Több mint egy hete használom az Apple Watch 5-öt, az Apple legújabb okosórájának legfontosabb újításáról, az always-on kijlezőről írtam már, most pedig két olyan képességről beszélek, amik szintén fontos újdonságok az Apple óráinak történetében.

Zaj

A zajmérés nem is annyira Series 5 ficsör, ugyanis a Series 4 is tudja az új watchOS-sel. Arról van szó, hogy az appok között megjelent egy zajszintmérésre alkalmas gyári progi, amit komplikációként is rátehetjük a legtöbb óralapra. Így amikor felemeljük a kezünket, és aktív állapotba vált az óra, rögtön mutatja, milyen a környezetünk zajterhelése.

dsc09640.JPG

dsc09639.JPG

dsc09664.JPG

Komplikáció esetén egyébként szinte nem is kell várni arra, hogy mérjen: azonnal megjelenik a decibel-érték, és elég sűrűn frissül ahhoz, hogy folyamatosan pontos képünk legyen a fülünket ért terhelésről.

Egyébként az AirPods Prók kiadásával vált egyértelművé, hogy az óránk ezen képessége nem az egyetlen felhasználási módja ennek az egészségügyi értékmérőnek, sőt az Apple mindjárt egy másik területen is használta az alacsony fogyasztású zajmérési algoritmust / hardverhasználatot, mégpedig a fülesek folyamatos környezeti monitorozására, hogy a zajszűrés a fülben a lehető legpontosabb legyen. Elsőre úgy tűnhet, hogy az AirPods Prókban megtalálható felhasználási mód a fontosabb, az órában csak egy melléktermék található, de aztán rájövünk, hogy a két termék együtt teljes: az egyik eszköz megmutatja, mennyi az annyi, a másik meg tesz is ellene.

Az Apple egyébként tájékoztató anyagot is mellékel az egészségügyi dolgai mellé, így a számszerű decibelek mellett megmutatja, magyarul leírja azt is, mekkora a kisebb vagy nagyobb veszélyt jelentő dózis, és hogy ez mit is jelent a való életben: 80 decibel alatt zöld színnel jutalmaz minket, e felett sárgával mutatja a veszélyt. Egyébként 100 decibelig különböztet meg szinteket, e felett már napi 3 perc elég a halláskárosodáshoz, így ezt maximális veszélynek mutatja az óra (miközben 80 decibelt azért napi 5 órában is képesek vagyunk minden további nélkül elviselni).

A kezdeti újdonság persze rávesz minket, hogy minden megmérjünk. Így megtudhatjuk, hogy 30 decibel alá sosem megy a mérő, legyünk akár egy hangszigetelt házban egy csendes, néma őszi éjszaka. Egy átlagos beszélgetés 40-50 decibelt ad a fülnek, ha meg beszállunk az autóba, és kellemesen hangosra állítjuk a hifit, akkor az olyan 80 decibelt jelent. Ugyanezt elérhetjük Budapesten a metrón vagy más zajos helyen is. Koncerteken nyilván még magasabb az érték.

Pár nap után azonban már nem méregetünk mindent, ilyenkor arra hagyatkozunk, hogy az óránk figyelmeztessen minket a zajveszélyre. Be lehet állítani, milyen érték felett bökdösse meg a kezünket, így alkalmazkodik a jelzés a megszokott környezetünkhöz.

És egy privacy matter: Az Apple Watch nem rögzíti és nem menti a szintméréshez használt hangokat.

Irány

Ez már igazi Series 5 képesség: valódi mágneses iránytűt kapott az óra, ami Wi-Fi- vagy mobilhálózati kapcsolat nélkül, azonnal, kalibrálást nélkülözve utatja az irányt. Mint egy analóg cucc, csak épp el kell indítani egy appot. És persze komplikációként is beállítható, de ez nyilván ugyanúgy nem frissül inaktív állapotban, mint ahogy a zajmérő sem.

dsc09643.JPG

img_3283.PNG

Az iránytűt le is olvashatjuk, de a bal felső sarokba ki is írja, hogy az óra számlapjának teteje milyen irányba néz (nyilván érdemes vízszintesen tartani a pontosság érdekében, a vízszint pontos beállításában segít az appban egy célkereszt is). Be lehet állítani, hogy a mágneses vagy a valódi északot mutassa az iránytű, a Föld mágneses pólusai ugyanis folyamatos mozgásban vannak, és egy elhajlás figyelhető meg az Északi-sark iránya és a mágneses észak iránya között. Az óra alapból a mágnesest mutatja.

Fontos tudni, hogy nem minden szíj megfelelő az iránytűs Series 5-nek:

az Apple bőrszíjában és milánói szíjában, valamint a korábbi sportpántjaiban mágneses anyagok találhatók, amelyek zavart okozhatnak az Apple Watch iránytűjének működésében. A 2019 szeptemberében forgalomba hozott sportpántok és a sportszíjak nem befolyásolják az iránytű működését.

Korábbi cikkek Apple Watch 5 témában itt.

A Series 5 a csuklómon az AQUA Webáruház jóvoltából van nálam, a teszt végén meg tudjátok vásárolni, olcsóbban. Az AQUA Webáruház összes Apple Watch témájú terméke itt található. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.