almalé és kungfu Rólunk

Kipróbáltam, milyen 4G-t adni a routernek

Ha valaki azt gondolja, hogy Magyarországon nem lehet szükség a vezetékes szolgáltatóktól független, mobil otthoni nethálózat kiépítésére, az nagyot téved. Alig 40 kilométerre Budapesttől előfordulhat az, hogy egyetlen vezetékes szolgáltató sem hajlandó szolgáltatni, aki meg mikrón lőtte a jelet, felmondja veled a szerződést, mert mégsem akar szolgáltatni. Nem éri meg a fáradtságot.

Mi marad? 4G és a műhold.

Mindkettő elég korlátozott lehetőségeket nyújt. A műholdas csomagok közül van ugyan korlátlan adatmennyiséget kínáló, de sokszor ezeknél korlátozzák erősen a sebességet, ha elérsz egy bizonyos gigabájtot. Ráadásul a műholdnál nagyon nagy a késleltetés (egy geostacionárius pályán mozgó műholdnál optimális esetben is 550 ms, alacsonyabbaknál persze kisebb).

A mobilhálózat ugyanez: adnak ugyan wifi routerbe tehető SIM kártyát, de ezeknél a felhasználható adatmennyiség korlátozott, néhány vagy néhány tíz gigabájtra. A Telekomnál 15 gigabájt 6990 forint, a Vodafone-nál 50 gigabájt 5330 forint, Telenornál 60 GB 6290 forint, egyéb feltételek változhatnak.

Lehet persze kérni korlátlan netet a szolgáltatóknál, sőt társkártyát is igényelhetünk korlátlan adatunk mellé. De ezek a SIM kártyák nem használhatóak wifi routerekben - nem fizikailag lehetetlen a használatuk, hanem szerződésszegésnek minősülnek. Érthető, hogy nem akarnak a szolgáltatók egy sűrűn lakott városban a tornyot letöltési hubbá változtatni, de a ritkán lakott helyeknél érthetetlen a 15 gigás korlát például a Telekomnál. A maximum 15 gigás korlát mondjuk mindenhol egy vicc.

Mindenesetre vannak már bőven 4G-s routerek. Otthoni használatra: bepattintod a SIM kártyát, és onnan, elvileg, minden megy, ahogy eddig. Ugyananzzal az előfizetéssel netezel a telefonodon, mint amivel ellátod az okoseszközeidet otthon, és amivel a laptopoddal doglozol.

Kipróbáltam egy TP-Link Archer MR400-ast az AQUA Webshop jóvoltából. Egy kétsávols 802.11b/g/n router, maximum 867 Mbps-os átviteli sebességgel.

dsc07362.JPG

dsc07365.JPG

Tényleg csak annyi, hogy beteszed a SIM-et. A felhasználói menü átlátható, egyszerű, de nagyon nem kell benne semmit varázsolni. Ami új, hogy a menüből lehet állítani, hogy csak 3G, csak 4G, vagy preferált 4G legyen a netelérés.

ke_pernyo_foto_2019-05-05_12_23_52.png

ke_pernyo_foto_2019-06-21_10_45_17.png

Az Advanced beállítások között megtaláljuk még az SMS olvasót, vagyis ha a kártyára SMS jön, itt elolvashatjuk. Sőt, írhatunk is SMS-t. Van szülői felügyelet, feketelistákat vagy fehérlistákat hozhatunk létre, vérmérséklettől függően. Priorizálhatod a különféle eszközeidet, hogy egyesek több, mások kevesebb sávszélességet kapjanak. Van Port Triggering, virtuális szerver, egyszerű VPN beállítások.

Most már hetek óta használom így itthon a netet. a késleltetés ugyanaz, mint mobilon, 30 ms körül. Nem a legjobb, ennél a mikrós is jobb volt sokkal, de még mindig jobb, mint a műholdas, és csak kicsit zavaró. Ha viszont hozzávesszük, hogy mikrón 3 / 1 Mbps-ot kaptam, itt meg van 38 / 20 Mbps optimális esetben, máris ellensúlyozzuk a késleltetést. Letöltéseknél, filmnézésnél meg egyenesen hatalmas az előny a korábbiakhoz képest. Végre nem kínszenvedés elindítani egy nagyfelbontású filmet.

ke_pernyo_foto_2019-05-03_8_06_42.png

Az okoseszközök ugyanúgy mennek, az Apple TV-n a tartalomfogyasztás tök rendben van, a kameráimat is elérem simán. Tudom, hogy elég kevesen járnak az én cipőmben, de aki az erdőszélen él, vagy ott van nyaralója, esetleg hónapokra elmegy nyári szünidőre, annak jól jöhet egy ilyen megoldás.

