Így szokott lenni: más cégek kiadnak valamit, ami annyira logikus és szerethető ötlet, hogy az Apple portfóliójában is megjelenik egy-két év múlva. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az Apple másolja ezeket az ötleteket, hanem azt, hogy az iparág kábé egyszerre mozdul ezekre a lehetőségekre (a kezdeti fázis ipari kémkedése persze mindegyik oldalra jellemző, de itt még nincs semmilyen termék), és míg az Apple hosszas kutatás-fejlesztés, tesztelés, user exprerience fázisokat tart, valamint minél több saját fejlesztésű alkatrészből akarják megoldani a dolgot, mások összeollózzák azzal, amit egyszerűen, gyorsan és olcsón meg lehet kapni.

Így aztán a Samsung Galaxy Book S egy nagyon jó példája annak, mit várhatunk egy felélesztett MacBook vonaltól 2020-ban.

galaxy-book-s-product-images-1.jpeg

A mostani pletykák szerint ugyanis az Apple 2020-ban adna ki MacBookokat, amit képesek 5G-s kapcsolatra, kerámia antennaegységek segítségével, vagyis baromi nagy elvi adatátvitellel. Azt találgattuk, hogy akkor most Air vagy Pro kapja meg ezt az opciót, de a válasz lehet, hogy kézenfekvőbb: egyik se. Hanem a MacBook.

A MacBook vonal, amit az Apple nemrég kinyírt, egy nagyon vékony, ventilátormentes, alacsony fogyasztású Intel procival szerelt megoldás volt, hordozhatósága, súlya miatt sokan szerették. Alapmunkákra teljesen megfelelt. Az, hogy egyáltalán létezett, bizonyítja, hogy az Apple szeretne egy ilyen vonalat. Az, hogy megszűnt, bizonyítja, hogy az Apple nem Intel procival szeretné ezt folytatni, mert nem látták ebben a konstrukcióban a folytatás lehetőségét.

Régóta megy a pletyka, hogy az Apple központban már egy ideje kísérleteznek saját fejlesztésű, maces ARM processzorok fejlesztésével, és a macOS is egyre inkább felkészül rá, hogy fusson ilyen környezetben. Az biztos, hogy az Apple minden eddiginél többet költ kutatás-fejlesztésre, összesen 4,3 milliárd dollárt a legutóbbi negyedévben, ami rengeteg. Az egész űrhajó-központjuk kevesebből lett felhúzva.

Ezek a fejlesztések persze nem mindig jelentenek meglepetéstermékeket, rengeteg megy el szolgáltatások fejlesztésére, ARKit-re, vagy az olyan hardverekre, amiket halandók sosem használnak majd (khm... Afterburner), de azért az összeg egy része mégiscsak meglepi lesz még. És az ARM alapú, ventilátormentes, hosszú üzemidejű MacBook pont egy ilyen jó terv, főleg hogy 5G támogatást is kaphatna jövőre.

A Samsung Galaxy Book S pont ez az irány, csak 4G-vel. A Snapdragon 8cx procival papíron egész jó teljesítményt hoztak, de ennél sokkal fontosabb, hogy 23 óra elvi üzemidőt ígérnek. 23 óra, emberek, ez a jövő a hordozható számítógépek korában (bár a Samsung gyorsan hozzátette, hogy nagyon változó lehet a mért érték ehhez képest, vagyis ezt azért bekamuzták). Mindenestre sokkal több, mint amit hagyományos Intelekkel ki lehet hozni, 999 dollárért egy ultrahordozható, nagyon vékony ARM gép pont az, amire az Apple-nek szüksége lehet.

Nyilván 1600 dollárért, de akkor is.