almalé és kungfu Rólunk

Jönnek a csatlakozómentes okostelefonok, és nem az Apple gyártja őket

Ahhoz képest, hogy nemrég még a jack-csatlakozók szanálásáért prüszköltünk, és jelenleg arról folyik a vita, hogy USB-C vagy Lightning csatlakozó jobb az iPhone-ok esetében, jelentem,

hahó,

lassan megjelenek az első okostelefonok mindenféle csatlakozó és gomb nélkül.

Az egyik a Meizu Zero, a másik a Vivo Apex 2019. Mondjuk egyelőre egyikről sem tudni, mikor jelenik meg és mennyiért, így bőven kételkedhetünk a megvalósulásban.

29417-47446-vivo_apex_2019-l.jpg

A mérhetetlen bizalom, a technológiába vetett hit bástyái ezek. Olyanoknak, akik szerint a vezeték nélküli töltés mindig menni fog, sosem kell egy kábel biztonsága, hogy elérjük a telefon háttértárát és operációs rendszerét. Javaslom, hogy csavarok helyett az ilyen telefonok hátlapját egyszerűek hegesszék le, így igazi klubba tömörülhetne az új szemlélet.

A csatlakozóforradalmár Apple az elvi elsőség vonatát tehát lekéste, de biztos vagyok benne, hogy titkon erről álmodik Cook is. Két-három év, és szerintem meg merik lépni ők is, ha képesek lesznek addig legyártani az AirPowert.



Handrás olyat művel a Youtube-bal, amit nemigen látni

Életéről szóló monológgal jelentkezik Handrás minden nap este hattól. Holnap jön az utolsó rész. És ilyen jó videókat ritkán találni a videómegosztókon.

ke_pernyo_foto_2019-01-30_21_22_25.png

Leül a kanapéra, és húsz perceket beszél megállás nélkül, majd kiteszi ezt a felvételt. Nincs vágás, nem is kell. Olyan, mintha találkoznál egy idegennel egy kocsmában, és te olyan hallgatós hangulatban lennél, ő meg olyan beszédesben, és hagynánk, hogy menjen. "Kezdjem az elején? Műszerészként végeztem, gyárban dolgoztam...", és így tovább. Tényleg olyan az egész, mintha ketten lennétek.

Handrástól láttam már sok videót, láttam élőben is beszélni Apple-közvetítések során, de soha nem kötött le ennyire egyetlen beszámolóval sem, mint most az életével. Végül is ő volt a hazai Apple-szcéna egyik legfontosabb alakja. Self-made Apple-kereskedő, nagyon otthonosan mozgott a területen, megbízható, odafigyeltek rá. Nem is lehetett nem odafigyelni.

Aztán amikor bejelentették az XMS - iStyle egyesülést, vagyis beolvadást, még mi is közelebbi munkakapcsolatban voltunk. Én úgy láttam, hogy nem felhőtlen a boldogsága, de hát miért is lenne az, az XMS új neve iStyle, ő meg alkalmazott lesz ugyanott. Nem illett hozzá a szerep.

Erről is beszél a ma este kirakott videójában, amit már csak azért is érdemes megnézni, mert ez fontos pont volt a hazai Apple-történelemben:

Handrás sokat beszél az elbaltázott dolgairól, a váratlanul nyakába zúdult kiadásokról, szenvedésekről a kapcsolataiban, szüleivel való viszonyáról, és a depresszióról, ami végigkísérte az életén, és noha mindig sikeres és a figyelmet felkeltő benyomást tett a környezetére, mégiscsak az ideje 80-90 százalékában ott bújkált benne a szomorúság. És, mint elmondja, az embereket ez nem érdekli, ezért az influencerek mindig a vidám arcukat fordítják a közönség felé.

Ez a videó engem inspirált. Elgondolkoztam a saját életemen, a hibáktól való félelmeimen, és hirtelen jobban éreztem magam. Nem azért, mert másnak rossz - egyszerűen éreztem, hogy nem vagyok egyedül. Mert ugyan ismered a közösségi oldalak shiny happy people átverését, de ha nem látod a másik oldalt, nem tudsz kapcsolódni semmihez, ami igazi. Na, itt volt mihez.

Állítólag az emberek minél többet nézik a többi szomorú ember kirakatba tett vidámságait, annál szomorúbbak lesznek maguk is. Kíváncsi lennék, van-e statisztika, hogy ha a Handrás-féle vallomásokat néznénk minél többet, annál boldogabbak lennénk-e. Hogy ez senkit nem érdekel? Dehogynem, nézzétek meg a videó nézőszámát (oké nem annyi, mint egy BMW i8 tesztnek, de ezek a nézők kötődni is fognak), és a kommenteket alatta.

Én nagyon örülök, amikor egy ember olyasmit csinál, amire mintha egész lényével teremtetett volna. Handrásnak ez a 13 részes életrajzi videója az: mindig is tudtam, milyen beszélőkéje van, mindig is tapasztaltam ezt, amikor leültünk dumálni annak idején. De egyszerűen nem jött ki, amikor termékekről volt szó. Amikor magáról kell beszélni, na akkor összeáll a puzzle.

Köszi Handrás. Nagy-nagy taps, várom az utolsó részt.



Cook szerint mégis okolható az iPhone árazása a csökkenő keresletért

Kijött az Apple karácsonyi negyedéves jelentése. A bevételek nem okoztak meglepetést: az Apple januárban már módosította a korábbi 89-93 milliárdos előrejelzést 84 milliárdra, ehhez képest - természetesen pontosan - 84,3 milliárd dollárt gyűjtött be a cég. Ami mondható nagy visszaesésnek, főleg hogy egy évvel korábban 88,8 milliárd dollár volt a bevétel, de két évvel korábban, 2017-ben csak 78,4 milliárd. Szóval annyira azért nem vészes.

