Egyik olvasónk, Tamás írta kommentben, miszerint

OTP MasterCard-om lejárt hó elején, kaptam helyette VISA kártyát amivel nem megy az Applepay. Most vitatkozom az OTP-vel.

A dolog ugye azért kellemetlen, mert valamiért csak Mastercard elfogadott az Apple Pay-hez, és noha eddig egy átalgfelhasználónak nagyjából mindegy volt, melyik kártyája van, addig most már nem annyira. Mert egy Visa, Magyarországon, az OTP-nél kevesebb szolgáltatást ad, mint a Mastercard.

Nem hagyhattuk ennyiben, ezért megkerstem az OTP-t, az alábbi kérdésekkel:

  • hogyan döntik el, hogy valakinek MasterCard helyett Visát adnak újításkor?
  • értesítik-e előre az illetőt?
  • van-e választása az ügyfélnek, hogy MasterCard vagy Visa kártyát kér lejáratkor? Hogyan élhet ezzel a jogával?
  • tisztában vannak-e, hogy az egyik kártyatípusnál az elérhető szolgáltatások köre, az Apple Pay miatt, kevesebb?
  • mely ügyfelek számolhatnak azzal a lehetőséggel, hogy új kártyaként egy Visa-t kapnak, ha eddig Mastercardjuk volt?

Az alábbi megnyugtató válasz érkezett:

Az OTP Bank 2019. február 1-jén indította el a Mastercard Online és a Mastercard Online Jump kártyák részleges cseréjét VISA Online kártyákra. A 2019. május 21-én elindított Apple Pay szolgáltatás bevezetésekor a hitelintézet figyelembe vette ezt a cserefolyamatot, így ha a rendszer érzékeli, hogy az ügyfél digitalizálta a Mastercard típusú kártyáját az Apple Pay-be, akkor nem VISA Online, hanem továbbra is Mastercard Online kártyát küld a részére. Ezt a rendszer csak akkor tudja figyelembe venni, ha a lejáró kártya digitalizálása korábban történt, mint ahogy a kártya cseréjének folyamata elindult. Ha a digitalizáció a cserefolyamat elindulását követően volt, akkor az ügyfél VISA Online cserekártyát fog kapni. Ha az érintett kártyabirtokos továbbra is Mastercard Online kártyát szeretne használni és nem fogadja el a VISA Online cserekártyát, akkor lehetősége van új Mastercard Online kártyát igényelni. Kártyacsere esetén a leadott VISA Online kártya időarányos díja mellett a VISA Online kártya kibocsátási díját is jóváírja az OTP Bank az érintett ügyfelek részére.

Az OTP Bank a jövőben tervezi VISA bankkártyákra is kiterjeszteni az Apple Pay szolgáltatást, hogy még több ügyfél számára biztosítsa az érintéses mobilfizetés élményét.

Tamásnak ingyen cserélték a kártyáját azóta. Az Apple oldalán pedig a Visa is ott virít egyébként elfogadott kártyatípusnak.

ke_pernyo_foto_2019-07-17_7_30_41.png