Egy személyes azonosításra alkalmatlan Twitter-fiókon, amin korábban már szivárogtattak pontos információkat, megjelent egy viszonylag rövid állítás, vagyis inkább kérdés:

“Pro” nevet kap az iPhone?

Ennyi elég volt, hogy mindenki elkezdje találgatni. az idei, a kamera-update-en kívül nem sok izgalmat tartogató iPhone-bemutató részleteit. Lehet, hogy az XR vonal lesz az “iPhone”, és az XS-ek három kamerás update-je az iPhone Pro? És milyen Pro képességeket tud majd az eszköz, a harmadik lencsén kívül? Eddig az Apple-t utánozták a névadással a versenytársak, most már ő utánozza a többieket?

iphone-11-mockups_1.jpg

Oké, az iPhone-ok elnevezése nem mindig volt következetes. Az elsőt iPhone-nak, a másodikat iPhone 3G-nek nevezték, kezdjük itt. Innentől egy viszonylag hosszú számolás következett, minden második évben az “S” jelöléssel élve. Aztán az X elnevezés véget vetett a logikának, de védhető volt, csak az SE vonal volt fura, már a neve szerint. Aztán tavaly minden felbolydult ezzel az XS, XR nevekkel, amit tényleg nehéz folytatni idén.

Engem csak egyvalami zavar. Nem érdekel, ha a Huawei meg mások Prózzák a telefonjaikat, úgy próbálják komolyabbnak feltüntetni a terméküket, ahogy akarják. De az Apple-nél a Pro név jelent valamit. Azt jelenti, hogy - elméletileg - olyan felhasználókat céloznak meg vele, akik munkaeszközüknek tekintik a gépet. Xeonnal szerelt asztali gép. Dedikált kártyával szerelt, gyors laptop. Kimagasló kijelzővel rendelkező, gyors iPad a grafikusoknak, művészeknek. Munkára.

Egy iPhone-nal mit lehet dolgozni?

Mármint sok mindent, de azt mindenki csinálja, levelekre válaszol dokumentumokat, naptárat, fájlokat kezel. De mi az, ami kifejezetten egyfajta iPhone-t ajánl a Próknak? Milyen Próknak?

Nos, mivel az idei csúcs-iPhone-ok megkülönböztető jegye a fejlettebb kamera, ezért várhatóan - ha tényleg Pro névvel illetik az XS-ek folytatását - a cég a fotósokat célozza meg a telefonnal. Tehát a Pro névvel az lesz az állítás, hogy ezt a telefont azok vegyék, akik komolyan, hivatásszerűen fotóznak. Mit gondoltok?

(a képen látható betűtípus egyúttal - szigorúan a saját véleményem szerint - az idei iPhone aloldal meghatározó typeface-e lehet, most, hogy Jony már egyáltalán nem dolgozik a cégnél, a csapatot pedig egy spreadsheet guy viszi)