Találós kérdés.

Az biztos, hogy valami screenshot dolog, hiszen a Shift-Command-3 lenyomásával azonnal kitesz az asztalra egy teljes képernyős fotót a macOS, a Shift-Command-4 engedi kiválasztani a területet, a Shift-Command-5 még több lehetőséget kínál, egyedi dolgokra. A Shift-Command-6 viszont eleinte nem volt evidens. Sok esetben nem is csinál semmit.

Oké, Touch Bar-os gépeken a Touch Barról készít egy screenshotot. Nem tudni, ez mire jó, de tény.

Nálam viszont mást csinált. Készített egy képernyőképet, amit azonnal meg is nyitott szerkesztésre a fotószerkesztő programban.

ke_pernyo_foto_2019-07-19_9_28_19.png

Hű, hát ez meg mi?

A fotószerkesztőm az Acorn, így hát írtam a fejlesztőknek, hogy ez az ő érdemük-e. Írták, hogy igen, a program felrakásával felmegy egy global hotkey is, ami azt jelenti, hogy minden esetben le lehet futtatni, nem kell, hogy a billentyűparancshoz épp az adott program legyen az aktív. Az viszont kell, hogy a program maga nyitva legyen, különben nincs semmi.

Amellett, hogy tök jó lehetőség, furának találtam, hogy egy app így telepíteni tud, emlékeim szerint külön értesítés nélkül, egy global hotkey-t, ami a user egy adott billentyűzetlenyomására lefuttat valamit, ami talán semmilyen látható eredménnyel nem jár (amennyiben maga a program nyitva van a háttérben akár). A macOS nem kér engedélyt az ilyesmikre, hiszen a program működésének része a billentyűparancs - írták. Ami érthető, ha magában a programban adják ki, de egy másik programot futtatva?