almalé és kungfu Rólunk

Új iPhone-ok, szeptember 10: Nagyon rosszkor gyengül rekordra a forint

Történelmi mélypont felé közelít a forint,

mikor máskor, mint az idei iPhone-ok bemutatása előtt?

Jövő utáni kedden, szeptember 10-én mutatják be az új iPHone-okat a Steve Jobs Theaterben. Ha néhány hónappal korábban esik így a forint, lehet érzékelni a korrekciót, és esetleg szankciók nélkül marad. Ha kősőbb, akkor meg már mindegy, ilyen miatt nem emel árat az Apple évközben. Így viszont nemcsak a 27 százalékos rekord ÁFA-t, Artisjust - és akár még Trump büntetővámját is - beleszámolja, de még az árfolyamkockázat címén is vastagon fog majd a ceruzája. Ránéznek a görbére, és azt mondják, hogy ez akár mehet még bővel 300 fölé is, és minél inkább, nekünk annál kevesebb marad.

ke_pernyo_foto_2019-08-29_10_26_30.png

Az Apple egyébként az utóbbi években kissé igazságtalanul számította a dollárt forintra, hiába nem mozdult el tartósan a forint, akkor is egyre kedvezőtlenebbül számoltak, különösen az iPhone esetében. Mindig a legrosszabbra készültek, aztán a legrosszabból kiindulva megint a legrosszabbra. Reméljük, hogy ez a korábbi túlzott óvatosság a mostani esetre vonatkozott, mert különben a szeptemberi premier előtt, a napokban újraszámolja a pénzügyi osztály a magyar árakat, és akkor végképp igaz lesz, hogy a világon nálunk a legdrágább az iPhone, és még a Trump-adót is megkaphatjuk, hiába nem Amerika.



Olyan tudhat majd az idei iPhone, hogy az influenszerek az ujjukat szopogatják utána

Az Apple kiadta az iOS 13.1-es bétáját, amiben találtak utalást egy egészen különleges, mégis nagyrészt láthatatlan dologra: HEVC videók kódolására alpha csatornával. Én is éppen ilyen fogalmatlanul néztem erre az állításra, mint a legtöbben közületek, de utánaolvasva úgy vettem ki, hogy ez baromi jó dolog lehet. A videókat ellátja egy láthatatlan réteggel a rendszer, ami alkalmas lesz arra, hogy különválassza az előtérben és a háttérben lévő dolgokat, valamint felvétel közbeni szerkesztést is lehetővé tesz.

Az Apple nemrég felvásárolt egy Spektral nevű céget, ami pont ilyesmiben utazott. Ha érdekel, mi várható, nézd meg a Spektral két évvel ezelőtti bemutatóját:

Olyan, mintha blue boxban vennénk fel a videókat, leszámítva, hogy itt még utómunkázni sem kell azért, hogy megváltoztassuk a hátteret. A három lencsével a telefon képes lehet arra, hogy pontosan (esetleg ""pontosan"", majd meglátjuk) elhatárolja az előtérben álló alakot a sallangtól, és felvétel közben is cserélni tudja a hátteret. Fun fact: ha kombináljuk a dolgot az animojikkal, és egész testre értelmezzük azokat, akkor lecserélhetjük a hátteret ÉS az előteret, magunkat, így olyasmit rögzíthetünk a kameránkkal, ami egyáltalán semmilyen elemében sincs ott.

Végre mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy csinos videókat töltsön fel magáról a Youtube-ra, mi pedig nézhetünk végre olyasmiket, amik nem akarnak valódinak tűnni, bevállalják, hogy teljesen hamis a kép.

Valószínű, hogy ehhez a videós mutatványhoz az Apple-nek szüksége lesz a három lencsére és egy külön processzorra is, vagyis várhatóan ez iPhone 11 - vagy iPhone 11 Max - only ficsör lesz. A sötétben készített és/vagy széles látószöggel készített fotókkal, videókkal kombinálva ezek a kameraképességek simán eladják az idei modelleket. Most te mit vennél? XS Maxot csak úgy, 50-100 ezerrel olcsóbban, vagy egy ilyen tudással rendelkező iPhone-t?

Igaza van az Apple-nek, mást nem is kell bemutatni idén telefon fronton.



