Már régóta mennek a találgatások arról, milyen is lesz az Apple alvásfigyelője, amin - több forrás beszámolója alapján - a cégnél gőzerővel dolgoznak. Amit lehet sejteni, hogy az Apple Watch, ha fent hagyjuk éjszakára, figyel több életfunkciót, és azokból következtetést von le az alvás minőségére vonatkozóan. Van esély arra, hogy már jövő kedden be is mutatják a funkciót, akár az 5-ös órákkal együtt, de arra is, hogy nem is kell hozzá az új hardver. A korábbiakkal is menni fog, reméljük.

apple-watch-s4-new-complications.jpg

Na jó, de ha egész nap hordom az órát, hogyan hordjam éjszaka?

Az egész ötletnek ez a legnagyobb rákfenéje. Eddig is voltak különféle alvásfigyelők, külön eszközök, amiket az ember csak éjszakára vett fel. Az Apple ötlete, hogy ezt a funkciót is az egész nap óraként, EKG-eszközként, fitneszeszközként használt Watch lássa el, feltételezi, hogy az eddig éjszaka töltött Watch-ot ezentúl máskor kell tölteni.

Sokkal ésszerűbb lett volna egy külső, olcsó érzékelőt kifejleszteni, ami a Watch-csal vagy az iPhone-nal kapcsolódik, de akkor nem az óra eladását boostolná a funkció, vagyis rossz ötlet. Tim Cook szempontjából.

Állítólag az Apple erre azt találta ki, hogy bekapcsolt Sleep Tracking mellett az óra jóelőre figyelmeztet estefelé, hogy ha le akarsz feküdni a szokott idődben, akkor most tedd töltőre az órát.

És milyen információt kapok majd? Mihez kezdjek ezekkel?

Az Apple, miután felvásárolta a Beddit nevű app fejlesztőjét, kiherélte azt a programot. Kivette belőle a Sleep Score pontszámokat, amik elvileg mérhetőséget adtak az alvásminőségnek. Nyilvánvaló, hogy az ilyen pontszám egyrészt nem ad lényeges információt a felhasználónak, másrészt nagyrészt kamu. Az Apple szerintem inkább a dolog egészségre gyakorlolt hatását célozza meg, és mint az EKG esetében, csak a baj esetén figyelmeztetne. Veszélyes apnoé, légzéskimaradás, és az egészséges alvásidőre vonatkozó ajánlások - első körben ez lenne a cél.

Meg persze az adatgyűjtés. Az alvás továbbra is több szempontból vakfolt, nehezen mérhető terület, a klinikai alvásvizsgálatokra kevesen mennek el, az ottani alvás szükségszerűen zavart, és általában olyanok vesznek részt rajta, akiknek egyébként is baja van már. Azzal, hogy mindenki méri magát, és az adatokat összeöntik, nagyon jól elemezhető információk állnak majd rendelkezésre ahhoz, hogy fel lehessen ismerni az alvás valódi minőségét. Hogy valódi Sleep Score-unk legyen.

Más miatt is jó lesz éjszaka viselni az órát. Például ha felébredünk, a Watch tudni fogja, és lekapcsolja az ébresztőt az iPhone-on is. Ha ébresztés van, az óra jelez, de backup-ként az iPhone-t is használja. Vibráló ébresztés, Do Not Disturb automatikusan, ha lefeküdtünk, és külön komplikáció csak az alváselemzéshez: lassan lesznek olyanok, akik csak az ágyban viselik majd az Apple Watch-ot.