almalé és kungfu Rólunk

Most már biztonságosan frissíthető a HomePod (elvileg)

Nemrég megjelent az új, 13.2-es iOS a HomePod-hoz is. Bevallom, nem mertem feltenni, mert több felhasználó számolt be arról, hogy brick-elte az eszközüket az update. Valakiknek fehér, másoknak vörös fényekben játszott az eszköz teteje, mást nem csinált, és factory reset után sem lett jobb a helyzet.

Erre az Apple kiadta a 13.2.1-es rendszert az eszközhöz, így elvileg már nagyobb biztonságban vagyunk. Érdemes frissíteni, mert az új iOS sokkal jobb eszközzé teszi a hangfalat:

img_3224.PNG

Hat különböző emberi hangot ismer fel a HomePod ezentúl, személyes preferenciákat képes a hanghoz társítani. Ha közel viszed az iPhone-odat a hangszóróhoz, utóbbi automatikusan átveszi a zenét, nem kell az AirPlay menüben szarakodni. Mindkettő funkció hasznos, és mindennapos használatban lesz.

Új Ambient Sound hangkönyvtár áll rendelkezésre, magas minőségben kérhetünk dzsungel- vagy óceánhangokat a készülékre. Eddig is simán kérhettünk ilyet, ”play ocean waves” kérésre eddig is játszott le hullámhangokat, mondjuk nem annyira jó minőségben.

Töltöm, próbálom, írok a tapasztalatokról.



Kidobják az ajtón, visszamászik az ablakon: az Apple rekord negyedéve

Az Apple megint rekord időszakot zárt, soha ilyen jó negyedik pénzügyi negyedéve nem volt. Ez viszont nem volt sima menet, sőt. A helyzet az, hogy a legszorosabb küzdelem volt, amit láthattunk a cég történetében, ráadásul fordulatos mérkőzés, belülről még izgalmasabb lehetett. El tudom képzelni, hogy erről a negyedévről egyszer megjelenik majd egy minisorozat a TV+-on belül.

6272404_so.jpg

Először is kisebb értékben sikerült termékeket eladni, az iPhone több mint 3 milliárddal kevesebbet hozott a konyhára, ahogy a Mac-ek is rosszabbul teljesítettek. A kínai árbevétel tovább csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ahogy Európa és Japán is alulteljesített. A kisebb adózás előtti eredményhez nagyobb adó társult, de ennél még többet ártott az USA és Kína megroggyant kapcsolata.

Hogyhogy ennek ellenére sikerült a rekord?

A mérkőzésen - várható módon - fordított egyrészt a szolgáltatások bevételei, amik kábé 20%-kal növekedtek az elmúlt évhez képest, valamint a hordható eszközök és kiegészítők bevételei, ami

több mint 50%-kal emelkedett (ugye mondtam, hogy az Apple Watch elért az Early Minority szakasz meredek ágába?).

De az iPad is jobban fogyott. Terület szempontjából az Egyesült Államokban tapasztalt vásárlási kedv lökte meg az eladásokat leginkább.

A negyedévben összesen egy hetet szerepelt az iPhone 11, ami viszont Tim Cook elmondása szerint nagyon-nagyon erős eladásokat produkál, köszönhetően az alacsonyabb eladási árnak. Főleg Kínában hozta meg a vásárlási kedvet az 50 dollárral alacsonyabb kezdőár az XR-hez képest, vagyis a következő negyedévben lehet majd látni, ahogy az Apple politikája beérik, és új területeken hódít meg új ügyfeleket egy ilyen csökkentéssel. Akkor jobban hátradőlhetnek majd, a rekord várhatóan be van biztosítva.



Mi lesz ma Apple-fronton?

Szerintem izgalmas szerdának ígérkezik a mai.

Egyrészt jön Putyin, aminek mindig örülünk. Ennek sok köze nincs az Apple-höz, hacsak az nem, hogy az orosz vezető egyik haverja szerint az iPhone-nak sokkal jobb volt a Home gomb, mint a swipe.

