, amit ez az író állított: azt mondta, mivel az Apple nem tart a szervizben készleten billentyűzetet - ahogy szinte semmit, előre be kell adni a gépet, és majd utána megvizsgálják és megrendelik -, így inkább együtt él a problémával. Oké, nem normális, de valahol érthető is. Nincs ideje és lehetősége ennyit tökölni vele, vannak ilyen élethelyzetek.

Aztán egy olvasó elküldte neki, hogy próbálja ki az Unshaky programot. És hopp, a probléma egy része el is tűnt. Mégpedig a dupla leütések problémája.

Az Unshaky ugyanis arra jó, hogy kiszűri a billentyűzet hibájából adódó, 40 milliszekundumnál rövidebb idő alatt beadott második karaktert. Ez persze állítható, valakinél 60, másnál 80 lehet a sweet spot. Akár billentyűnként is külön állítható, az egyetlen kritérium, hogy kisegítő billentyűként regisztráld a billentyűzetedet.

Tehát a billentyűzet nem lesz jobb, de a szoftver segít, hogy úgy tűnjön, mintha mégis. Ha téged is érint, és gyors megoldás kell, hátha hasznos lesz.Az Apple nagyon ráfekszik most a kijelzőkre, és nagyon jól is teszi

Az Apple termékek egy nagyon erős hozzáadott értéke volt a kijelző. Amikor kipróbáltam egy-egy MacBook klónt, mindig két fontos különbség volt: a touchpad és a kijelző. De ugyanez a helyzet a tabletekkel, iMac-kel és az Apple Watch-csal is. Az Apple nagyon odafigyelt, hogy a kijelzők kiemelkedőek legyenek a piaci kínálatból, ha nem is lőtték be a high-end csúcsát.

Most pedig, úgy tűnik, alaposan megdolgozzák ídén a kínálatot.

Az első és legfontosabb: a jóscsászár Kuo biztos benne, hogy 2019-ben az Apple kiad egy 31,6 colos kijelzőt, mégpedig 6K3K felbontással, még szeptember vége előtt. Elég valószínű, hogy ezzel együtt jelenik majd meg az új Mac Pro is, hiszen jelenleg a Mac mini egy, az iMac Pro és a 15 colos MacBook Pro kettő darab 5K-s monitort tud meghajtani (5120x2880, 60Hz) pluszban, a Thunderbolt 3 portokon. Egy ilyen felbontású monitor valószínűsíti egy új asztali pro konfiguráció megjelenését.

apple-6k-display.jpg

Ráadásul az Apple részben a mini-LED technológiát használná. Azért részben, mert a háttérvilágításnál a mini LED-ek mellett használnának hagyományos, nagyobbakat is, talán a gyártástechnológia kihívásai és a költségek miatt. Ez nem a microLED technológia, állítólag a cég azzal is játszadozik a laborjaiban, jelenleg a minit találja megfelelőnek az új termékekbe. Szélesebb színpalettát, nagy kontrasztot, dinamikus tartományt és lokális sötétítést ígér az új technológia. Ráadásul vékonyabb kialakítást és kisebb fogyasztást is adna a mini-LED, ami egy külső Thunderbolt kijelzőnél annyira nem szempont, de ha beválik, gyorsan elterjedhet az egész termékpalettán.

2020-ban vagy 2021-ben tervezi az Apple a mini LED immár fullos verzióját beköltöztetni az iPadbe és a MacBookba. Ez azt jelentené, hogy egy sima iPadben található LED-ek száma így 15-25-ször annyi lenne, mint a tervezett 31,6 colos kijelzőben. És most képzeljétek el, mekkora egy 31,6 colos kijelző, mondjuk egy 27-es iMachez képest is.

Más területeken is nyomul az Apple a kijelzőkkel, és ez már nem pletyka: a macOS 10.14.4-gyel például a MacBook Air-ek háttérvilágítása is megnőtt.

Így van, szoftveresen állítottak a dolgon,

azok is látják a különbséget, akik tavaly vásároltak új MacBook Airt: 300-ról 400 nitre emelte az Apple a fényerőt (lumenben ez kábé 3,4-szer többet jelent).

Újabb pletyka: Az Apple a következő nagy oprendszer-frissítésében egy olyan megoldást is tervez állítólag, amivel az iPadeket nagyon könnyen tehetjük majd egy MacBook külső kijelzőjévé. Van már most is ilyen megoldás, a legjobbnak az Astro HQ Luna Display-ének tartják, de ez a megoldás integrálva lenne. Ha a kurzort az ablakot maximális méretre kapcsoló gomb fölé húzod, állítólag megjelenik az iPadre küldő lehetőség. Ott aztán egy Pencillel aláírhatsz, ráfirkálhatsz, kijelölhetsz, színezhetsz, meg amit akarsz.

ke_pernyo_foto_2019-04-17_10_58_35.png

A WWDC-n valószínűleg megismerjük ezeket a lehetőségeket, és remélhetőleg még többet.Hogy tudunk egyes mappákat kivenni az iCloud szinkronizációból?