A router itt kapható.

Disclaimer: az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere. Saját Apple témájú webshopjukban jóárasítva kaphatjuk meg az almás termékeket, menjetek, nézzetek körül.



Figyelem, az Apple visszahívja a MacBook Prók egy részét túlmelegedés miatt

Az Apple ingyenesen cseréli az akksit bizonyos MacBook Prókban világszerte, mert az akkumulátor ezekben túlmelegedhet, és biztonsági kockázatot jelent.

screen-shot-2019-06-20-at-11_45_01-am.jpeg

A program csak a 2015-ben indított, 15-ös MacBook Prókra vonatkozik, amiket 2015 szeptembere és 2017 februárja között adtak el. Ezek közül sem mind jogosult a cserére, ezen az oldalon lehet ellenőrizni szériaszám alapján, a tiédet viheted-e.



Hogyan használjuk a Touch Bart vakon?

Elég volt tíz percig néznem, hogyan programoz Zsolt MacBookon, máris tudtam, hogy van egy párhuzamos valósága a macOS-nek, mint ahogy az iOS-nek is. A Voice Overt (a vakok számára fejlesztett irányító és felolvasó segédprogramot) bekapcsolva az Apple gépek a dobozból kiemelve kompatibilisek a vakok számára, és olyan kifinomultan fejlesztették ki az Apple-nél a hangkimondásos segítséget és az egyéb kisegítő lehetőségeket, ami egyértelműen egy vak tesztelőkkel végzett hosszadalmas és profi munka.

Zsolt nemrég megmutatta nekem, hogy miért szereti annyira a TouchBar-os MacBook Próját.

Egyrészt imádja, a tapintását, a súlyát, az egészet. Egy ékszer - mondja. Azért, hogy a billentyűzetet védje, egy nagyon vékony szilion védőt húzott a keyboardra. Külön kiemelte, hogy milyen sok helyen olvassa a MacBook Prókkal kapcsolatos kritikákat, miközben nem szólal meg az a többség, aki szereti. Na, most megszólalt a nevükben Zsolt.

Az egyik, ami miatt imádja, az a Touch Bar.

A Touch Bar funkciója látóknak is egyértelmű: egy olyan gombsáv, ami folyton változtatja a funkciókészletét, és amit mi is testre szabhatunk. Kihelyezhetünk rá gyakran használt, máskor billentyűkombinációkkal elérhető gyorsparancsokat, amiket így elvileg gyorsabban elérünk.

Hány billentyűkombinációt ismersz? Most fogd ezt a számot, és szorozd meg vagy százzal. Ennyit ismer egy vak programozó.

Neki ugyanis sokkal-sokkal gyorsabb így irányítani, mint menüsort keresni, azon belül hierarchikusan haladni. Egyszerűen kénytelen megtanulni, évek alatt, rengeteget. Ezek között vannak egészen ujjtörők is, amikor három-négy gombot kell lenyomni egyszerre. Ha ezek kint vannak Touch Bar-on, az elég nagy megváltás.

Itt egy videó arról, hogyan használja ő a gépet:

Ugyanis a Touch Bar is tudja a Voice Overt. Vagyis ha a Voice Over aktív, akkor az ujjunk húzásakor a rendszer felolvassa az ujjunk alatt lévő gomb funkcióját Touch Bar-on. Mivel kábé tudja, hol kell keresni, Zsolt sokkal könnyebben halad az egyes appokban.

De ez nem csak, sőt, főleg nem a vak programozóknak, vagyis a geekeknek okoznak könnyebbséget. Képzeljünk el egy látássérült vagy vak átlagembert, aki nem akart soha megtanulni több száz kombinációt. Aki most vette meg az első gépét, és szeretne maximális támogatást kapni a munkájához. Hát itt van.

És mindez ősztől kiegészül az iPadre küldhető Touch Barral és az iPadre küldhető egyéb macOS kiegészítő funkciókkal, irányítással. Az a helyzet, hogy a vakok álmodni sem tudnának jobb megoldást maguknak, mint így, ez a kombó.



