Az iOS 13-an, ha második generációs AirPods-od vagy Powerbeats Pród van, egy új ficsörrel találkozhatsz. Ez az Announce Messages, ami a kéz nélküli netezés új állomása lesz.

Az első alkalommal, amikor csatlakoztatod a fenti füleseket iOS 13-nál, felugrik egy kérdés: akarod engedélyezni az Announce Messages-t? Ha engedélyezed, onnantól a bejövő üzeneteidet felolvassa a Siri, kérdés nélkül, a füledre, és a felolvasás után egy hangjelzéssel értesít, hogy mostantól hallgatja a válaszodat. A választ speech-to-text-tel üzenetté alakítja, és válaszként elküldi.

A funkció az Apple Messages programjával és minden más programmal működik, ami felhasználja a SiriKit ide vonatkozó developer API-ját.

Szerencsére a funkció szűkíthető: beállítható, hogy minden üzenetet olvasson fel, vagy csak a legutóbbi beszélgetések folytatását, esetleg minden üzenetet a telefonkönyvünkben található kontaktoktól, vagy csak a kedvenc kontaktjaink üzenetét.

ke_pernyo_foto_2019-06-14_12_16_13.png

Sajnos azonban a felolvasást a Siri végzi, így a magyar nyelv nem lesz még támogatva.

A fura az egészben az, hogy a vakok a VoiceOver kisegítő lehetőséggel ma is magyarul olvastatják fel az üzeneteiket, gépi hanggal. Ha bejön egy üzenet, ráhúzzák az ujjukat, amire a hang felolvassa magyarul a magyar szöveget, akár az AirPods-ukra. A válasz gombra nyomva pedig diktálhatnak, az üzenetet pedig a küldés gombbal küldhetik. Három parancs - a VoiceOver-es dupla klikkek miatt összese 12 érintés -, ezt lehet megspórolni egy ilyen funkcióval.

De ez a VoiceOver. Nincs köze a Sirihez, gépi hangon beszél, kisegítő lehetőség. Mégis, hogy ennek a kényelemnek a közelébe érjünk, évekre lehet még szükség magyarul.