Mi a kislányunk születése után vásároltunk egy IP kamerát, amit azóta elutazásunkkor a nappali és a kert megfigyelésére használunk. Szerencsére 180 fokban lát, így a nagy ablaktábla elé helyezve egyszerre látom a kertet és a szobát távolról. Értesít, ha mozgást lát vagy hangot hall, emailben és push notificationnel, valamint rögzít Micro SD kártyára, amit vettem mellé.

Ez egy alap megoldás. Mi a baj vele? Az értesítések sokszor percekkel az esemény után jönnek, nem mindig azonnal. Ha folyamatosan figyelem a kamera képét távolról, van, hogy ledob a kamera, vagy egyszerűen egy kimerevített képet mutat, ami ugye a kamerás megfigyelés filozófiájában nem értelmezhető. Mint alap megoldás, "rápillantok, mi újság" elven mégis jobb, mint a semmi, 30.000 forint körüli összegért.

Most viszont upgrade-elni szeretnék, és több kamerát használva egy stabil rendszert kialakítani. Erre előszeretettel adnak félmilliónál magasabb árat a hozzáértő cégek, amik általában olyan hardvereket tartalmaznak, amiket nem feltétlenül szeretnél. Meg úgy gondoltam, ezt meg tudom én is oldani. Mi az, ami ilyenkor egy alap kiskamerához képest elvárás?

  1. A szoftver sok kamera esetén is legyen gyors. Most egy kamerával is lassan hozza be a képet, nem tudom, mihez kezdene néggyel. De elvileg tudná a mostani Dlink appja is.
  2. A szoftver legyen megbízható. Ne legyen kifagyás.
  3. A kamerát kültérre is kitehessem, tehát bírja a fagyot és az esőt is.
  4. Legyen központilag megoldott az adattárolás, ne a kamerába kelljen MicroSD-ket vásárolgatni, amiket aztán egyenként kell kioperálni, ha kell.
  5. A riasztási esemény legyen picit szofisztikáltabb, egy bogár vagy egy fényszóró ne riasszon.
  6. A rendszer telepítése legyen egyszerű.

Na, végül eljutott hozzán az AQUA Webshop jóvoltából egy Swann négykamerás 4K kamerarendszer, ami nyolc kameráig bővíthető, és a fentieket tökéletesen hozza, és még olyanokat, hogy dobtam párszor egy hátast.

sw.jpg

dsc06545.JPG

A Swann a DIY híve, ami azt jelenti, hogy a termék dobozába belepakolnak MINDENT, amire szükséged lehet a telepítésnél. De tényleg, az összes kamerához 18 méternyi Ethernet kábel, a felügyeleti monitorhoz vagy tévéhez egy HDMI kábel, saját egér, hogy a felügyeleti szoftverben tudj kattintgatni, sőt még csavar és tipli (!) is, amivel a falba tudod fúrni a kamerákat, plusz tömítések, ha falon kívülre viszed ki az Ethernet kábeleket.

És a kameráknak nincs többre szüksége, csak az Ethernet kábelre: ezen megy az adat és az áramellátás is. Felfúrod, ahová akarod, bepattintod az Ethernetet, bepattintod a központi egységbe a kábelek túlvégét, az egészet a routerre is rácuppantod (erre is van kábel a dobozban) és kész.

Innentől kezdve a dolog mű-kö-dik.

De nem úgy, hogy varázsolni kell. Bekapcsolod a központi egységet, ami a szoftvert futtatja, és egy két terás HDD-t tartalmaz, ami pillanatok alatt feláll egy DOS-osra hasonlító szoftverkörnyezet.

dsc06395.JPG

dsc06401.JPG

Aki még emlékszik ezekre az időkre, az tudja, hogy azon túl, hogy ronda, az ilyen szoftverek abban a pillanatban működtek, ahogy a gombot lenyomták. És ez a rég elfeledett, évtizedekre visszavezető emlék végre megint visszajött: a kamerarendszer navigációjában turkálva, a kamerák képére kattintva minden gombnyomás pontosan akkor lépett érvénybe, amikor a gombnyomás megtörtént.

Még az olyanok, mint a kamera képébe zoomolás is azonnal történik, amelyik kamerakép felett a kurzor van, a görgetéssel zoomol az adott pontra. Egy appból pedig ugyanígy elérhetőek a kameraképek, persze, mivel ez esetben a kijelző és a kamera nem Ethernet kapcsolatban állnak, így itt van egy kis késleltetés, és várakozás. De a kapcsolat megbízhatóbb, mint a mostani kamerám esetében, nem szakad meg.

