Legalábbis a pletykák szerint nagyon úgy tűnik, hogy 2020-ban ez lesz a helyzet. Ugyanis jobban szüksége van a cégnek egy SE-re, mint bármikor. Mindkettőre.

Ming-Chi Kuo elemző -írtunk már erről -  úgy tudja, jövő év elején az Apple kiad egy SE 2-t, ami leginkább egy iPhone 8 lesz, a legújabb chipekkel, de egy kamerával, és minden egyéb téren változatlanul. Egy viszonylag nagy telefon tehát, dizájnban nem lenne előrelépés, viszont olcsó lenne, nagyjából 120-150 ezer forint. Kuo szerint 400 dollár lesz az ára, A13 chip kerül bele 3 giga RAM-mal, és persze 3D Touch nélkül (a cég kivezeti ezt a ficsört).

Ha meggondoljuk, az SE is ilyen volt anno. Egy meglévő dizájnba belepakolták a legújabb processzort, és odaadták olcsón.

Az egyetlen előnye a cég számára egy ilyen lépésnek az, hogy felzárkóztatja azokat, akik nem hajlandóak telefonra több százezret költeni, viszont nyűgöt jelentenek az Apple számára. Ilyenek most az iPhone 6, 6S használók, ők ugyanis már nem tudják feltenni a legújabb operációs rendszert. Hogy ez miért baj? Mert nem tudnak többet fizetni a szolgáltatásokért, nem tudnak elérni TV+-t, Arcade-ot, nem látják a vevőközpontú online üzletátszervezéseket.

10175115427870.jpg

Hogy miért baj ez? Íme egy grafikon arról, honnan jön most az Apple pénze, és melyik terület a leghangsúlyosabb:

 

Az egyetlen emelkedő bevételi forrás, amire az Apple ráült, a szolgáltatások és mondjuk a kiegészítők. A logika tehát a következő: eladjuk a drága, high-end hardvereket szeptemberben és karácsonykor. Aki még karácsonyra sem lepi meg magát - esetleg másokat - vele, az már nem fog venni ilyen árszinten. De ezek az emberek is fontosak, és fontos, hogy örüljenek a telefonnak, töltsenek rá appokat, filmeket, szeressék nézegetni, töltsék a iCloudot, vegyenek AirPodsot.

SE: Service Edition. Az a telefon, amit a cég kisebb árrés mellett a szolgáltatások üzletág növekedésének fenntartásáára ad ki. Olyan embereknek, akik a hardveres eladási mutatókat már nem fogják megdobni, és félő, hogy a konkurenciánál kötnek ki végül.

Nekik következő év elején jöhet most egy olyan telefon, ami best buy-nak tűnik számukra, mert a legújabb procival megint öt-hat évig használhatják az olcsó telefont, miközben semmilyen kompatibilitási vagy lassulási problémájuk nincs, az akksiidő egy álom lesz a leszuperált telefonjukhoz képest. A cég iOS frissítési rátája megint az egekben, a fejlesztőknek nem kell aggódni a régi hardverek miatt.

Igen ám, de itt írtam, hogy az SE sokaknak nem ez. Az SE sokaknak a szögletes, retró dizájnt és a kis méretet jelenti. Számukra készülhet majd jövő szeptemberben egy kisebb telefon, ami alig lesz nagyobb fizikai kiterjedésben a hírek szerint az SE-nél, viszont minden jóval meg lesz pakolva, és minden lesz, csak nem olcsó. Ez meg azért jó húzás, mert egy más gyártó sem kínál igazán jó minőségú kistelefont, mindenhol a lebutított szaroknak van kis kijelzője. Ami egy böszmeség, valljuk be.

Van a felhasználóknak egy érdekes közös halmaza. Azok, akik SE-t szeretnének, és azt állítják, hogy a dizájn és a méret miatt, de valójában csak magukat áltatják ezzel, mert a valódi ok inkább anyagi jellegű. Ők jövőre bajban lesznek, és kénytelenek lesznek színt vallani (bár a szeptemberi kistelefon megjelenése még egyáltalán nem szentírás). És végre az Apple is felmérhetné, mekkora az igény az egykezes telefonálás iránt, és mennyit hajlandóak érte adni az emberek. Rögtön látni lehet majd, VALÓJÁBAN hányan vannak a kistelefon-fanok, mert mindenki más megveszi a 8S-t, vagy mit.

A maradék két modell meg az idén látott kamera-központú telefonok továbbfejlesztései.