Az utóbbi időben olvasgattam olyan pletykákról az Apple háza tájáról, amik eléggé megmozgatták a fantáziámat. Most nem arról beszélek, hogy mindegyik meg is valósítható nagy valószínűséggel, csak arról, hogy milyen irányok lehetnek a cég előtt.

Find My Stuff

Az Apple állítólag egyesítené a Find My Friends és Find My iPhone szolgáltatásokat egy nagy appban. A projektet házon belül állítólag GreenTorch-nak híváják, és már nagyban tesztelik. A lényege az lesz, hogy ha meg akarsz valamit találni, elindítod a Find Network nevű szolgáltatást, és megmondod, mire vagy kíváncsi, valamelyik cuccodat keresed, vagy valamelyik családtagod holléte érdekelne. Ugyanitt megoszthatnád a saját földrajzi helyzetedet a barátokkal, vagy kérhetsz hozzáférést másoktól. Be lehet állítani értesítést, ha egy barátod egy meghatározott helyre ér.

Az Apple állítólag olyan eszközöket is kiadna, amikkel egyéb tárgyakat is követhetünk.

Ezek alapján nem csak az Apple eszközöket érhetjük el innen, hanem mondjuk az autónkat, a hátizsákunkat, és mindegyikre beállíthatnánk értesítést. Ha az autónk vagy a hátizsákunk elkezd mozogni, kikerül egy adott körből, és így tovább.

Jelenleg épp használok egy kutyanyakörvre szerelhető Tracktive nyomkövetőt, amivel gyakorlatilag bárhová követhetem a térképen a "kutyámat". Valójában a cucc bármire szerelhető, én egy munkatársamra szereltem, hogy a városi túránk során lássam, pontosan merre jár, de autóban is otthagyható, gyerekre erősíthető, több napig bírja egy feltöltéssel. Szóval egy ilyenre készülhetnek Cupertinóban, bár őszintén szólva ez pont az a kategória, amit külső gyártókkal, licenccel oldhatnának meg, nincs hatalmas margin. Bár: előfizetési díj meg van.

Szóval ez inkább szolgáltatás!

ke_pernyo_foto_2019-05-08_12_29_48.png

Apple Watch Unlock

Azt, hogy az Apple Watch milyen jó azonosító eszköz, már tudhatjuk. Ha feltesszük a csuklónkra, és azonosítjuk magukat, utána az óra érzékeli, ha levették az adott kézről. Addig pedig biztosan tudhatja, hogy továbbra is a gazdája viseli.

Így már például fel tudjuk oldani a Mac-ünket. Ha az Apple Watch rajtunk van, amikor felnyitjuk a laptopot, nem kér semmilyen azonosítást. Ezt fogja állítólag bővíteni az Apple: a Mac-en sok más tevékenység engedélyezéséhez lehet elég, ha egyszerűen viseljük az órát.

macos-high-sierra-unlock-watchos4-3-computer-with-apple-watch-hero.jpg

Vagy ahogy egy kommentelő írta, és milyen igaza van: 1password unlock with Apple Watch please!

iPhone Gas

Ez egy szabadalom, úgyhogy nagy fenntartásokkal kell kezelni, de az Apple gondolkozott/gondolkozik azon, hogy gázérzékelőt épít a telefonokba. A beadvány alapján nem a körülöttünk lévő levegő minőségét elemezné nekünk - nyilván azt is lehetne -, hanem a

helymeghatározásnál alkalmaznák a gázérzékelőt.

Az ugyanis rögtön meg tudná mondani, hogy házon belül, vagy a szabadban vagyunk, sőt, egyes helyiségeket is felismerhetne az ott érzékelhető levegő alapján. Anélkül, hogy a GPS-t egy percig is bekapcsolták volna.

30758-50680-detection-air-patent-application-position-l.jpg

Egy ilyen érzékelő így elég menő lenne, és egyszerre több módon is szolgálatába állhatna az emberi egészségnek ÉS a helymeghatározásnak. Ráadásul reneszánszukat élhetnék a fingós appok: beállíthatnánk, hogy ha olyan szagot érez, adjon ki röttyentős hangot a telefon, így jelezve a környezetnek, hogy vigyázat.