Vannak olyan újítások, amik láttán az ember arra gondol: wow, nem ezzel kellett volna kezdeni?

Egy EPSON L6160 nyomtató került hozzám kipróbálásra. Ez egyike azoknak az EPSON nyomtatóknak, amik egyik fontos jellemzője, hogy nem kell hozzájuk patron venni. Elég méretes festékkazettájuk van, amibe egyszerűen beletöltjük a festéket, glutty-glutty, és kész. Megint kész a nyomtató több ezer oldal nyomtatására.

Most nem kezdem el regélni, hogy miként alakult a nyomtatógyártók és a patron-utángyártók harca az évtizedek során: a gyártók egyre bonyolultabb patronokat készítettek, amikért egyre többet fizettünk, hogy kicsesszenek az olcsó patronokat készítőkkel, akik segítségével több választásunk maradt volna. Utálatos egy harc volt, aminek a végén kizárólag a vásárlók szívtak, meg is utálta egy generáció az otthon nyomtatást.

Kifogyott a vörös!

De én feketét nyomtatok!

AZT MONDTAM KIFOGYOTT A VÖRÖS!

Meg ilyenek. Én magam egy húsz éves lézeressel nyomtatok otthon, nem sokat kérdez, nincs sok igénye ötévente egyszer veszek bele tonert. Én így szeretem.

Van egy wifis, színes patronos is, kihúzva.

Szóval érthető, hogy az EPSON L6160-hoz is úgy álltam, hogy kíváncsi voltam, mivel vernek át megint. Mit találtak ki, hogy a végén csak mi járjunk rosszul. (Ugye-ugye, kár volt olyan sok évig háborúzni). De nem találtam ilyet, basszus. Ez a cucc: jó.

dsc09607.JPG

A nyomtatóhoz adnak egy garnitúra festéket, amit beletölthetünk a helyére, és a gyártó állítása szerint egy átlagos használat mellett ekkor máris betöltöttük a következő három évre elegendő festékmennyiséget. Nem hittem el, és megnéztem:

dsc09611.JPG

A fekete tinta állítólag kábé 7500 lap nyomtatására elég, nagyjából 4000 forint, ha megvásárolod. Hagyományos nyomtatók esetében, ha egy ennyibe kerülő Epson patron tud 400 oldalt, az már elég jónak számít. Ez azt jelenti, hogy a jellemzően 15-25 forintos oldalanként tintaköltséget lecsökkenti az új modell 0,6 forintra (!!!). Durva. A színes patronok 2000-2500 forintba kerülnek, itt persze nehéz lenne megbecsülni a pontos fogyást, de azért én megtettem.

Kinyomtattam 100 darab 13 x 18-as fotót, és megnéztem, mennyire változik a tintaszint. És ugyan nagyon nehéz ezt szemre megbecsülni, de a jó benne az, hogy meg lehet, mert egy plexin keresztül fizikailag is látjuk a folyadékok szintjét. Mintegy 4-5 %-kal csökkentek a színes patronok szintjei, ami azt jelenti, hogy több mint 2000 ekkora fotó nyomtatását lehet megoldani így.

Mennyibe került tintaügyileg ez a mennyiség, 100 nem is olyan kicsi fotó? kábé 300-400 forintba.

Hihetetlen ezek után, hogy a nyomtató egyébként is bejött: nem kellett semmit telepíteni, beállítani, különösen iOS-en nem. Wifis, a routerrel párosítás pár gombnyomás volt, innentől pedig ha küldtél iPhone-ról a Megosztás gomb legalsó lehetőségével ide egy fotót, azonnal jött is ki. Csak firmware-t kellett frissíteni, különben a nyomtatás rossz minőségű volt, de utána rögtön kifogástalan lett. Fekete oldalakat gyorsan nyomtat, fénymásolni 22 másodperc alatt tud gombnyomástól, egy 10 x 15-ös fotóval azért elszüttyög két percnél is tovább.

dsc09940.JPG

dsc09600.JPG

Egy kifogásom volt: a nyomtató a papír behelyezése után mindig kérte, hogy állítsam be a méretet és a minőséget. Egyrészt a méretet beállíthatná magának, a tartókonzol méretéből, a minőségre meg a glossy és a premium glossy között nem lehet akkora a különbség, hogy egy ilyen hosszú listát kelljen görgetni. Nem volt “korábbi beállítások” rész, ahol az érintőképernyőn rányomtam volna a legutóbbira, mindig a hosszú lista jött fel.

Most jöttem rá, hogy ma már egyáltalán nem laptopról vagy asztali gépről menő nyomtatni. Ha onnan küldtem, szüttyögtek, hogy a gép más papírra akar nyomtatni, mint az operációs rendszer, és hogy melyik az igaz. A mobilról valahogy nem volt kérdés, és ment.

Az utántöltéstől is tartottam, de nem kell. A tartályok, miután kicsavarozod a tetejüket, lefelé fordítva sem folyatnak. Ahogy az utántöltő szelep fölé tartod őket, és rányomod - akár lassan is, nem kell sietni - a helyükre őket, és ahogy  bekattannak, már hallod is a glutty-gluttyot. Ha meg akarod szakítani, és diszkonnektálod a helyéről, egyetlen csepp sem megy mellé. Katt, és kint van, lezárva.

dsc09614.JPG

dsc09619.JPG

dsc09630.JPG

dsc09627.JPG

Ez a nyomtató 98.190 forint most az AQUA-nál, de folyamatos tintarendszerű nyomtatójuk a cégtől már 36 ezerért is van. Szóval nem az a helyzet, hogy oké, olcsó a tinta, de a gép meg drága.

Miért nem lehetett ezzel kezdeni? miért szívattuk egymást halálra annyi időn keresztül?

Szóval jön a karácsony, ha a családnak most akartok fotókat szétszórni, a darabonként 90 forintos automatás rendelés helyett én inkább ezt ajánlom. Egy tankolás után visszahozza az árát, ahhoz képest, akár kétszeresen.

Az AQUA Webáruház az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.