Aztán. Steve Wozniak, az Apple egyik alapítója ad elő Budapesten, délután 14:45-kor a Novathon rendezvényén, a Kongresszusi központban. El akartam menni, de a fenti esemény miatt lehet, hogy kihagyom. Basszus.

ke_pernyo_foto_2019-10-30_9_21_01.png

Az Apple kiadja a negyedéves jelentését, ami annyira nem izgat minket, de azért mégis. Kikövetkeztethető lesz belőle pár dolog.

Valamint szerintem az Apple megint egy három-négy napos frissítési sorozatra készül. Tegnap AirPods Pro (ma lesz elérhető, ha valaki vesz, írjon mailt!), ma egy 16-os MacBook Pro lehet a befutó, holnap meg a Tile-szerűség, a dolgainkra ragasztható Find-my Apple-cucc. AirTags vagy mi. Holnapután meg jöhet lezárásként egy iPad Pro bemutató, mondjuk, megspékelve egy Mac Pro elérhetőséggel.



Minden, amit a holnap megjelenő AirPods Próról tudni lehet

Egy elég izgalmas terméket jelentett be nemrég az Apple, sajtóközlemény útján. Az AirPods Pro az egyik cucc, amit erre az évre vártunk, és most meg is kapjuk: október 20-tól kapható, vagyis holnaptól. Lássuk, mit tud a 99 990 forintos füles.

Sokban hasonlít az AirPodshoz: egy vezeték nélkül tölthető tokban kapunk egy hófehér füles-párt, amik önmagukban, feltöltve 5 óra zenehallgatást tesznek lehetővé (aktív zajszűréssel 4,5 a Pro), a tok kapacitásával együtt pedig összesen 24 óráig bírják a lejátszást. H1 chip dolgozik a Próban is. A fülesek fülből kilátszó dizájnja hasonló, de a Próknak rövidebb kicsit a szára. Ennyi volt a hasonlóság.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_9_55_13.png

Az AirPods Pro aktív zajszűrést tud, ez a fő képessége. És nem is bízták a véletlenre: elég sok tényező járul hozzá ahhoz, hogy végül a fülünkben csak azt halljuk, amit szeretnénk, és úgy, ahogy a legjobb. Lássuk a rendszer felépítését a behelyezésről a zenehallgatásig.

Amikor beleteszed a füledbe, egy szilikonharang töldi ki a füles és a bőröd közötti réseket.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_9_55_28.png

Ezt korábban az Apple elkerülte az AirPods-zal, de most kénytelen volt váltani: nem tehette meg, hogy a kifinomult technológia működésének holmi rések szabjanak gátat. Háromféle méretű párna van a füleshez, de nem nekünk kell választani: egy Ear Tip Fit Test nevű processz segít, hogy megállapítsuk, melyiket tegyük fel. Betesszük először a füleseket, ekkor lefut egy külön algoritmus, ami a fül felé elhelyezett mikrofonok segítségével megállapítja, megfelelő-e a hangzás, vagy “szökik a hang”. Másodpercek alatt megmondja, hogy kell-e nagyobb szilikon.

Igen, az AirPods Prónak a fül felé és a környezet felé is van egy-egy mikrofonja. Az ezek által közvetített hangokat a megfelelő chip folyamatosan ellenőrzi, és ennek megfelelően módosítja a lejátszást.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_10_14_12.png

ke_pernyo_foto_2019-10-29_10_13_51.png

ke_pernyo_foto_2019-10-29_10_14_30.png

Egyrészt egy Adaptive EQ nevű eljárás figyeli, hogy a fülben hogyan szólal meg a zene, és ennek megfelelően állítja az alacsony- és középfrekvenciát. Másrészt ha bekapcsoljuk az aktív zajszűrést, akkor a külső mikrofonok által hallott hangok ellenfázisú hangját is bejátssza a fülbe, így némítva el a környezetet. Másodpercenként kétszázszor finomít a zajszűrés pontosságán.

ke_pernyo_foto_2019-10-29_9_55_37.png

A fülhallgató szárába épített nyomásérzékelőt hosszan lenyomva válthatunk az aktív zajszűrés és az áttetsző mód között. Az áttetsző mód nem csupán azt jelenti, hogy kikapcsoljuk a zajszűrést, ennél fejlettebb a dolog: annyi zajszűrés marad aktív, hogy továbbra is hallgathassuk a zenénket, miközben a külső beszéd, hangok is hallhatóak a fülben. Egy hangos környezetben másként fog dolgozni a chip, mint viszonylag halk zajok között, ahol akár még a külső mikrofon is besegíthet a megértésen (ezt már csak én feltételezem).