A 4K-s kép igen meggyőző. Azt jelenti, hogy ha a képben valahol van egy viszonylag távoli alak:

dsc06422.JPG

…annak az arca simán kivehető a zoomolás után.

dsc06423.JPG

Hátrány, hogy a mobilos appból sosem láttam ilyen tisztán az arcot, ott még a legjobb minőség esetében is erősen lebutítva jött a kép, itt a zoom:

img_1141.PNG

A 4K-s videó csak helyben, a vinyóról közvetlenül az ellenőrző monitoron látható a maximális felbontásban. Itt is lementhető az adott kép vagy videó külső eszközre, pendrive-ra, erre külön portok vannak a központi eszközön.

Vannak ugyanilyen Swann rendszerek kisebb felbontással, sokkal olcsóbban, itt látjátok a különbségeket:

ke_pernyo_foto_2019-04-01_15_57_18.png

A 4K tényleg azoknak indokolt, akiknek fontos a felismerhetőség, és tényleg arra számítanak, hogy ez alapján kell elkapni a betörőket. Mivel 3,2 megabájtot eszik másodpercenként, 173 órányi felvétel után telíti be a lemezt, ami az intelligens felismerő rendszerekkel használva rengeteg. Folyamatosan felvéve is egy hétnyi anyag.

Mit tud a kicsike? Persze, értesít emailben, push-sal, küldi a felvett képet, lementheted távolról is a felvett anyagot. Ezek alap dolgok. De akkor még nem említettem a szoftver mélyebb beállításait, amiktől tényleg eldobod a hajad. Ezek alapján lehet mondani, hogy ez egy tényleg profi rendszer, és minden olyan lehetőségeket tartalmaz, ami egyáltalán felmerülhet, hogy adjon esélyt magának arra, hogy felbukkanjon a fejedben.

Az egy dolog, hogy kijelölhető a terület, amit figyel a kamera, meg hogy az “emberfelismerés” is bekapcsolható, így fára, levélhullásra, kisméretű állatra nem riaszt. A legdurvábbak ezen túl vannak, és sok három-négybetűs rövidítéssel szerepelnek. Például az, hogy bekarikázol a kamera képén egy objektumot, mondjuk az autódat, és ha azon a körön belül lép valaki, akkor riaszt.

Vagy amikor bekarikázol egy tárgyat a kamera képén, és a kamera csak azt figyeli, hogy az a tárgy a képen van-e. Ha eltűnt, mondjuk ellopták, riaszt.

Vagy azt figyeli, hogy átjött-e valaki egy bizonyos vonalon. Sőt, ha kérjük, meg is számolja, hogy az adott vonalon hányszor léptek át. Nem tudom, áruházakon kívül kinek kell ez, de még nekik is jó.

Egy tök jó review videót találtam, ahol ez a rész itt látható:

Ja, és működik Google hangvezérléssel. Oh, the irony.

Szóval nem mondom, hogy a háromszázezer forint körüli összeg olcsó, de úgy érzem, hogy négy darab 4K-s kültéri kameráért, egy két terás tárolóért, egy megbízható szoftverért, meg a sok lehetőségért, amit a rendszer ad, elgondolkoztam rajta. Lehet venni néhány tízezerért kültéri kamerát, ami 1080-ban vesz fel, de szerintem hülyeség kint hagyni a ház oldalán egy olyan eszközt, amiből ki lehet húzni a MicroSD kártyát. A Swann egy profi megoldás, ami otthonra már-már sok, cégeknek vagyonvédelmi célra pedig tutira kielégíti az igényeket.

És ezt nem úgy éred el, hogy neked kell finomhangolni. Persze, kérdez az elején pár tök érthető dolgot, meg meg kell adni az smtp-szerver elérését a figyelmezető email-ekhez, de ennyi. Mondjuk ez utóbbi a legrosszabb ficsör: a Google mail visszautasítja, hogy kiküldje a szoftver által generált leveleket, és egyéb szolgáltatók is simán vehetik gyanúsnak az ilyen tevékenységet. Lehet, hogy a Swann-nak a DIY pakkba kellene adni egy smtp szerver-hozzáférést is?

A posztban lévő Swann rendszer kapható az AQUA Webshopban 339.900 forintért. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.