Sok egyéb mellett azért is sokan támadják az Apple-t, hogy az új iPhone-okban nincs 5G-s csatlakozási lehetőség. Olyanok is fanyalognak ezen, akiknek nincs esélye arra, hogy lásson egyáltalán mmWave hullámot 2020 előtt.

5g-iphone-in-2020-will-benefit-from-two-tech-developments.jpg

Azon túl, hogy az Apple sosem sietett az ilyesmivel, és jellemzően akkor vezet be egy technológiát a telefonjába, ha az egyébként használható, butaság is lett volna sietni.

Egyrészt a Cnet cikke is felhívja a figyelmet, hogy még korai fázisban vannak a fejlesztések. Egyelőre külön 5G chip és 5G modem kell egy telefonba ahhoz, hogy képes legyen a hálózaton kommunikálni, ez pedig több helyet foglal a készülék belsejében. Hamarosan azonban érkeznek az integrált chipek, amikből már csak egy kell, és az is kisebb lesz. Jönnek a multimodal modemek, amik különféle hálózatok között tud váltani könnyen.

Én pedig hozzátennék még egy érvet: DSS. Talán a legfontosabb 5G-s fejlesztés a mmWave mellett. Kevesen tudják, hogy az 5G nem csak magas frekvencián kommunikál, hanem egészen alacsonyakon is, annak érdekében, hogy minden készüléket a neki leginkább megfelelő adatkapcsolattal lássa el. Akinek nagy sávszélesség kell, és elérhető neki, kap mmWave-et, akinek kis késleltetés, de apró csomagokat küldözgetne, egy megbízhatóbb, alacsonyabb sávból válogat. A DSS pedig az, ami lehetővé teszi, hogy az 5G-s ügyfeleket is ki tudják szolgálni a 4G spektrumblokkban. Vagyis nem kell fenntartani az egyelőre kevés 5G-s ügyfélnek külön tartományt, nyugodtan lehet osztozni rajta bárkinek, így pedig könnyebb optimalizálni a szolgáltatóknak, emiatt végül mindenki jól jár. Csakhogy a DSS-hez a hálózatot és a készülékeket is fel kell készíteni, és csak 2020-ra ígérik az első ilyen tudással rendelkező eszközöket.