A füles tehát szakít azzal a gyakorlattal, hogy a hangszórók játszanak, amit kell, aztán ebből azt halljuk meg, amit tudunk. Egyrészt folyamatosan reagálnak a környezeti zajra, másrészt a fül belsejében keltett hangok alapján is módosítják a kibocsátást. Valószínűleg nagyothallóknak is tökéletes segítség lehet, valószínűleg a kisegítő lehetőségek között a külső és belső mikrofonok összhangja révén nagyon tiszta hangzás érhető el.

Az ára húzós, de mindenképp a 74 990 forintos vezeték nélküli töltőtokkal adott AirPodshoz érdemes hasonlítani, mert ehhez is az jár. IPX4 vízállóságot ad, nyugodtan leizzadhatjuk, a Hey Siri működik, az Audio Sharing és az Announce Messages with Siri is sima ügy. Már ha nem magyarul írnak nekünk. Lightninggal is tölthető a tok, egy Lightning to USB-C kábelt pedig csomagoltak a dobozba.

Várom, hogy kipróbálhassam, minden további állítás csak az után.



Apple Watch 3-at vagy 5-öt vegyek?

Most a kérdés égetőbb, mint valaha.

Egyrészt azért, mert most létezik az 5-ös széria, míg korábban nem létezett. Ez különösen égetővé teszi. De azért is, mert a 3-as széria olyan jó áron van, hogy nagyon csábítja a vásárlásra az embert. Az Apple Watch nagykorú lett, ami egy műszaki terméknél azt jelenti, hogy elhagyta az Early Adopter szakaszt, és bekerült az Early Majority korszakba, amikor olyanok is elkezdik a vásárlást, akik korábban nem tudtak megbarátkozni a gondolattal, hogy okosórájuk legyen.

Én azt gondolom, hogy Magyarországon most érik be a legtöbb vásáró, és többet adnak majd el, mint valaha.

ke_pernyo_foto_2019-10-25_11_56_22.png

Akik most akarnak venni órát, esetleg 1-es, 2-es szériájuk van, azok előtt itt a kérdés: tényleg annyival jobb egy 5-ös, amennyivel drágább? Egy Series 3 ára 77.990 - 87.990 forint az Apple-nél, kijelzőmérettől függően. A Series 5 alapára 154.990 -164-990 forint, mérettől függően. Az árakat lehet úgy vizsgálni, hogy egyik óra kétszer annyiba kerül, mint a másik. Meg lehet úgy is, hogy az egyik óra 70-80 ezer forinttal kerül többe, mint a másik. Ez utóbbi adja a valós összehasonlítást:

megér-e ennyi pénzt nekünk az, amennyivel több egy Series 5?

A Series 3 és a Series 5 egyébként sok szempontból hasonló. Mindkettő remek arra, hogy kövesse az edzéseinket, GPS-szel mérje a megtett távolságot, figyelje a pulzusunkat, és motiváljon minket a három kör bezárásával, tehát rávegyen, hogy egy nap eleget álljunk, sétáljunk és eddzünk. Mindkettő kiválóan mutatja nekünk az értesítéseinket, mindegyikkel válaszolhatunk a csuklónkon, diktálással. Mindegyik jó zenelejátszásra, mindegyikkel indíthatunk, fogadhatunk hívást, ha az iPhone a közelben van. Mindegyikkel fizethetünk a boltokban. Mindegyikre elérhetőek saját és külső komplikációk, amivel az óra számlapjára nézve egy rakás más információt is megtudhatunk, azon kívül is, hogy időjárás, körök, naptár, pulzus. Mindegyik használható vízben, és mind a kettő képes megmondani, mekkora volt a szintemelkedésünk útközben. Ugyanaddig bírják egy feltöltéssel.

