almalé és kungfu Rólunk

Amiket te is sokat nyomogatsz iOS 12-ben

Tegnap megjelent az iOS 12 minden felhasználó számára, egy újabb nagy frissítés, amit az Apple ígérete szerint nyugodt szível tehetnek fel régi telefonokkal, iPhone 6, SE, 5S-sel rendelkező júzerek is, meg fognak döbbenni a gyorsuláson. Az első tapasztalatok szerint ez tényleg így is van, úgyhogy nyugi: ez nem belassítós update.

ios-121.jpg

Az operációs rendszer újdonságairól írtunk már, itt is elolvashatjátok az Apple összegzését a legfontosabbakról. Két dolgot fogunk viszont behatóan nyomogatni, vagy mert annyira fontos, vagy mert annyira fun.

És nem, egyik sem a csoportos FaceTime, az majd valamikor ősszel érkezik csak.

Az egyik a Shortcuts. A Siri tanítási lehetősége, ha úgy vesszük. Mivel az Apple nem tudta hat év alatt megtanítani összetett parancsok értelmezésére, a szokásaink megismerésére, a párbeszédre, ezért a kezünkbe adott egy mankót, amivel mi tudjuk beprogramozni az igényeinket, mire hogyan reagáljon az asszisztens. Aki korábban már használta a Workflow appot, az tudja, miről van szó, ezt a megoldást váltotta az iOS 12-vel a készülékeken a Shortcuts. A régi workflow-kat automatiksan átkonvertálta a rendszer shortcutokká.

Nyomogassátok, hogy a HomePoddal együtt most már tényleg megvalósuljon egy szóban vezérelhető okosotthon.

A Memoji-k ugyan nem tűnnek fontos fejlesztésnek, de AZOK. Na jó, nem, de mégis mindenki ezzel kezdte a nyomogatást. Valld be. Te is.

A Measure is érdekes lehet, vajon sikerült az Apple-nek egy pontos AR mérőszalagot alkotnia? Ha igen, minden lakásfelmérő álma valósul meg, az Én Menő Lakásom alaprajz-rajzolási nehézségei pedig egy csapásra megoldódnak.

(Viszont amit már a telepítésnél imádok, de épp antinyomogatás kategória: nem rinyál, hogy nincs elég szabad hely a telefonon. Felajánlja, hogy ideiglenesen letöröl appokat, amiket aztán a telepítés után visszapakol. Köszi, tényleg egy mindenkori problémámat orvosoltátok.)De mi a rosseb van az AirPower-rel?

Több, mint egy éve mutatta be az Apple, a mai napig nem kapni, mi az?

airpoweriphone8.jpg

Ezt tudná, nem többet. Egyszerre tölteni a telefont, az AirPodokat, és az órát. Egy egyedi chip kerülne bele, ami az iOS egy lebutított formáját futtatja, az eszközökkel való kommunikáció érdekében. De nem jön.

Most a SonnyDickinson.com hozott le egy exkluzív információkra utaló szivárogtatást, aminek épp ideje volt, mert már elég fogalmatlanul nézünk ki a fejünkből.

A legnagyobb probléma a melegedés.

Magyarul a cucc melegszik, mint az istennyila. Ez nem jó a chipnek, ami így nem tud rendesen működni, nem jó a töltött eszközöknek sem, amik szintén felmelegszenek. A melegedésről a különböző méretű, 21-24 darab tekercs is tehet, amik elvileg a különféle eszközöket töltenék. Ezekkel más baj is van:

az interferencia.

Mi van még? Nem tölt hatékonyan, épp a fentiek miatt, és a matracra helyezett eszközök is

nehezen kommunikálnak az AirPowerrel, különösen az órával és a fülessel vannak bajok.

A mérnökök állítják, ebben a méretben nem lehet megcsinálni, az Apple vezetése nem akar hallani kompromisszumról.

Mintha a régi Apple-t hallanám.Az iPhone XS valahogy nem megy át

Ming-Chi Kuo elemző írt arról, hogy forrásai szerint hogyan alakulnak az előrendelések XR, Xs, Xs Max és Apple Watch Series 4 tekintetben.

Mint írta, az Apple Watch Series 4 előrendelések jobban mentek, mint várták, összesen idénre 18 millió eladott órát jósol, aminek a fele Series 4 lesz. Nem tudom, az előrejelzés hogyan számolt, mikor lesz elérhető az EKG és az e-SIM-es LTE azokban az országokban, ahol erről egyelőre nincs konkrét infó. Mert ha az USA-eladásokat nem is, a világméretű terjesztést nagyon is befolyásolja két ilyen képesség késlekedése.