Mennyibe kerül majd az iPhone 11?

Három lehetősége van az Apple-nek, mihez kezd az iPhone 11 árával, mint bizonyára sejtitek.

  • árat emelnek
  • helyben hagyják az árat
  • árat csökkentenek

De itt nem ér véget ez az őrületes elemző poszt, mert a helyzet az, hogy mindháromra lenne oka az Apple-nek. És mindegyiket jó szívvel tudná megindokolni.

Áremelés

Trump büntetővámja az idei iPhone-okat 10%-os többletköltséggel sújtja, az USA-ban eladott készülékekre érvényes lesz ez a mínusz. És noha Trump nagyon megdicsérte egy nyilatkozatában Tim Cookot, hogy mindig, ha valami problémája van, személyesen felhívja a mobilján, nem követeken keresztül üzen (Trump egy kicsit úgy vezeti az országot, int egy hatfős céget), nem valószínű, hogy Cook ebből kidumálja magát.

Ha tehát 10%-kal drágább lesz az USA-beli iPhone, ne csodálkozzunk. Azon sem, ha mindenhol emelnek, hiszen eddig nem volt példa arra, hogy a világ ne az USA áraihoz igazodjon.

Ekkor az iPhone 11-esek alapára 330.000 - 484.000 forint lenne.

Helyben hagyás

Egy friss jelentésből kiderült, hogy az Apple az idei iPhone-ok gyártási költségét le tudta szorítani. Pontosabban a beépített anyagok árát, mégpedig annyival, hogy el is nyelje az importvámot.

Ekkor az iPhone 11-esek alapára 300.000 - 440.000 forint lenne.

Árcsökkentés

Igen ám, de ha az USA-beli iPhone-ok ára helyben is marad, attól függetlenül a világ többi részén eladott készülékekre nem lenne érvényes a vám, ami azt jelenti, hogy itt az Apple érvényesíthetné az 10 százalékos megtakarítást. Ekkor a mostani USD-EUR relációban jobb pozíciót kapna az euró, és mivel a telefonok nettó ára nálunk egyébként is magasabb szokott lenni, így kerülnénk egy szintre az Egyesült Államokkal.

Ekkor az iPhone 11-esek alapára 273.000 - 400.000 forint lenne.

Na, melyik lesz?

Készítettem animációt is a poszthoz, íme:

395ral.gif



Mit tudunk a 16 colos MacBook Próról?

Ahogy közeledik az ősz, egyre több információ lát napvilágot az Apple új, 16 colos laptopjairól. Olvastam egészen terjedelmes írásokat, amik az új gép előnyeit és hátrányait taglalják, de ezek akkora szófosások voltak, hogy karakterszámuk ellenére ennél az öt dolognál több információt nem közöltek:

  • Az új gép lecseréli a mostani 15-ös szériát, azokat többé nem árulja az Apple
  • Az új gépeknek ugyanolyan háza lesz, mint a mostani 15-ösöknek, csak az LCD kijelző lesz nagyobb
  • Az új gépek ugyanolyan 9. generációs processzort kapnak, mint a mostani 15-ösök
  • Az új gépek lesznek az elsők, amik visszakapják az ollós billentyűzetet
  • Az új gépek ára 3000 dollárról indul állítólag
Oké, a billentyűzet hatalmas hír, ez nagyon erős eladási kedvet hozhat azoknak, akik eddig vártak a butterfly eltűnésére.

Ha viszont összeadjuk a másik négy információt, abból világossá válik, mi is ez a 16 colos MacBook Pro: egy 15-ös MacBook Pro, on steroids. Vagyis az új gép inkább hasonlít a régire, mint egy újra.

Lamentálhatunk azon, hogy ez egy új MacBook, ami sosem volt, egy új kategória, a 15 és a 17 között félúton, képességeihez mérten kisebb házban, de valójában a helyzet az, hogy más nem történt: megoldották a keret szűkítésének kérdését. 3072×1920 pixel a 2880×1800 helyett, ez lesz az eredmény.

Az ár azonban szemet szúrt: 3000 dollár több, mint a mostani drágábbik 15-ös MacBook Pro. Vagyis, ha a pletyka igaz, a teljes 15-ös széria drágább lehet 25%-kal, így 1.125.000 forintról indulnának a nagyobbik Pro laptopok. Az Apple nem bír leállni a gumicukrozással.