Nem állíthatjuk, hogy a Series 3 egy használhatatlan vacak, a Series 5 pedig egy kifinomult csoda. Ránézésre nagyon hasonlóak: a 3-as modellek háza és kijelzője is kisebb, 38-42 mm-es tokkal érkeznek, szemben az 5-ösök 40-44 milliméterével. Ami ennél sokkal meghatározóbb, az a kijelző, ami az 5-ösökön egy nagy, lekerekített display, a 3-asokon szögletesebb, kisebb. A helyzet az, hogy a nagyobb 3-as óra kijelzőjének mérete kisebb, mint az 5-ös széria kisebb modelljének képernyőmérete:

ke_pernyo_foto_2019-10-25_10_00_47_1.png

ke_pernyo_foto_2019-10-25_10_00_47.png

Akik sötét hátterű óralapokat választanak, nem full screenes verziókat, azoknak annyira nem tűnik fel első ránézésre. De tény, hogy egy teljes kiejlzős Kalifornia számlap baromi jól tud kinézni, és ez egyáltalán nem is választható a Series 3-ason. Ahogy az alábbi új számlapok sem:

4only.jpeg

De ami igazán nagy előny, az a mindig bekapcsolt LTPO OLED kijelző. A Series 5 néhány másodperc után ahelyett, hogy kikapcsolna, egy energiatakarékos módba vált, amikor a számlap olvasható, de a fényerő visszaesik, a frissítés 1Hz-re csökken, és a komplikációk nem frissülnek. Viszont ez a különbség aközött, hogy egy órát viselünk, vagy hogy egy kijelzőt hurcolunk a csuklónkon. Egy kijelző, ami karfelemelésre bekapcsol, az csak egy kijelző. Ami mindig olvasható, az sosem lesz idétlen.

img_3169.jpg

img_3170.jpg

A Series 5-ben van beépített EKG, a 3-asban nincs. Ez is nagy előny, bár aki 40 alatti, azoknak kisebb a kockázat, és elég évente párszor mérni. Arra meg igazából jobb egy olyan megoldás, mint a Wiwe, ami nem csak a felnőttkori fibrillációt néz, hanem sok más paramétert viszonyít egymáshoz.

A Series 5 nemcsak nagyobb, fejlettebb kijelzővel bír, de a processzora is kétszer gyorsabb, mint a 3-asnak. A 4-eshez képest nem volt ezen a téren előrelépés, de a 3-ashoz viszonyítva nagy azért az ugrás.

A Series 5-ben van mágneses iránytű, vagyis mindig képes pontosan megmutatni az égtájak irányát. Olyan apróságok különböztetik meg még a 3-tól, mint a haptic feedback a Digital Crown-on, az elesésérzékelés, a fejlettebb pulzusérzékelő, a kissé vékonyabb test, a 32 gigás háttértár, ami miatt kevesebbszer kell töltögetnie a netről adatot (a 3-as GPS modellben csak 8, a GPS+Cellularban 16 giga van), a GPS modellen is kerámia-zafírkristály hátlap, az 5.0-ás Bluetooth a 4.2 helyett. Az olyan előnyök, mint a sokféle anyagból választható test, Magyarországon nem elérhető.

Nekem igazából, így, hogy most a Series 5-öt használom, nehéz lenne visszaváltani 3-ra, ennek pedig az okai:

ke_pernyo_foto_2019-10-25_11_44_59.png

De az igazság az, hogy aki a 3-ast választja, megkapja egy okosóra előnyeinek nagy részét, és egy remek, jól kitalált, valódi használatra polírozott terméket kap féláron.

A Series 5 a csuklómon az AQUA Webáruház jóvoltából van nálam, a teszt végén meg tudjátok vásárolni, olcsóbban. Az AQUA Webáruház összes Apple Watch témájú terméke itt található. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.




süti beállítások módosítása