Én imádom, hogy az asztalt és a dokumentumok mappát a macOS egyetlen gombnyomással folyamatosan szinkronizálja iClouddal. Mégpedig azért, mert általában az asztalon vannak a friss munkáim és azok, amikkel dolgozom, a dokumentumokban pedig azok, amikkel már sosem fogok, de hátha kell.

applenosy2_1.png

Vannak azonban olyan mappák az asztalon, amiket nem szeretnék szinkronizálni. Két okból:

  • túl nagyok, és gigabájtokat foglalnak el,
  • miközben sosem kell elérnem ezeket a fájlokat más eszközről (pl. fotók a következő 10 posztomhoz, ezeket mindig laptopról válogatom és töltöm fel)
  • és kifejezetten idegesít, ha felhőbe tolja a rendszer, és amikor meg dolgoznék vele egy hét múlva, nincsenek a gépemen a fájlok (muszáj optimalizálnom a tárhelyet egy 128 gigás SSD-n).

Az Apple nem kínál alapból kivételezési lehetőséget mappánként. Nem tudni, miért, talán félnek, hogy ez sokakat összezavar, és véletlenül nem szinkronizálnak olyan mappákat, amiket meg egyébként akartak.

A legegyszerűbb trükk az, hogy az adott mappa neve végére odaírjuk:

.nosync

Kész. Mostantól az a mappa nem lesz szinkronizálva, a neve mellett egy áthúzott felhőt látunk, tehát nem lesz szinkronizálva, az iCloudból pedig törlik a korábbi mentést, az előző névvel. Fájlnevekbe is belecsempészhetjük ezt a kifejezést, az adott fájlt ki kivehetjük a szinkronizálás alól.

applenosy.png

Van még pár név és formátum, amit nem szinkronizál a macOS, például a .tmp-ket sem, de felesleges errefelé bonyolítani. Ha pedig az a helyzet, hogy a szóban forgó mappára hivatkoznak máshol, ezért nem engedheted meg, hogy átnevezd, használd ezt az automatizmust. Ez, amennyiben nincs space a névben, egy Finder gombbal átnevezi az adott mappát, ezután a régi mappanévvel egy aliast helyez el az eredeti helyen, ami az új mappára mutat.

Nemrég váltottál Mac-re? Nem ismered még ki magad a környezetben, és szeretnéd, ha valaki megmutatná neked, hogyan érdemes használni a géped alapvető feladatokra? Személyes tanácsadással, valakivel, aki csak veled foglalkozik sokkal hatékonyabban haladsz, mint a netet bújva, tréner rendeléséhez itt tudsz tőlünk ajánlatot kérni.Lehet, hogy a macOS jövője valójában a teljes elbutulás?

Régóta téma, hogy a macOS és az iOS egyre inkább hasonlít egymásra, itt szedtem össze, miben. Valaki azonban továbbment, és így képzelte el a jövő asztali operációs rendszerét:

Hát itt rend van, baszott nagy.

Hogy mi az előnye, ha a macOS is úgy működik, mint az iPad? A dizájner azt állítja a videó végén, hogy pixelperfekt fullscreen van. Nem tudom, ez mit jelent, szerintem most is az van. Azt is állítja, hogy "powerfull splitscreens" van. Nem tudom, ez mit jelent, szerintem most is az van. A Slide-Over szuper, mindig is akartam, hogy egy harmadik ablak a munkám elé ugorjon, ha akar valamit, nem?

De mutatok valamit, hogy lehetne ezt fejleszteni. Egyrészt itt van ez az elpazarolt terület az ablakok körül:

ke_pernyo_foto_2019-04-12_13_48_41.png

Talán ezt is ki lehetne használni. Picit fejleszteni kellene a kódot, hogy az ablakokat bárhová lehessen tenni. Mutatom a conceptet, itt egymásra rétegezett ablakok sokasága látszik, ha bármelyikre kattintasz, az az ablak lesz az aktív, és az lesz elöl.

appablak.png

Meg itt van a Finder, vagyis a fájlok kezelésére szolgáló program, a videóból, full screenben:

ke_pernyo_foto_2019-04-12_13_49_04.png

Lehetne, hogy ezt kitesszük állandó fullscreenbe, a többi ablak mögé, és elnevezzük mondjuk Desktopnak.