Az iPhone XS előrendelések viszont alacsonyabbak lettek a vártnál az elemző szerint, a vásárlók vagy az iPhone XS Maxet választják, vagy várnak az iPhone XR-re. Ami nem rossz gondolat, mert olyan kevés különbség van a két készülék között, hogy a legtöbb ember fel sem fogja. Vagy nem értékeli annyira.

Ez a kissebb telefon jobb, mint az a nagyobb színes?

Igen, feltétlenül.

Miben?

Hát a legfontosabb, hogy OLED kijelzője van, a másiknak LCD.

Aha. Meg látom, hogy a kamera is más.

Igen, a kissebben van egy teleobjektíves kamera, dupla optikai kép­stabilizálás, az egy fejlettebb rendszer.

Én úgy látom, elég szép képeket csinál ez is. És a kijelzője sem ronda.

Ez is egy nagyon jó telefon.

Más valami?

Ez csak egy méterig vízálló, a másik kettő.

De vízálló mindegyik?

Lényegében igen.

Akkor legyen a 300 ezres a 400 ezres helyett, oké?

ke_pernyo_foto_2018-09-17_13_00_26.png

Az Xs Max a kínai piacon megy majd nagyot, ott az aranyszínű, dupla-SIM-es, nagy kijelzős modell hozza lázba az embereket. Annyira kiszámított volt ez a célzás, hogy az Apple kifejezetten csak a kínai (meg hongkongi és makaói) piacra adja ki a dupla nanoSIM-es Max-okat, mindenhol máshol az egyik kártyának eSIMnek kell lenni. Kuo szerint az ebben a negyedévben szállított telefonok 25-30%-a Max-os lesz.Úgy tűnik, egyelőre az USA-n kívül nem mér EKG-t az új Apple Watch

Nem verték nagy dobra, de az Apple.com aloldalaiból kiderül: az EKG ficsör nem lesz elérhető minden országban. Pontosítok: csak az USA-ban lesz elérhető, és nincs sehol információ arról, mi a terve a cégnek a folytatásra.

Pedig valószínűleg van terv, a bemutatóra egyelőre csak az FDA, vagyis az egyesült államokbeli élelmiszer- és gyógyszer-engedélyeztetési hivataltól tudták megszerezni a pecsétet, és máshol is el kell indítani valamilyen eljárást.

De mondom, nem tudjuk, mert nem kötötték az orrunkra.

Egyszerűen azt látni, hogy a gondosan összeállított bemutató oldalon kizárólag az USA-ban látható az ECG-s kitétel:

ke_pernyo_foto_2018-09-17_9_36_00.png

Máshol ez fogad, ugyanott:

ke_pernyo_foto_2018-09-17_9_35_47.png

Persze a ficsör egyébként sem érkezik az első szállítmányokkal. Maga az app, ami képes lesz kijelezni a görbét, az év hátralévő részében érkezik, valamikor. És erre sosem vehetünk mérget, tekintve hogy a cég mostanában gyakran jelent be valamit, amit nem képes szállítani.

Mindenesetre fontos tudni: az Apple Watch Series 4 szerintem legfontosabb, legvonzóbb képessége úgy marad ki nálunk, hogy nem tudjuk, mikor leszünk képesek a Digital Crown-ra téve az ujjunkat mérni EKG-görbét. Ahogy azt sem tudjuk, mikor vásárolhatunk LTE-képes órát a cégtől, ami szintén egy fontos fejlesztés volt. Nem ma.Amik felett elsiklottunk: Az Apple Watch Series 4 akksija nem ugyanazt tudja, mint a Series 3

Az Apple azt állította a bemutatón, hogy az új Apple Watch ugyanaddig bírja, mint az elődje: akár 18 óráig.

És ez igaz is.

Ez a teszt 90 időcsekkolásból, 90 értesítés elolvasásából, 45 percnyi app-használatból, valamint egy 60 perces edzésből áll - utóbbi zenehallgatással -, plusz a standby idők. Ha ez a napi rutinod, nem látsz változást.

ke_pernyo_foto_2018-09-14_13_48_33.png

Van viszont változás: például a beszélgetési időben. A Series 4 valamilyen okból kifolyólag csak 2 órát bír iPhone-hoz csatlakoztatott beszélgetés mellett, a Series 3 három órája helyett.

Viszont ami jó hír: a Series 4 hat órás kinti, GPS-es edzést tesz lehetővé egy feltöltéssel, míg elődje csak ötöt bír.

Nem nagy különbségek - bár a beszélgetés talán mégis -, jó ha tudod ezt is, amikor döntesz. Persze nem ez alapján fogsz.