. Egyszer mindenkivel megesik. Velem is megesett:

dsc00200.JPG

Ez az Apple TV távirányítója, 2015 szeptembere óta. Az előzőhöz képest ennek van érintőfelülete, több rajta a gomb, maga az eszköz kisebb, sikamlósabb. Ugyanis üveg, nem fém.

ke_pernyo_foto_2019-12-04_21_41_04.png

A dizájn az Apple és Jony Ive - már nincs a cégnél - filozófiája szerint több, mint a csomagolás. Annak a megértése, hogy egy ember hogyan fogja használni a terméket. A terméket úgy alakítják, hogy ennek a felhasználási módnak a leginkább megfeleljen.

Egy távirányítót például az ember felvesz, aztán letesz a kanapéra, dohányzóasztalra, a kettő között nyomogatja. Ez az elsődleges felhasználás. De másodlagos módon leönti borral, leejti, leveri. És mivel ez a távirányító egy giroszkópos játékkontroller is, amivel nagy erővel suhintunk időnként, másodlagosan a falhoz vagy a tévéhez is vágjuk. Egy távirányítónak fel kellene készülni ezekre is, a wii controllere például ezért kapott robosztus kialakítást és csuklópántot.

Olvasgattam én törött távirányítókról, de igazából nem érdekelt, amíg velem meg nem történt. Leesett a kőburkolatra, és eltörött. Nem az érintős része, hanem alatta, a gombok mögött és a fogófelületen. Tökéletesen működik továbbra is, banális hiba történt, ami csak annak köszönhető, hogy ezt a fogófelületet valamiért törékeny anyagból alkották meg. Gondolom, jobban néz ki. Csomagolás.

Alatta az akksi van egyébként, nem antenna, szóval nem amiatt kellett a könnyen átjárható üveg:

ke_pernyo_foto_2019-12-05_9_13_15.png

A gond az, hogy egy új távirányító 22-24 ezer forintba kerül. A nagyobb baj, hogy az Apple nem vállal szervizmegoldást erre, ha a távirányítónak bármilyen baja van, cserélni kell. Az akksi, a nyák, a gombok, a touchscreen, a mikrofonok: mind érintetlen az esést követően, mindegyik tökéletesen működik. De ezt a sok elektronikát, mérnöki munkát szemétbe kell dobni azért, mert egy helyen megsérült a burkolat, és ez egy viszonylag olcsó termék, tehát kuka.

Ennyit a természetvédelemről.

Csak érdekességképp: amikor az Apple bemutatta a negyedik generációs Apple TV-t, a harmadik generációt 69 dollárért adta. Abban volt egy Apple TV és egy fém távirányító. Most a távirányító kerül 79 dollárba.

Megkaptam nemrég kritikaként, hogy nem megoldásokról írok, hanem csak panaszkodok. Na tessék, az iPhone-os távirányító app (ugyanez Watch-on elérhető alapból):

ke_pernyo_foto_2019-12-05_9_06_53.png

Erről sajnos hangerőt nem tudok állítani, ahhoz infra kell, így a tévé távirányítóját használhatom erre a célra.

És tessék, itt van persze ez is:

dsc00203.JPG

Remélem, az akksi nem bánja majd. Ha robban, szólok.

A napokban írtam a Right to Repairről. Na tessék, itt van az én követelésem: igenis adják el az otthon kicserélhető alkatrészeket a vásárlóknak. Gitárpengetővel simán fel lehet feszíteni a felső lapot, a csatlakozót meg egy kevéssé vezető anyaggal le lehet lökögetni. De az Apple nem adja el ezt az alkatrészt külön.