Elsejétől elérhető a TV+ Magyarországon is, iOS eszközökkel, Apple TV-vel, Mac-en, PC-n, okostévéken is nézhetőek az Apple saját gyártású műsorai. Egy hétig ingyenes, ha elkezded a próbaidőszakot, utána 1890 forint havonta (hatan használhatják a családban). Ha új iPhone-t, iPadet, iPod touchot, Macet vagy Apple TV-t vásárolsz, egy év ingyenes Apple TV+-előfizetést kapsz. Az Apple Music diák-előfizetésével ingyenes hozzáférés jár, egyelőre.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy elindítod mondjuk az Apple TV-den a TV appot, ami a sarokban egy 1-es notival jelzi, hogy valami frissült. Bent felajánlják neked az egy hetes próbát, te leokézod, és kész. Hozzáférsz a TV+-hoz, ami jelenleg egy szűk választékot jelent, többnyire sorozatokban.

ke_pernyo_foto_2019-11-04_9_33_19.png

Eléggé megfoghatatlanná sikerült tenniük a szolgáltatást. A TV app továbbra is úgy viselkedik, mint eddig: ajánl neked mindenféle dolgokat, amikre rákattintva kiderül, hogy adott esetben mennyit kell fizetni a kölcsönzésért, megvásárlásért, vagy ha szerencséd van, és kifogtál egy TV+-os műsort, akkor ingyen el is kezdheted nézni. Mármint a havidíjért, ugye. Lejjebb görgetve találod csak meg a “csatornák” alatt azt a szűrési lehetőséget, hogy kizárólag a TV+-os műsorokból válogass. Tök egyértelmű, hogy a “prepaid és havidíjas szolgáltatás” határozott elválasztásának hiánya a bevételnövelés, valamint az, hogy minden egyes alkalommal pozitívan éld meg, hogy előfozettél, és azon belül vannak "ingyenes" tartalmak, a sok kellemetlenkedő fizetős között. A következő lépés lehet egy magasabb havidíj, ami minden elérhető tartalom megnézését ingyenessé teszi, hogy a komfortérzeted növekedjen.

Sokat savaztam az Apple-t, hogy olyan tartalmakat gyárt, mint amit a Disney is gyártana, és hogy a filmek terén is olyan az ízlése, mint a zenék terén. Vagyis “minden amit Tim Cook is megnézne, plusz a hiphop, mert az trendi”. Hát a TV+-ra általában igaz ez, de a hiphop itt a barbár kaszabolós szex, hiszen most azt szeretik nézni a tinik.

Szóval: See.

ke_pernyo_foto_2019-11-04_14_54_12.png

Elkezdtem nézni, és hülye lennék azt mondani, hogy nem vitt magával. Az első részben gyakorlatilag maximális a feszültség, látványos kaszabolások, állva szülés, minden van. És itt kell ellentmondanom korábbi magamnak: nem igazán fordítja el a fejét az “Apple Original” produkció, ha testnedvek fröcsögnek. Oké, nem is néz direktben oda, de azért hagyja, hadd folyjon.

Jó kis sorozatnak ígérkezik, de én nem fogom nézni. Még nem olvastam el egy kritikát sem, de mivel elég sokat lógtam együtt vak emberekkel, nekem eléggé bántotta a szemem valami. A See sztorija szerint a Földön mindenki vak: egy világégést követően pár millió ember maradt, mind megvakult, a gyerekeik is vakon születtek, és több generáció felcseperedése után már eretnekségnek számít, ha valaki a látást emlegeti. A filmkészítők szerint a látás hiánya egyéb érzékek szuperszintre növekedésével járt, így minden törzsben vannak, akik egy kilométerekre lévő vízesésben meghallják a csecsemő sírását, vagy nagy hatékonysággal jósolnak, mi fog hamarosan történni.

