Tegnap elérhető lett a macOS Catalina, az Apple asztali gépeinek legújabb operációs rendszere. És igen, tud olyanokat, mint a Sidecar, ami az iPadünket teszi meg másodlagos kijelzőnek (kisméretű laptopoknak igen jól jön), éééés kábé ennyi a nagy újítás, már ami az első napon felsejlik a mezei júzernek.

ke_pernyo_foto_2019-10-08_14_05_14.png

Igen, tök jó a Catalyst, amivel iPad appokat lehet Macre portolni, és később biztosan sokat számít majd. Egyelőre nagyjából a gyári alkalmazások azok, amiknél láthatjuk a változást, plusz ezek nyilván kaptak némi boostot. Az Apple Arcade nem érdekel. Az, hogy az iTunes halott, és helyette felszabdalták a feladatait: oké. Jobb lesz így.

Ami viszont óriási változás, az a 32 bites programok támogatásának megszűnése.

Ez az átállás megy már egy ideje, figyelmeztettek minket a legutóbbi frissítésnél is, hogy most már ez az utolsó figyelmeztetés. Aki még mindig 32 bites programokat használ, sürgősen nézzen magának valami más megoldást, vagy frissítse az appját.

Ez pedig sima ügy olyan esetekben, amikor egy létező programunk egy újabb verzióját kell beszereznünk a váltáshoz. Fizetünk egy kis pénzt, és élvezzük az újításokat, meg a gyorsaságot. Meg hogy megy.

Más a helyzet akkor, amikor ez az új program már nem létezik különálló licenc-szel, hanem előfizetéses formában kérhető. Az Office 2011 például 32 bites, és sokan életük végéig használnák arra, amire muszáj: megnyitni olyan Office fájlokat, amiket a Pages vagy a Numbers nem tud helyesen megnyitni. Ma már előfizetéses verziót tolnak, és nem biztos, hogy egy mezei Mac-es szívesen tolná Office 365-ben (a szoftverek, úgy látom, külön is megvásárolhatóak).

Vannak olyan programok is, amiket már nem gondoz a gazdájuk, pedig jók, és használhatóak a mai napig. Ilyen az Aperture, az Apple profi fotós programja, ami szintén megszűnik ezzel a frissítéssel: akik ilyen szintű szoftvert akarnak, váltsanak Adobe termékre mondjuk.

Úgyhogy mindenki nézze meg, mennyire fáj neki ez a dolog: menjen be az Alma menü — Mac névjegye — Rendszerjelentés — Szoftver, Alkalmazások menüpontba, és ott szűrjön a “64 bites” oszlopra. Aminél NEM áll, azok 32 bitesek, és nem mennek a Catalinán.

ke_pernyo_foto_2019-10-08_14_23_34.png