Így, hogy az országban időnként beáll a levegő a nagyvárosokban és a völgyekben, és akár hetekig ülünk a szmogban, mire jön a szél, nagyon ajánlott egy eszközt beszerezni, ami mindig figyeli körülöttünk a levegőminőséget. Nem csak az autók, de a tüzelés is okoz részecskékkel terhelt levegőt, amit nem érdemes belélegezni, és akárhogy gondolja az ember egy faluban, hogy ott csak tisztább a levegő, a mindenféle oda nem való dolog kályhában elégetése eléggé rákkeltő dolgokat képes kiszórni körénk.

Oké, legfeljebb nem nyitjuk ki az ablakot, igaz? A baj az, hogy ez nem megoldás: a rendszeres szellőztetés is szükséges, mert a lakásokban a CO2-n kívül egy rakás más dolog képes felgyülemleni, és egyik sem túl egészséges. Egy teljesen egészséges levegővel körbevett otthonban is egészségtelen tartózkodni, ha nem nyitjuk ki az ablakokat időnként.

VOC néven gyűjtötték össze azokat a légnemű anyagokat és gázokat, amik egy otthon esetében károsak lehetnek. Ezek az anyagok akár tízszeres koncentrációban találhatóak meg beltérben, mint kültérben, hiszen az otthonból származnak: kozmetikumok, tisztítószerek, festékek, építőanyagok, nyomtatók. Igen, ki hinné, de a házunk, a falak, a padló is kibocsát anyagokat, amiket ki kell engedni?

És akkor ez nem minden, a penész plusz terhelést ad, és sokszor észre sem vesszük a szekrények mögött. Ott van a radon, ami meg a talajban lévő urán bomlásával jön létre, szivárog felfelé, és ott van mindenhol. Nincs is baj vele, amíg belélegezzük, mert rögtön ki is lélegezzük, viszont a lakásban hozzákapcsolódhatnak egyéb részecskékhez a levegőben, amikkel viszont megtapadhatnak a szervezetünkben. Úgyhogy a VOC-re figyelni ezért is fontos, radonmérőt azért én nem vennék külön.

Kaptam kipróbálásra egy Elgato Eve Roomot, a második generációt. Az első generáció korábban volt nálam, de utáltam a kinézetét, azt a nagy fehér műanyag téglát, ami semmit nem jelzett ki a világon, csak akkor, ha rácsatlakoztam a Home appban vagy a saját appjában. Fontosnak tartom, hogy egy okos eszköz tartalmazzon hagyományos kijelzést, hogy tudja azt, mint a butaeszközök, miközben az infromációkat tárolja és továbbítja további elemzésre. Tehát rápillantva adjon információt, vagy legyen rajta fizikai beavatkozási lehetőség a fontos dolgoknak, ne kelljen a telefonomról, órámról intézni mindent. Az lassú.

img_4166.jpg

Banán a valós méret megállapításához:

img_4170.jpg

Az új generáció megkapta az Eve Degree (a fenti képen az látható mellette, az meg kültéri hőmérséklet- és páratartalommérő) tetszetős házát, és egy a méretéhez (banánnal fent) képest nagy e-ink kijelzőt, amin a kijelzést mi változtathatjuk, de alapvetően három információt mutat: hőmérséklet, páratartalom és VOC szerinti besorolás, csillagokkal. Négy és öt csillag jó levegőnek számít, a cél, hogy itt tartsuk a szobánk levegőjét. A három és a kettő csillag már beavatkozást igényel, egy csillag már veszélyes.

Nem is kell többet tudnunk.

Az Eve appban leolvashatóak a görbék ezen három komponens változásáról, és a göbe összehasonlítható a korábbi görbékkel is. Így láthatjuk, mennyire tipikus, ami történik a levegőnkkel.

room1.jpeg

Ha hirtelen öt órakor megugrik a káros anyagok koncentrációja, ahogy a lenti képen látható, elkezdhetünk nyomozni, hogy mihez köthető a dolog, vagy a napi rutinunk eredménye-e egy ilyen romlás.

room2.jpeg

A görbében a nagy visszaesés egy alapos ablaknyitás, csak mivel tél van, ez nem tartott öt percnél tovább. Ezután is folyamatosan javult a levegő, egészen estig. Fogalmam sincs, mi volt a baj.

Ebből is látszik, miért fontos monitorozni folyamatosan minden szobát, amiben tartózkodunk: váratlanul képes leesni a minőség, és ilyenkor érdemes gyorsan be is avatkozni. A gyerekszobába, hálóba, nappaliba érdemes egy-egy ilyen eszközt betenni.

Az eszköz HomeKit-es, így könnyen összepárosítható más HomeKit-es eszközökkel. Így ha veszünk egy megfelelő levegőtisztító berendezést, vagy gépi szellőztetést építünk be, akkor megvalósul az igazi automatizmus, és rossz levegő esetén meg is tisztulunk. Akinek nincs ilyen, annak ez a cucc csak félig tud segíteni: szól, hogy probléma van (beállítható, hány csillagnál küldjön értesítést), így magunk végezhetjük el a szellőztetést. Addig folytassuk, amíg az Eve Room nem mutat újra öt csillagot.

img_4168.jpg

Sajnos falra nem lehet rögzíteni, pedig a külseje pont arra predesztinálná. Csakhogy hátul nincs rögzítője, viszont itt áramlik be a levegő, és itt van a töltőportja is: az Eve Room ugyanis nem tölthető elemekkel, hanem saját belső akksival működik, a cég szerint hat hétnél is tovább bírja egy feltöltéssel. Én negyed órát töltöttem, mikor ide került egy hete, azóta nem kért naftát.

Egy jó kis kompakt cucc, gazdaságos kijelzővel, teszi a dolgát, nem nyafog. Kevés a funkciója, de azt jól végzi. Szerethető és szép. Kár, hogy a falra rögzítés kimaradt.

Az Eve Room megvásárolható az AQUA Webáruházban, itt.

Disclaimer: az AQUA WEbáruház az Appleblog feat. Almalés és Kungfu partnere. Saját, Apple tematikájú üzletükben érdmees mindig keresni a jó ajánlatokat.