Elég sok ember van, aki már most, meg évszázadokkal, -ezredekkel korábban is leélte az egész életét látási képességek nélkül. Jelentem: nem fejlődött ki szuperérzéke, sem a gyerekeinek. Jobban használja a többi érzékszervét, de az evolúció nem így működik. Ráadásul a filmben a színészek fejtartása is követi a látó emberekét, holott a vakok általában a fülüket fordítják a téma felé, és ettől egészen máshogy mozognak, más a fejtartásuk. És valóban, a saját lakásukban, munkahelyükön hiba nélkül közlekednek bot és egyéb segítség nélkül, mintha látnának, de azért egy csata hevében hogy valaki tudja, tőle hány méterre van a szakadék, meg hogy a mozgása annyira összeszedett a küzdelemben, mint egy látó olimpikonnak, eléggé elrugaszkodott. Akárhányban járunk, ez nem azon múlik. Pedig egy jó ötlet volt, hogy a mi szemünknek különös mozgású, tartású embereket mutassanak be, ahogy különös, vak harcmodort elsajátítva egy soha nem látott mozgássorozattal lepjenek meg, ehelyett kaptunk egy szürkehályogos Trónok Harcát.

Nem kizárt, hogy a produceren múlt, hogy inkább menősítették az eredeti elképzelést. Az Apple sem biztos, hogy egy művész/akció kísérleti filmmel akart berobbanni.

De ettől függetlenül a See fontos: megmutatja, hogy az Apple azért nem egy Disney, és képes berántani.

De a Morning Show is elég erősen indul, azzal szemben, amit elképzeltem, egy életszagó, káromkodós dráma bontakozik ki. A TV+ erősen indít, és ha így folytatják, simán ez is egy erős szolgáltatási láb lesz. De nem kell a Netflix-szel versenyezni, hiszen nekik nem kell a semmiből berántani az ügyfeleket, eleve ügyfeleiknek tudják jórészt árulni magukat, így gyorsan tudnak növekedni, házon belül is. Nem kell mennyiséget termelni. Nincs rajtuk nyomás, hogy meg kell térülni a befektetésnek, hiszen a cél nem ez, legalábbis direktben nem. És aki ismeri az Apple árpolitikáját, tudja, hogy várható valami a jövőben, aminek csak megágyaz ez a jó fej árazás a TV+-szal.

Egyrészt az, hogy csak a saját tartalmakat tették havidíjassá, és a többit hagyták, azt mutatja, hogy lesz itt nemsokára egy drágább csomag is. Azt, hogy a hardver vásárlása mellé adják ingyen egy évre a csomagot, azt mutatja, hogy a jövőben ezeket az egyre sokasodó, egyre több havidíjat a zsebünkből kicsalni képes szolgáltatásokat össze akarják kapcsolni a hardverrel, és a pletykák is arra utalnak, hogy hamarosan az iPhone-okat is havidíjban árulhatják majd. Ahogy a szolgáltatók teszik sok helyen, de mivel az Apple lép be erre a pályára, sokkal jobb lesz mindenkinek. Hiszen adja mellé a szolgáltatásokat, “ingyen”.

Ehhez nincs másra szükség, mint hogy megdolgozzanak minket, és elérjék, hogy egy átlag felhasználó havonta kiadjon az Apple-nek Musicra, iCloudra, TV+-ra, Apple Care-re, hitelkártyára, meg egy biztosítónak készülékbiztosításra egy csinos kis summát. Egy olyat, amit 12-vel megszorozva egy határozott szám kerekedik, éves szinten.

Ha bevezetik a havidíjas iPhone-t, amit évente cserélnek neked, és minden fentiből tartalmazza, amit kell, akkor máris máshogy fogod vizsgálni az árat, amit bemondanak. Nem az iPhone árával hasonlítod össze, hanem abból levonod a szolgáltatások összértékét, és úgy már elégedetten csettintesz, hogy oké. Minden egy kézben, minden kényelmesen fizetve, a szerviz nem kérdezősködik sokat. Az Apple pedig tovább növeli a bevételét, plusz magához köti a felhasználókat, minden korábbinál jobban. Mert míg eddig csak a beállításaidat, fájljaidat, megszokásaidat, kellett migrálni - némi adatvesztés mellett - egyik helyről a másikra, addig a lépést követően már a hardver és minden kicsúszik a lábad alól, ha nem vagy hűséges. Darabokra szedni a csomagot, külön fizetni a hardverért és a szolgáltatásokért többé nem spórol neked már sokat, sőt egy egyszeri nagyobb summát is ki kell fizetned, és senki nem fogja felajánlani, hogy fájdalommentesen mindent áttesz neked egy Androidra úgy, hogy ne vedd észre, vagy ne fájjon.