Az Apple az AR mellett az ML-t is előszeretettel fejleszti, az iPhone-okban ott dolgozik a neural engine, ami segít az ilyen típusú számításoknál. Nem nagyon tudjuk, hol működnek Machine learning algoritmusok, hacsak mi magunk nem nézünk utána: egyrészt egyelőre nem hoznak látványos dolgokat adatfeldolgozás terén ezek az erőfeszítések, másrészt egyébként sem biztos, hogy ezek valaha is látványosak lesznek. Minden könnyebb lesz picit, ezt látjuk majd.

Pedig itt is folyamatos a fejlődés. Az iOS 13-mal például jött egy SoundAnalysis API nevű csomag a fejlesztők részére. Huszár Csaba pedig csak erre várt immár hat éve: egy csapásra be tudta fejezni az évek óta parkolópályára tett projektjét, amivel meg tudja mondani, mikor van kész a popcorn a mikróban.

Igen, kicsit App Store restart feeling. Pedig hasznos, ha nem akarod odaégetni a kukoricát, igaz?

ke_pernyo_foto_2019-11-10_10_32_25.png

Kicsit geek de arra gondoltam, mi lenne ha nem analóg módon kellene a mikró mellett állni és ráérezni, mikor kell kivenni a mikrós pattogatott kukoricát, hanem - mivel alapvetően algoritmizálhatónak tűnt a feladat - legyen egy app ami szól ha kész. Ez lett a "popcorn or not". Létrehoztam egy kukorica pattogást felismerő machine learning modelt, a pattogásból pattogási sebességet számol az app, és a megfelelő pillanatban szól, amikor ki kell venni.

- árulta el Csaba.

A Machine Learning azért jó, mert nem annyira programozni, mit inkább betanítani kell. Egy Create ML appal megy a dolog, elég, ha mutatunk neki pár száz mintát pattogásról, csettintésről, meg egyébk olyan hangokról, amiket össze lehet téveszteni a kukorica pattogásával, és kábé magától legyárt egy modellt, ami bizonyos pontossággal meg tudja különböztetni egymástól ezeket a hasonló hangokat.

Az észlelt pattogás/idő függvényből pattogási sebességet számol az app, és a pattogási sebesség változásból állapítja meg, hogy kész van-e már a popcorn. Így lehet megoldani, hogy alapvetően bármilyen mikróval és kukoricával működjön a folyamat.

A Popcorn or not app itt letölthető. Nincs több égett kukorica! Isten veled, bús hétfő.