A Huawei az utóbbi napokban, hetekben sorra veszti el az amerikai beszállítóit, sőt már az ARM is kihátrált a kínai gyártó mellől. Ez rövidtávon - és nem kizárt, hogy hosszú távon is - elég nagy csapás a cégnek, és az egyre exponenciálisabb terjeszkedésének az okostelefonok világpiacán.

dsc07506.JPG

Ennek hatására - a kínai híradók segítségével - egyre erősödik a “bojkottáljuk az Apple-t” mozgalom az országban. Egy állami mobilcég vezetője úgy nyilatkozott, manapság kínos, ha valaki iPhone-nal jár, miközben a cégvezetőknek Huawei van a zsebében. Elemzők szerint a Huawei határon túli nehézségei csak növelhetik a márka iránti bizalmat az országon belül.

Mi, akik ismerjük a rövid és velős jelszavak egyszerre több fórumon történő ismételgetésének erejét, tudjuk, hogy nem véletlenül jelennek meg az ilyen hangok a híradásokban. Ha a a természetes emberi reakciók közül egyeseket felerősít, másokat lenyom a média, akkor konkrétan dollármilliárdok vándorolhatnak egyik zsebből a másikba. És úgy tűnik, Kína megtalálta a saját Huawei-ét, ami az Apple.

Az országban egykor 9,5 százalékos okostelefonos részesedést szerző Apple először 7 százalékra zsugorodott, és várható, hogy akármit csinálnak, tovább tűnnek el. És ez meglátszódik majd a következő negyedéves jelentésből, aminek nem örülök, nyilvánvalóan azt jeleni, hogy

a végén mi fizetünk majd többet, hogy meglegyen az üzleti eredmény.