A tavalyi évben elég sok viszonylag új társasjátékot próbáltam ki, mind közül legjobban a Mars terraformálása tetszett a legjobban. Ez egy baromi összetett, mégis viszonylag könnyen elsajátítható game, amiben a Marsot kell élhetővé változtatnunk. Itt írtam az első játékélményemről.

Egészen furcsa módon született: tizenhat testvér természettudós apjuk házi társasjátékaival játszottak gyerekkoruk óta, közülük öten pedig felnőttkorukban egyéb tevékenyésgük mellett céget is alapítottak erre a célra. Így vágtak bele a Mars terraformálásba is. Ráadásul Jacob, a vezető fejlesztő testvér - kémikus, tanár - azt akarta, hogy a játék minél több valódi tudományos áttörésre alapozza az elképzelt marsi terraformálási folyamatokat, így a Mars terraformálása kábé az, amit most tudunk erről a kihívásról (azon túl, hogy valójában nem tudjuk megcsinálni).

A sci-fi társas különös (kissé pszeudo-)realitása, valamint a végletekig csiszolt játékmenet, a láthatóan beleölt sokezer óra kísérletezgetés után nem csoda, hogy a Board Game Quest 2016-os év játékának választották, és hogy már több kiegészítő is megjelent az alaptáblához.

Na, ezt a játékot láttam meg az AQUA-nál 10.290 forintért, ami nagyjából a kétharmada annak, amennyiért korábban megvásárolhattam volna, és valamiért halogattam. De így hazafelé menet egy budai, Horvát utcai parkolóban, az autómból telefonról megrendeltem online, fél óra múlva jött az e-mail, hogy mehetek érte, a Pólusban meg beugrottam az ottani üzletbe. (Egyben ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy az AQUA társasokat is árul, mert ezt eddig nem tudtam.)

Ennek a társasnak a geekfaktor / játékélmény aránya tökéletes. Szóval gondoltam, hogy titeket is érdekelhet. Annyira geek-barát, hogy egyszemélyes módban is lehet játszani, ilyenkor is ugyanaz a cél, megemelni az átlaghőmérsékletet, az oxigénszintet, és óceánokat varázsolni az egyenlítő mentén, itt is különös események rázzák meg a Marson élő generációk életét, ugyanúgy kihívás lesz a végső győzelem, csak közben nincs kivel megosztani.

Viszont olyan pengévé csiszolod magad, hogy a többieket lekened az asztalról.

Disclaimer: az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere