Ha eléd áll Marsellus Wallace, hogy hoz néhány keménykötésű tagot, feszítővasakkal, hegesztőpisztollyal, és csak egyvalamit húzhatsz elő a zsebedből, mi lenne az?

Nyilván mindenki azt mondja, hogy egy pisztoly. De ez nem az USA, itt komoly kritériumok kellenek ahhoz, hogy fegyvert tarts, és még komolyabbak, hogy csak úgy előrántsd az utcán. Konkrétan legyél rendőr, szolgálatban, különben bajba kerülhetsz. Ráadásul ki kardot ránt, kard által vész el.

A legjobb önvédelmi fegyver egy speciális kamera. Én ezt az elméletet vallom.

Az autóval leszorítós arcoknak, a kötekedőknek, akik verekedést akarnak kezdeményezni: mindegyikük észhez tér, ha rájuk irányítod a kamerát. Az, hogy felvétel készül róluk, amit a rendőrségnek lehet mutatni, vagy kitenni Youtube-ra, és ezzel egynapos, nem várt hírességet okozni az elkövetőnek, nem vonzó. Volt, akik emiatt a munkahelyéről is kitettek már, nem fun.

Persze ha Mr. Wallace-ról van szó, ő elveszi a kamerát, telefont, és széttöri, vagy egyszerűen ellopja. Így nincs felvétel, nincs baj. Ezért az a legjobb felvétel, gondoltam, ami egyből felhőbe tölt, így a rögzítő eszköz elpuszttása a felvételben semmi kárt nem okoz. Még jobb, ha stream-el, és az ismerőseinket értesíti a videóról.

“Csinálj amit akarsz, de az arcod, és amit eddig tettél, már kitörölhetetlenül ott van legalább egy szerveren, sok ezer kilométerre innen. Amit mostantól csinálsz, az mind a számládra íródik, holnap. Folytatod?” Én egy ilyen fenyegetést szívesen odaadnék a szeretteim kezébe, ráadásul fenyegetőbb, mint a sima erőszak.

Úgyhogy amikor megláttam ezt, felcsillant a szemem:

54ec3c53-54e2-48fc-b645-108fbe652c2b_sr970_300.jpg

Egy marokban elférő kamera, különféle tokokkal, vízálló tokkal, leesés ellenivel, felszerelhető autóra vagy bármilyen állványra. Egy MicroSD-re lehet vele menteni, gombokkal lehet indítani a fotót vagy a felvételt, és stream-elő kamera, vagyis egyből Youtube-ra közvetíti az anyagot a leírás szerint.

Kaptam egyet tesztelni az AQUA Webshopból. Az első tapasztalatok ígéretesek voltak: a kamera fogása jó volt, a tokok könnyen rámentek, és tényleg minden funkcióra adtak egy-egy megoldást. A kedvencem a sima csíptető tok volt, amivel ruhára lehetett tenni:

dsc06123.JPG

dsc06434.JPG

dsc05693.JPG

dsc06436.JPG

Gyenge fényviszonyok között nem készít jó felvételeket, de napsütésben nagy látószögű, jó minőségű képeket és videókat lő.

p0050005.JPG

Mivel marokban is elfér, a kamera fogása és témára irányítása nagyon természetes. Azt ugyan nehéz megmondani, hogy melyik a készülék teteje, ebben azért segít egy felvételt és bekapcsolást jelző LED, a kamera ráadásul beszél, így az app nélkül is lehet nagyjából tudni, bekapcsoltuk-e vagy nem.

Sajnos a hozzá tartozó app borzasztó. Egyrészt ahhoz, hogy kommunikálhassunk a kamerával, indíthassunk felvételt, vagy akár stream-et, kapcsolódni kell a kamerához wifin, majd vissza az eredeti kapcsolathoz, ez nagyon körülményes minden egyes alkalommal végigjátszani. Sokszor pedig megnyomod a gombot, és nem történik, aminek történnie kell, így például a stream-elést egyszer már majdnem sikerült elindítanom, de aztán mégsem.

Ez nagyon messze van attól, hogy előveszem - bekapcsolom - elindítom a stream-elést. Pedig egy ilyen eszköz, kiegészítve azzal, hogy hangosan elmondja a körülöttünk állóknak, mi történik, remek megoldás lenne a bűnmegelőzésben. Jó esetben. Rossz esetben a bűnfelderítésben.

Ez a Motorola kamera, noha minden lehetősége megvolt erre, a szoftvere miatt nem ugrotta meg a feladatot. Nem is adta neki senki ezt a feladatot, tegyük hozzá. Így csak egy _hardveres_ szempontból egész jó action kamera, eléggé olcsón. Jó alternatíva azoknak, akiknek a GoPro drága, de mégis játszanának ilyennel - ha kihagyjuk a képletből az appot. A Verve Cam itt kapható. Viszont ha ti tudtok nekem való action cam-et, ami egy gombnyomásra stream-el, ne hallgassátok el.

Disclaimer: Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere