Az Apple kiadta az operációs rendszereinek frissítéseit tegnap, az iOS 12.3, tvOS 12.3, watchOS 5.2.1 és macOS 10.14.5 összességében legfontosabb újítása az új TV app. 100 országban tették elérhetővé, köztük Magyarországon, de nem minden országban egyformán üdvözlik a lehetőséget.

img_1721.JPG

A TV app alapvetően arra lett kitalálva, hogy központi hely legyen. Egyrészt magába foglalja az iTunes által nyújtott filmeket, TV show-kat, a cég új, saját tartalmait, egyben pedig lehetőséget ad tévés appoknak, hogy becsatornázzák magukat ide. Előfordul olyan is, hogy a TV app több, mint amit az eredeti kínál, az HBO esetében például a TV appban le lehet tölteni a tartalmakat offline megtekintésre. Az HBO appja nem tud ilyet.

Ennek megfelelően jobb helyeken a TV app felső menüje olyan felsorolást tartalmaz, mint Watch Now, Movies, TV Shows, Sports, Kids, Library. Nálunk ez mindössze a Műsoron, Filmek, Könyvtár lehetőségekre szűkül. Az Apple egy külön oldalon sorolja, hogy mely országokban milyen appok működnek együtt a TV appal, de Magyarország nem szerepel a listán.

img_1723.JPG

Így lehet, hogy noha a TV app ott van már az Apple TV-men és az iPhone-omon is, semmilyen appot nem kínál integrálásra. Annak ellenére sem, hogy működő, élő előfizetéssel rendelkező HBO GO app ott figyel a készülékeken, ami más helyeken elvileg integrálódik. Ugyanígy a Prime Video. A Netflix ugye kimaradt a buliból, tehát az beláthatatlan ideig nem is lesz része az integrációnak.

Szóval a TV app egyelőre nem sok mindenre jó itthon. Mindenesetre tesznek róla, hogy az Apple TV használók (azért itt érzek egy kis redundanciát a névadásban) tudjanak az új appról, az Apple TV-n a távirányító egyik gombját, ami eddig a Home volt, most átprogramozták. Egy kattintásra a TV appot indítja el, csak a másodikra visz ki a főképernyőre. Értem a célzást, meg a rászoktatási próbálkozást, de kösz, nem. Egyébként visszaállítható, a Beállítások, Távirányítók és Eszközök, Főgomb menüpont alatt.