Na, én ÚGY már nagyon imádnám ezt a koncepciót.

Tudjátok, mi a félelmetes? Valahogy el tudom képzelni, hogy 5 év múlva ez lesz.Mire jó egy Apple Pencil? Mondjuk mesekönyvet felújítani!

Az Apple most már mindegyik iPaddel kompatibilssé tette valamelyik Apple Pencilt. Ami, felteszem, sokakat egyáltalán nem csigáz fel, hiszen nem rajzolnak. Fogalmuk sincs, ha leülnek egy üres lap elé, mi a fenét rajzoljanak az ovis jelükön kívül. Én is ilyen vagyok.

Persze, a Pencilnek vannak egyéb hasznos felhasználási területei. Itt van például 6 felhasználási tipp azoknak, akik nem rajzolnak. Firkákat, formákat, alaprajzot, folyamatábrát jegyzetelni, kézírással jegyzetelni, csúszkákat finoman állítgatni, kijelölni precíz mozgással vonalakat, színezőzni. Igen, színezőzni.

Őszintén szólva én sem tudom, miért vettem Pencilt a 2018-as iPadem mellé. Csak ki akartam próbálni, milyen egy aktív tollal rajzolgatni. Mennyivel jobb érzés lehet, gondoltam, hogy a tablet érzékeli a toll dőlési szögét, a nyomás erősségét, és egy precíz és könnyen csusszanó hegy is kellemessé teszi majd a tablet használatát, bizonyos feladatok esetében. De egyébként, ha nem rajzolsz vagy jegyzetelsz rajzzal, alapvetően nem tudod használni túl gyakran a Pencilt.

Viszont édesanyám előásott egy száz éves mesekönyvet, amit még ő hallgatott gyerekkorában, aztán meg én, aztán most meg az én gyerekemnek kellene megmutatni. De nincs jó állapodban:

img_1309.jpeg

img_1311.jpeg

Ez a Saláta Sára.

Elhatározta, hogy felújítja a könyvet, újrarajzolja. Pausz papír járt a fejében, vagy a sima lemásolás. Anyu jó ebben, emlékszem, a szuperhősöket is milyen zseniálisan lerajzolta gyerekkoromban. Textilipari mérnökként. Ez a tehetség.

Úgyhogy mondtam neki, anyukám, hagyd az ósdi technikát, itt az iPad, itt a Pencil, lefotóztam az eredeti mesekönyvet, lehet dolgozni. Már csak az app volt kérdéses, végül az Adobe Draw lett a nyerő. Ezzel vektoros képet lehet rajzolni, az ecsetek gyönyörű vonalat rajzolnak, és zárt alakzatokat lehet kitölteni színnel (az Adobe Sketch-csel például nem lehet). Ja, és a kiválasztott színeket el lehet menteni egy saját palettába, ami jól jön az ismétlődő szereplőknél, ahol a ruha mindig ugyanolyan színű. Simán beolvastam egy Image Layerre a telefonos fotókat (hiszen csak a vonalak meg a kábé színek kellenek, bármilyen minőség), anyut beavattam a Draw Layerek réteges világába, és magára hagytam. Az első próbálkozások inkább csak ígéretesek voltak:

img_1321.jpeg

img_1323.jpeg

img_1325.jpeg

Anyut ezután csak az mentette meg attól, hogy egész éjszaka rajzoljon, hogy lemerült a toll, és tölteni kellett. Másnap más magabiztos vonalakat húzott, zommolt be és ki, választott színeket.

img_1343.JPG

img_1342.JPG

img_0157.PNG

img_0155.png

img_0154.PNG

Imádta. Órákig ült egy helyben, és rajzolt, alkotott. Időközben megtaláltam online a Saláta Sára egy új kiadását, amit végül meg is vásároltunk, de ekkor anyu elhatározta, hogy kifestőkönyvnek még mindig jó lesz, amit csinál. Úgyhogy folytatja a munkát, csak a színeket kiveszi a képletből.

Egy százezer körüli sima iPaddel és egy harmincezer körüli Pencillel olyan kreatív örömöt tudtok okozni, hogy ne hagyjátok ki. Kérdezte is anyu, hogy otthon folytathatja-e majd a tíz éves Asus laptopján. Nem, azon nem, de ne félj, anyu, a következő géped úgyis egy tablet lesz.

Egy 2018-as iPad az AQUA Webshopban 105.900 forint, egy első generációs Apple Pencil 29.990, hajrá, legyetek kreatívak. Az Apple azt úgyis nagyon szereti.

Disclaimer: az AQUA Webshop, akiknek külön Apple termékoldala is van, az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.