Mondom: ez még mind pletyka. Lehet, hogy az új gépekben lesz még egy-két dolog, ami indokolja az árnövekedést, és lehet, hogy az Apple végül nem is emel ekkorát. Lehet, hogy mégis OLED panelt kap a gép, lehet, hogy lesz izmos dedikált kártya. Minden lehet. De most ezeket sejtjük.



Az Apple hitelkártyája alapjaiban változtatja meg a jövőt

Kiderült az Apple nemrég kiadott hitelkártyájáról, amit kibaszott titánból készítettek (nyilván egyben kivágva, vagyis unibody módon), hogy nem igazán bírja a terhelést. Pár héttel az első pénztárcába tétel után a kártya kezdett elszíneződni, karcolódni, és egyáltalán nem olyan menőn festett, mint amikor kipattintották a borítékból.

clean-apple-card-art-front-back.jpg

Az Apple gyorsan kiadott egy használati utasítást, amiben leírják, hogy a kártyát ne helyezzük más kártyák vagy kulcs mellé, és puha anyaggal érintkezzen csak.

Nekem pedig nagyon ismerős volt az egész szitu. Pont olyan volt, mint 2010-ben, amikor az aktuális iPhone-nál kiborult a bili. Kiderült, hogy lehet rosszul használni, rosszul fogni: ha egyik ujjunkat a Bluetooth, Wifi és GPS, valamint az UMTS és GSM antennák közé tettük, a jelerősség lecsökkent. Jobs próbálta elmagyarázni a hibajelenség okát, de az csak még több olaj volt a tűzre, hiszen úgy tűnt, a felhasználókat hibáztatja a rossz dizájnért.

Persze, a dizájn volt a hibás, meg az a jelenség, hogy egyre több antenna került bele az aprócska mobilokba, amiket valahogy úgy kellett elhelyezni, hogy kommunikálni is tudjanak, egymást se zavarják, meg a felhasználó se árnyékolja le őket. A kezdetekben az antenna kiállt, felfelé, GSM volt, azt szevasz. Most meg összevissza tapizzuk mindenhol a készüléket, hogy GPS, Bluetooth, GSM, 4G, Wifi, NFC, FM és a többi.

Mindenesetre a 2010-es PR katasztrófa örökre megváltoztatta a máshol egyébként is óvatos tervezési hozzállást, onnantól nem volt gyártó, aki megkockáztatta volna, hogy ne több egyforma antennát tervezzen a házba, hogy amnnyiben az egyik kiesik, a másik tudjon dolgozni.

Térjünk vissza az Apple Cardra. Kétféle megoldás látszik a problémára a kilenc évvel ezelőtti analógia szerint, és bármelyik is valósul meg végül, az meghatározó lesz a jövőnkre nézve, mert az Apple-t utánozza majd az összes menő kártyákat gyártó kártyagyártó, és onnantól azzal kell élnünk, amit az alábbiakból végül kiválaszt Tim Cook és a Titánkártyagyártó Divízió lelkes csapata: 1. a 2010-es módszer, vagyis egy személy 3-4-8-10 kártyát kap egyszerre, vagy annyit, hogy mindenhová jusson, és akkor nem kell folyton ki-betenni a kártyát, így nem használódik el olyan gyorsan.

2. Lehet, hogy létezik egy titánbarátabb megoldás. Vagyis hogy nem sok kártyát kapna egy személy, hanem egyet sem. Lehetne, hogy az Apple Card a digitális Wallettben legyen csak, és akkor nincs minek karcolódnia, pontosabban az iPhone kijelzője akkor is karcolódik, ha nem puha anyagok között tároljuk, de azt már megszoktuk, bassza kutya.

Utóbbi megoldás előnye, hogy a digitális Apple Card már létezik, így ki sem kell fejleszteni.

"Kérek minden Apple Card használót, hogy dobja ki a kártyáját, vagy küldje vissza hozzánk, mi beolvasztjuk, és egy apró szuvenírt nyomtatunk a beküldők számára az így kinyert fémből. Csak 99 dollárért."




süti beállítások módosítása