Kicsit zavarban vagyok. Az Apple az iOS 13-mal olyan dolgokat kapcsol be, engedélyez, fejleszt, amiket évekkel ezelőtt vártunk, aztán letettünk róla. Vagy ami szimplán elképzelhetetlen volt. Egérrel használható iPad. Sirivel lelérhető lokális és globális rádióadók. Gesztusvezérelt másolás-beillesztés. Pendrive-ok beolvasása. És most:

ke_pernyo_foto_2019-07-03_8_51_26.png

adatátvitel két iOS eszköz között, kábellel.

A kódra, ami ezt a lehetőséget leírja, az iOS 13 developer bétában bukkantak.

Úgy volt, hogy az Apple eliminálni akarja a kábeleket. Az iTunes-os mentésről, restore-ról leszoktattak már minket jó ideje, lassan a vezetékes töltéssel is megteszik. Felhőbe szinkronizálás, felhőben tárolás, online mappáink megosztása bárkivel. Kifejlesztették az AirDrop-ot, amivel iOS eszközök között lehet gyorsan fájlokat megosztani. Általában működik.

Hogy mi célból lehet vezetékes átvitelt kérni, nem tudni pontosan. Sima fájlmegosztásra egyrészt kényelmetlen lenne már, másrészt van jobb megoldás, rég. Csak azt tudjuk elképzelni, hogy tömeges adatátvitelnél van rá szükség, vagyis új iPhone aktiválásakor. Jelenleg csak iCloud backupból vagy iTunes backupból tudod naprakésszé tenni az új, üres készüléked, de ha összeköthetnéd a régi telefonoddal az újat, akkor percre pontosan a legújabb állapotot menthetnéd át, ráadásul sokkal gyorsabban. Jelenleg nincs Lightning-to-Lightning kábel az Apple-nél, de ez nyilván megoldható probléma.

És hogy miért vagyok zavarban? Mert nem értem, hogy ez az új Apple, amiről itt is írtam, pontosan milyen elvek mentén gondolkozik. Nem állt ki senki, hogy hé, most már így gondoljuk, és nem úgy. A tettekből kell kikövetkeztetni, ami meg eléggé félre tud csúszni. Most láttam egy Black Mirror részt, amiben az egyik szereplő biztos volt abban, hogy dugni fog, de a nő inkább megölte, holott elvileg meg is beszélték előtte, mi fog történni. Szóval a jelekből olvasással azért van még egy kis bibi.