A Rackforest.com portálon bukkantam erre a remek cikkre, amit én írtam.

Ebben a szerző azt fejtegeti, hogyan is áll most ez az Apple ezzel a szerver-kérdéssel. Mármint: mindenki tudja, hogy az XServe, a cég szervertermekbe készített, szerver célra használható szervere 2011 óta halott. Mi is megírtuk anno. Az azóta szervernek csúfolt valamik közül leginkább a Mac Prók voltak nevetségesek: egy álló workstationt mégis hogyan lehetne elhelyezni egy profi, hűtött, lecsavarozott, biztonságos környezetben? A Mac mini Servernek volt értelme, ne aztán azt is elkaszálták.

mini.png

Az utóbbi időben azonban két dolog történt, látszólag egymással ellentétes irányban.

Egyrészt az Apple tavaly gyakorlatilag kibelezte a saját macOS Server operációs rendszerét. Az egykor saját segédprogramokkal és open source megoldásokkal telepakolt, out-of-the-box rendszer mára már egy tényleg kibelezett hulla. Kivették a saját és az open source alkalmazásokat is, bármit akarunk kezdeni vele, indulhat a szoftverkeresés, letöltés, konfigurálás. Azt a szoftververziót, ami valójában már nem is szoftververzió, 5.71-es frissítésnek hívják.

Másrészt a WWDC-n bemutatták a szerverterembe illeszkedő Mac Prót, ami a ventilátorok irányával, a fogantyúkkal, és remélhetőleg még sok más szolgátlatással és csatlakozási lehetőséggel ideálissá teszik a gépek profi helyre költöztetését. Szervertermekbe, grafikai stúdiók termébe, természetesen.

5_2.png

Ez ellentmondás? Vagy csak látszólag az? Nem tudom. Vajon csak én nem tudom eldönteni, hogy most akkor hogy áll az új Apple, ez a múltbeli elmaradásokat foltozgató, dizájnt kevésbé fontosnak tartó cég ezzel a szerverkérdéssel?