A visszaesés oka szinte kizárólag a kínai eladásokban kereshető. Az USA-ban nőttek az eladási mutatók, Kínában drasztikusan csökkentek, mindenhol máshol kisebb mértékben estek csak vissza vagy stagnáltak.

Ennek ellenére a profit ugyanakkora lett, mint egy éve: 20 milliárd dollár körüli nyereséget realizált az Apple. Ez majdnem olyan, mint a csodálatos kenyérszaporítás.

De melyik termékkategória tehet a 4 milliárdos bevételesésről? Természetesen: az iPhone-eladások 9 milliárd dollárral estek vissza az egy évvel korábbiakhoz képest, ezt kompenzálta a többi szegmens, legtöbbet a Wearables, Home and Accessories és a Services hozta a konyhára.

ke_pernyo_foto_2019-01-30_9_30_01.png

Tim Cook az újságírókkal folytatott telefonhívás során megkapta a kérdést: nem érzi-e, hogy túltolták ezt az iPhone-árazást? Erre Tim elmagyarázta, hogy az árazás logikus volt, hisz az XS ugyanazt az árat kapta, mint az X, e fölé került az XS Max, az XR pedig a 8 és 8 Plus közé került. Azt a tényt elfelejti Cook, hogy micsoda változás volt a termékpalettában két év alatt. Hogy az X kifejezetten a high-end kategória volt eleinte, és a termékvonal kis szeletét jelentette csupán, mellette olyan telefonokkal, mint a 7, a 8 vagy az SE. Tavaly viszont Cook mást sem csinált, mint ehhez az X-hez igazodott.

Az árstratégia felzárkózás alapú volt mindig is az Apple-nél: az első évben megjelenik egy magasra pozicionált termék, a következőben a többi termék felzárkózik ehhez. Egyik évben sem lehet betámadni a céget a tettéért, hiszen az előző évhez képest mindig logikus a lépésük.

Mindenesetre elismerte, hogy az eladási eredményekért felelőssé tehető az ár is, korábban ezt nem említette az iPhone-eladások csökkenési okai között. Megoldásként fellebbentette a jövőt is.

iPhone SE 2???????

Nem. Cook szerint a megoldás a régi termékek beszámítása, valamint a részletfizetés lesz.



Nem tudott elég csavart szerezni az Apple a Made in USA Mac Prókhoz

A New York Times hozott le egy izgalmas anyagot arról, milyen nehézségekbe ütközött az Apple, amikor az USA-ban kezdte gyártani a Mac Prókat.

Konkrétan nem találtak olyan beszállítót, aki kellő mennyiségű csavart tudott volna gyártani számukra.

Pedig a Mac Pro nem a cég legkeresettebb terméke, nyilván, mégis: a cég erre szakosodott alvállalkozója napi 1000 darab csavart tudott gyártani, ami kevésnek bizonyult még a Mac Prók esetében is. Úgyhogy szégyen, nem szégyen, Kínából rendeltek csavarokat, a kínaiak meg kiszállították azokat az amerikai gyárba.

411920-apple-mac-pro-2013.jpg

Végül a helyi Caldwell Manufacturingtól is rendeltek 28 ezer csavart. A tulajdonos, Stephen Melo maga szállított ki több szállítmányt is szedánjával, miután 22 fordulóval tudták kivinni az Apple-nek a csavarokat. Amik végül nem is pont olyanok voltak, mint amit kértek: a Caldwell már rég leállt az ilyen megrendelések teljesítésével, gépeik sokkal finomabb, egyedibb igényeket elégítenek ki,

És ez csak a csavar. Hogy értsük, miért buktak már bele kétszer a hazai gyártásba, és miért lenne mindennél biztosabb egy újabb kudarc, ha átvinnék a teljes folyamatot.



Az Apple kikapcsolta a csoportos FaceTime-ot, mert olyan bug volt benne, amitől mindig is féltél

Tudjátok, mi a legfélelmetesebb telefonhívási bug? Amikor látod, ki hív, azt mondod, “hát ez a barom mit akar?”, majd felveszed, hogy “szia, hogy vagy, rég hallottam felőled!”. És erre a vonal másik végén azt mondja a tag: “hallottam, hogy baromnak neveztél“.

Na, ezt sikerült összehozni az Apple-nek.

Kiderült ugyanis, hogy ha FaceTime videóhívást indítasz valakivel, és a híváshoz hozzáadod a saját számodat (tehát indítasz egy csoportos FaceTime hívást, amiben te kétszer szerepelsz), abban a pillanatban hallod a túloldali iPhone mellett elhangzó szavakat. Még azelőtt, hogy felvették volna.

Aztán kiderült, hogy ha a másik oldalon megnyomják ilyenkor a Power gombot, akkor még a videójelet is láthatod az audió mellett. Nem tökéletes a lehallgatás persze, hiszen a lehallgatott fél telefonja villog és csörög a lehallgatás ideje alatt, de azért könnyen kivitelezhető, és kaphatunk egy pár kést a hátunkba.

Az Apple az eset kirobbanása után nem sokkal kikapcsolta átmenetileg a csoportos FaceTime lehetőséget, én legalábbis most hiába próbálom hozzáadni magam a híváshoz, nem sikerül. Lázasan megy a bugfix, vagy a saját telefonszám hozzáadásának letiltása (országonként eltérő, hogy elérhető-e még a lehetőség, vagy nem).




süti beállítások módosítása