A héten kijött az Apple hivatalos negyedéves jelentése, amiben ugye már egyre kevesebb elemeznivaló van, hiszen nem közlik az eladások darabszámát sem iPhone, sem iPad, sem Mac tekintetben, így leginkább a bevételt, az árrést és a nyereséget látjuk. Az meg ugyan csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de egyáltalán nem drámaian. Tök jó negyedévet zártak, mondhatjuk.

Miközben egy éve 61,1 miliárdos bevétel mellé 23,4 milliárdos gross margin jött, addig most ez a páros 58 és 21,8 milliárd. Vagyis az árrés aránya alig csökkent a bevételhez képest, az Apple szépen tartja elképesztő magasságokban ezt a hányadost.

Oké, az iPhone eladásokban látható egy 17 százalékos visszaesés, de az iparági elemzők úgy látják, hogy ennél sokkal nagyobb mértékben zuhant az eladott iPhone-ok darabszáma. Pár napja még 30%-ről beszéltek, most már csak 23-ról. Mindenesetre ez a legnagyobb visszaesés az iPhone történelmében, már ami az eladásokat illeti (a kielzőméret például folyamatosan nőtt az eleje óta).

iphone-shipments.png

Ez pedig csak úgy történhetett, hogy az Apple magasabb átlagáron értékesíti az iPhone-okat idén a tavalyihoz képest, és még ennél is fontosabb, hogy tudott emelni a marginon az egyéb termékek körében is, hogy végül feltornássza a cég összes nyereségét egy a befektetők számára teljesen elfogadható szintre. Eredmény? Ismét egybillió dolláros piaci kapitalizációt ért el a cég, Ez a Cook tényleg egy varázsló, hacsak nem derül ki évek múlva, hogy a negyedéves jelentéseket kézzel töltötték ki ebédszünetben.

És azért így pillanatra azért tekintsünk ki Cupertinóból, a fenti táblára, és vegyük észre, hogy a Huawei úgy ért el 50%-os emelkedést, hogy a teljes piac 6,8 százalékos zsugorodásban volt. Már ha mágusokról van szó.