Az új HomePod megjelenésével sokak számára felmerült a lehetőség szikrája, hogy végre sztereó rendszert tegyenek a nappalijukba. Merthogy oké, már rég kicsengették az egyetlen hangfalért a legkevesebb 100 ezer körüli összeget, de nehezen indokolták volna meg a második százezret a sztereóért, annyira kellemesen szól ez az egy is. Így nem vettek másodikat.

Ez pedig egy tévedés.

Mi a sztereó? Manapság érdemes leírni, mert olyan kevesen találkoznak vele a való életben.

A sztereó hangfelvételeket két külön csatornán rögzítik és lejátszáskor a két jel szintén elkülönítve, két külön hangforrásból (két hangszóró, vagy fejhallgató bal és jobb oldala) szólal meg, térhatást keltve a hallgatóban.

forrás : Wikipedia

Mégis, kevesen vesznek automatikusan két HomePodot, és ha kíváncsiak, mit tud a kettő együtt, elmennek egy haverjukhoz. Mint a LAN-os időkben. Én Torma Zsolthoz mentem emiatt annak idején, az egyetlen ismerősömhöz, aki vakon is tud programozni. Viszonylag egyszerű setup után (magától állítja be a sztereót, de ha nem a tiéd a két eszköz, akkor azért belefuthatsz anomáliákba), megszólalt a sztereó.

Hát basszus. Mármint nem úgy, hanem hogy atyaég.

Én nagyon szeretem a HomePod kiegyenlített hangzását, a teret egyedül is tökéletesen betöltő trükkjeit, de amikor mindezt ketten teszik meg, az nem egy x2-es szorzó, hanem több. Egyrészt ugye azért, mert bejön a képbe a sztereó hangzás, másrészt azért, mert isten tudja, hogy, de onnantól fogalmad sincs, merről jön a hang. Tényleg úgy körbevesz a zene, mintha mindenhonnan szólna.

Azok a zenék, amiket nehéz szépen megszólatatni, de egy HomePodnak sikerül (kedvenc példám, ami csak drága rendszereken szól jól, a Myth című dal a Beach House-tól), két HomePodnak olyan jól sikerül, hogy hirtelen nem is érteni, mi volt ezen nehéz. A zene tökéletesen áll a lábán.

A hosszú bevezető után térjünk rá ismét a kis HomePodra.

ke_pernyo_foto_2020-10-14_9_54_48.png

Ha behozzák a szürkeimportőrök vagy retailek, egyéb kereskedők Magyarországra, 40 ezer forint alatt lesz az ára (Alzánál már láttam a termékoldalt, de egyelőre nem rendelhető), adja magát, hogy ezzel támogassuk meg a nagy HomePod-unkat. A jó hír az, hogy természetesen összekapcsolható multiroom rendszerként az összes HomePod. A rossz hír, hogy sztereóban nem fog menni a kicsi a naggyal. Érthető: ha például a zenében a bal sávon ugyanúgy kell megszólalni valaminek, mint késéssel a jobb sávon, akkor a kicsi biztosan másként adja vissza azt a hangot, és a hangerő beállítása is nagyon kérdéses, hogy valamiféle egyensúlyhoz hasonlító dolog legyen. Az Apple nem az a cég, ami az egyensúly felé akar mélyről konvergálni: két ugyanolyan HomePod tud sztereót alkotni, és kész.

De, mint mondtam, két nagy HomePod nem kétszer olyan jól szól, ahogy az ára sejtetné, hanem ennél nagyobb az élménybővülés. Már ha ezt ki lehet fejezni így, érzésre.