Ilyen lesz az Adobe új rajzolós programja iPadre

Régóta várom azt a rajzolós programot, ami számomra is megadja a festés élményét úgy, hogy nem tudok festeni. Próbálgattam az Adobe Sketch és Draw programokat is, mindegyikben volt, amit szerettem, de mindekettő olyan bután nézett rám az üres lappal, hogy végül összefirkáltam az oldalt, és bezártam a programot.

Most egy újabb app, amivel ezt még ügyesebben tehetem meg. Az Adobe Fresco idén jelenik meg, és minden eddiginél élethűbben imitálja a vízfestékek egymásba folyását, az olajfesték viselkedését. Ezt a képességét Live Brush-nak hívják. Így, ha összefirkáljuk fogalmatlanul a papírt, sokkal jobban szórakozhatunk, mint előtte. Közben nézzünk ilyen videókat, hogy mire lehetnénk képesek, hiszen egy fajba tartozunk:



Mégiscsak jöhet az SE 2 jövőre, csak nem pont úgy, ahogy gondolod

Most már évek óta tart a jó szokás, hogy az adott évben nem a néhány hónap múlva megjelenő iPhone-okról olvashatunk találgatásokat, hanem már a jövő éviről. Hogy miért? Mert az azévit kitárgyaltuk tavaly, és már semmi újdonságot nem tud nyújtani. Egyébként is unalmas.

Mint ahogy idén is. Az idei iPhone felhozatalban ugyanúgy három modell lesz, nagyjából változatlan méretekkel, az XS és XS Max folytatásai kapnak egyedül izgalmas fejlesztést, a háromlencsés kamerát. Az egyetlen izgalom, hogy mire használja majd az Apple a három lencsét, de mivel ez szeptemberig nem derül ki, nincs több kitárgyalnivaló rajta. Minden más nagyjából ugyanaz: a kijelzők változatlan OLED-ek az XS sorozat folytatásánál, azzal a különbséggel, hogy az Apple kinyírja várhatóan a 3D Touch-ot. Helyette lesz a hosszú nyomás.

iphone-11.jpg

Üdvözlendő, hogy a mostani kib*ott csúszós hátlap helyett egy kifejezetten tapadós üveget terveznek, ezt betudjuk bugfixnek. Persze az A13 nagyon erős lesz, megint össze lehet vetni az asztali rendszerek számítási teljesítményével, ebből pedig semmit nem érzünk majd. Ja, lesz dupla Bluetooth-eszköztámogatás, és kábé ennyi.

Viszont jövőre valami megváltozik. Ming-Chi Kuo elemző szerint a 2020-as telefonok mérete

  • 5,4 (a kisebbik XS, a mostani 5,8 col helyett)
  • 6,7 (a nagyobbik XS, a mostani 6,5 helyett) és
  • 6,1 colosak lesznek (ez lesz a mostani XR folytatása, változatlan mérettel)

Vagyis a két XS-t egyszerre növelik és csökkentik méretben, a legkisebb telefon így 0,4 collal lesz kisebb átmérőben, majdnem egy centivel lesz így kisebb a magassága. Ami nem tűnik így soknak, de azért az.

Ez azt jelenthetné, hogy az Apple meghallgatta a kisebb telefont igénylők óhaját, és gyártanak végre egy kézben használható készüléket. A rossz hír, hogy nem az iPhone XR folytatásának folytatását tervezik ilyenre, így esély sincs, hogy valami retró iPhone 5 dizájnt adjanak a cuccnak.

Azt gondolhatnánk, hogy az 5,4 colos kijelző még mindig nagyon nagy azoknak, akiknek beleférne ugyan egy kis nagyítás a 4 colhoz képest, de nem ennyi. Pedig valójában egy iPhone SE, sarkig húzott kijelzőkkel épp 5 colos készülék lenne. Vagyis az 5,4 colos 2020-as telefon pont az SE 2-re vágyók álmait célozza, csak épp nem retró dizájnnal, és nem budget árképzéssel.

iphone-se-2.jpg

Mégis: ez már valami. Jövőre, úgy tűnik, új telefonom lesz. (Addig is van nálam egy felújított SE, ha valakinek kellene használtan egy ilyen, írjon)




süti beállítások módosítása