Az Apple tegnap bemutatta a Sidecart, vagyis a lehetőséget, hogy az iPadünket egyszerűen a Macünk kiterjesztésének használjunk a következő operációsrendszer-frissítésekkel, ősztől.

De vajon hogy működik? És milyen programok támogatják?

A macOS Catalina oldalán látható egy részletesebb leírás arról, hogy mit is kell tudnunk a Sidecarról, vagyis Oldalkocsiról. Először is azt, hogy vezetékkel vagy vezeték nélkül is működik, utóbbi 10 méteres távolságot tesz lehetővé a két vas között.

Különböző lehetőségek vannak, hogyan kapcsolódjon be az iPad a munkába. Az egyik lehetőség az Extended desktop, vagyis az iPaddel csak plusz teret nyerünk, az asztalunk kiterjesztése lesz a második kijelző. Prezentáció esetén viszont ilyenkor a kész prezit látjuk az iPaden, miközben a Macen szerkesztjük azt. Mirrored desktop funkció tükrözi a Macünk kijelzőjét az iPadre, így az iPad egy pehelykönnyű képernyőmegosztás olyan esetben, ha mondjuk büdös szájú embernek mutatnánk meg a munkánkat, de nem akarjuk, hogy fölénk hajoljon hátulról.

A Continuity Markup funkció azt jelenti, hogy a Macen megnyitott pdf-et az iPaden szerkeszthetjük, aláírhatjuk, beleírhatunk, aláhúzhatunk, rajzolhatunk bele. Ahogy húzogatjuk a tollat, úgy jelenik meg a tartalom a Macen is. A Continuity Sketch hasonló funkciót tud, rajzolhatunk az iPaden, és a rajzot bármilyen dokumentumba beilleszthetjük a Macen.

ke_pernyo_foto_2019-06-04_9_03_33.png

A Sidebar segítségével az iPad egy hatalmas TouchBarrá változik. Megjelennek rajta a legtöbbet használt parancsok, egyébként billentyűkombinációval használt funkciók. Egyébként a Touch Bar, mint szoftver is megjelenik itt: a hagyományos TB-gombok is megjelennek az iPaden, ha kérjük. Olyan Maceken is, amin nincs Touch Bar.

A fejlesztőknek semmit nem kell tenniük, hogy a programjuk kompatibilis legyen a Sidecarral - az lesz. Ha az alkalmazás használja a fejlett stylus funkciókat, az érintésérzékenységet vagy a dőlésérzékelést, azt az AppKit-ben azért be kell állítani. Ugyanígy állítható, hogy az adott program milyen funkciót adjon a dupla klikknek a Pencilen.

Ezek azok az appok, amik már most biztosan teljes támogatást adnak a Sidecarhoz. De miel ez nem jelent sok melót, valószínű nem marad ki a végére senki, szóval ez inkbb csak PR:

ke_pernyo_foto_2019-06-04_9_01_02.png