Hihetetlen, de néhány év alatt eljutottunk odáig, hogy Jony Ive távozása az Apple-től, amit a múlt héten jelentett be a cég, tökéletesen észrevehetetlen lesz a termékeken. Legrosszabb esetben. Jobb esetben meglátszik, mert előnyére változik minden. Sokan viccelődtem az elmúlt években arról, hogy Ive már egyébként sem dolgozik semmit a cégnél, mert a termékek dizájnjában csak az igényességet lehetett látni, semmiképp sem az átütő erejű művészetet. És kiderült, hogy igazam volt.

Most, hogy Jony Ive kilép a cégtől, és saját vállalkozási indít LoveFrom néven, kiderült, hogy már négy éve elhanyagolja a munkáját. A Bloomberg és a WSJ is írt arról, hogyan reagáltak néhányan a dizájn-csapatból, ebből pedig kirajzolódik egy szomorú, lassú erózió.

Jony Ive még aktívan dolgozott az Apple Watch-on. Aztán, amikor kiadták az órát, hátralépett - állítják egybehangzóan több forrás elmondása alapján. Nem mindig jelent meg a meetingeken, több órát késett, aztán már csak párszor ment be egy héten. Amikor pedig bement, akkor sem sok hasznát vették: a csapata, ami saját elmondása szerint nagyon is igényelte volna már a vezetői döntéseket, iránymutatást a termékeket illetően, nem kapott semmit. Ive azt ígérte, minden hónapban lesz egy “dizájn hét”, de azokat sem nagyon tartotta meg. Beállított ugyan maga helyett két embert, Alan Dye és Richard Howarth személyében, de ők nem örvendtek a csapaton belül ugyanannak a tiszteletnek. Mark Gurman szerint Howarth nem is akart vezető lenni. Úgy meg azért még nehezebb.

2017-ben Tim Cook megpróbálta helyreállítani a békét, és rávenni Jonyt, hogy jobban vegyen részt a napi munkában. Egy ideig sikerült, aztán megint elmaradt a vezetés. Ive sokat utazott az Egyesült Királyságba beteg apjához, és a saját dizájnstúdióját építette. Csütörtökön összehívta a csapatát, és egy családias, meghitt beszélgetés során elbúcsúzott mindenkitől.

Nem nehéz kitalálni, hogy mi történt, és mi okozta ezt a lassú eróziót. Steve Jobs 2011-ben halt meg. Senkinek sem kell bemutatni a dizájhoz való hozzállását, a perfekcionizmusát, azt, amit ő értett a tökéletesség alatt. És noha Jobs maga nem volt szakmabéli, mégis a tökéletesség keresésével inspirálta a dizájnereket, különösen Jony Ive-ot, aki ennek a megszállottságnak a terhe alatt tudta kipréselni magából a legjobbat.

apple-ipad-mini.jpg

Amikor Jobs meghalt, Tim Cook személyében a vállalat egy igényes vezetőt kapott, aki ugyanúgy megkövetelt mindent... papíron. De egyszerűen nem volt meg ugyanaz az ízlése, ugyanaz a belső meggyőződése a dizájnt illetően, mint elődjének. A dizájn volt az Apple gerincoszlopa, ami vezérlőelvként, központi eszmeként itatott át minden folyamatot. De csak addig, amíg Jobs fenntartotta ezt, mert valójában Jobs fejében működtek így a dolgok.

A vezető tervező néhány éven belül motiválatlan lett, és frusztrálttá tette a dizájncsapatot. Kinevezett olyanokat maga helyett, akik nem is annyira akartak ott lenni. Megígérte a törődést, de nem tartotta be. Gyakorlatilag annyira rossz vezető lett, amennyire csak egy vezető rossz lehet. Négy évig véreztette ki a csapatot, aki nemcsak a irányát veszítette el, de vélhetően a kapcsolatát a cég magjával is. A dizájncsapat, ami egykor egy elsődleges és közvetlen, 100 gigabites csatornát kapott a legfelsőbb vezetéshez, és ott voltak a cég minden egyes döntésében, most egy másodlagos ADSL vonallal bíbelődnek csak.

Nem lepődnék meg, ha úgy éreznék: elég, ha csak szépet terveznek. Ez, aki nem tudná, nagyjából egy káromkodás az Apple-nél.

Szóval véget ért a négy éves kivéreztetés, Ive a saját cégének megrendelőjeként továbbra is kapcsolatban marad az Apple-lel, de nagyon remélem, hogy felvesznek a helyére egy igazi vezetőt. De nemcsak ezt remélem, hanem hogy olyan gyorsan megtalálják, hogy még legyen lehetősége elkapni azt a használaton kívüli 100 gigabites vezetéket, és bedugni a helyére. Sajnos ez a négy év sokkal többet ártott ennek az ügynek, mint használt, az egyetlen értelme a részvénypánik megelőzése volt: ha Jony 2015-ben lép ki, a cég pénzt veszít. Hosszútávon viszont lehet, hogy fennmarad a csapat kohéziója.

De reménykedjünk, hogy lesz valaki annyira motivált, hogy ezt megteszi. Kár, hogy a hatalmas részvényopciós csomag majd vonzza a rendkívüli referenciákat felmutatni tudó szerencsevadászokat is.

update: Tim Cook tagadta a cikkben foglaltakat